När betalar ödepoäng för tvång, var går poängen?

18

I ödet Core har lösningen av en tvinga tre grundläggande steg (s.71):

 • Någon föreslår tvingningen. Om en spelare tvingar ett annat tecken, kostar det en ödepunkt.
 • De berörda GM och spelarna förhandlar om, eventuellt överrullar eller tappar tvingningen.
 • Offret får en ödepunkt för att acceptera tvingande eller betalar en punkt att motverka den.
 • Jag är inte säker på exakt när ödepoäng blir betalda eller var de går:

  • När en spelare tvingar ett annat tecken, betalar du ödepunkten i steg 1, eller betalar du bara om tvingningen gör det förbi steg 2? Om tvingningen misslyckas steg 2 betalar du inte till räknare , men jag är inte säker på om du fortfarande betalar till föreslå den.

  • Betalar du den person som föreslagit det, eller klarar du helt enkelt (förlorar) det? Till exempel, om Alice betalar en ödepunkt för att tvinga Bob, och han räknas, betalar Bob sin poäng till Alice, eller förlorar de båda en punkt?

  uppsättning Bradd Szonye 31.05.2013 13:05

  2 svar

  5

  Alla ödepunkter som spenderas för att föreslå eller vägra en tvinga försvinner.

  Bara spendera dem och de är borta. GM betalar inte för att tvinga någonsin, och spelare betalar inte för att tvinga sin egen karaktär. Om GM betalar för att vägra tvinga på en av deras karaktärer kommer den ut ur scenpoolen.

  Informellt sett, om du tror att en tvinga skulle gälla någon annans karaktär och det inte fungerar till din fördel alls, kan du bara be dem att föreslå det på sig själva och de kommer inte betala något för att göra det.

  Fatepoäng som tilldelas för att acceptera en tvingning kommer från GM: s oändliga reserv och kan användas direkt.

  Att acceptera en tvång är inte en överföring av Fate Points från en plats till en annan, även om det är det praktiska resultatet av det oftast. Att tänka på dem alla som kommer ut ur GM: s oändliga reserv gör det tydligare när de kommer ifrån när tvingningen var obetald i första hand.

  Om en tvinga inte bedöms giltig, finns det inget att föreslå och inget att betala.

  För att illustrera skillnaden mellan att spåra en tvinga i steg 2 och avvisa en tvinga i steg 3, överväga följande:

  Starhound, Athens, and Twilliam fight their way to the core of Dark Stobolous's planet-cracker and they're all pretty badly banged up. Dark Stobolous hasn't shown his shapeless black helmet yet and the drama compass is pointing due S(howdown).

  Twilliam's player: "We found out Dark Stobolous was Powered By a Black Hole, right? Well, uh-" :waving Fate Point: "-suppose the containment on that thing is failing and he's got to get tended to by maintenance so he can't be here to fight us, darn the luck?"

  GM: "No, that's not really something that happens to Dark Stobolous. Nice try, though."

  The GM does not take the Fate Point from Twilliam's player. Starhound's player then waves a Fate Point.

  Starhound's player: "But the planet-cracker's A Singular Engine Of Destruction. And you love puns way too much. Is it even safe for two black holes to be that close to each other?"

  GM: "Right now, sure. Why don't you just hold onto that until after you cause a little ruckus?"

  The GM doesn't take Starhound's Fate Point, either.

  Dark Stobolous shows up and a Conflict starts, the PCs throwing everything at both him and the planet cracker. Eventually...

  GM: "Oof, that's definitely a consequence. I think you've managed some Cracked Nictoplate Shielding..."

  Athens's player: :waving a Fate Point: "That sounds like it'd be a real problem for someone who's Powered By a Black Hole?"

  GM: "Hm! So it would. But you know what? I think this is too important to Dark Stobolous for that to matter, right now. ...dangit, I had plans for that."

  The GM takes Athens' Fate Point and the last point from the scene pool, and drops them back into the central pile that serves as the GM reserve.

  Okej, vad är skillnaden? Betala inte båda sidorna en ödepunkt varje gång någon avvisar en tvång? Men ja. Men det hände bara en gång. Endast Atens spelare föreslog faktiskt en tvång. De andra två gjorde vad som bäst förstås som ett misstag i spel .

  Anta att Twilliams spelare inte kunde läsa GMs handstil och viftade runt en Fate Point som tyder på att Dark Stobolous inte skulle dyka upp i kärnan i planet-krackan eftersom han var upptagen med att grooming the Black M ole som var källan till hans krafter. Det kan inte hända, eftersom Dark Stobolous inte drivs av en svart moln, och så var Twilliams spelare inte faktiskt att föreslå en tvinga - en specifik, trovärdig handlingsplan som föreslagits av en aspekt.

  På samma sätt var de två första försöken - Twilliams spelares halvskämtförsök och Starhounds spelares bättre jordade - inte rimliga handlingsplaner, i GM: s uppskattning av hur Dark Stobolous Aspect skulle fungera. Ingen av dem var faktiskt en tvinga i första hand, så det kostade inte en ödepunkt att föreslå eller avvisa dem.

  Men om jag inte betalar för att prova en ogiltig tvång, kan jag inte bara koppla ihop i två timmar och slösa allas tid?

  Sure. Och GM betalar aldrig, så även om de "var tvungna att betala" kunde de bara frikoppla i två timmar och försökte få Starhound arresterad eftersom Two Blasters, No Waiting uppenbarligen betyder att han skjuter upp en Spac- E-Mart när han ville ha en Nebula Freeze men linjen i registret var för lång.

  Men ödesreglerna förutsätter att alla vid bordet spelar i god tro , så GM kommer inte att göra det och du är inte heller. Om du försöker tvinga på något som inte egentligen är en del av ett aspekt, som skaparen förutsåg det, gjorde du ett ärligt misstag, och varför ska du straffas? Annars skulle folk vara incitiverade att inte hålla med dig eftersom det bara skulle slösa bort dina ödespetsar för ingenting.

      
  svaret ges 13.12.2018 07:40
  11

  reglerbaserad åsikt:

  Eftersom Fate Core är explicit om att tjäna dem, och att ha din tvinga avvisad, finns inte på den listan, till skillnad från tidigare öde, och för att hindra det motsatta, skulle jag styra det går bort.

  Du tjänar bara ödet för 3 saker per sida 81:

  • accepterar en tvinga
  • Har din aspekt åberopat mot dig
  • medgiven i en konflikt.

  Observera att GM-enheten endast kan använda den begränsade poolen när den vägrar tvång eller utlöser stunts, och den poolen har en kortare lista ...

  • acceptera en tvinga. (Om det är en scener, går det till nästa scenens pool)
  • medger en konflikt när det slutar en scen (och den punkten går till nästa scenens pool)

  Observera att på sidan 71 finns en fet textbit i det sista stycket (betonar originalet):

  Finally, and this is very important: if a player wants to compel another character, it costs a fate point to propose the complication. The GM can always compel for free, and any player can propose a compel on his or her own character for free.

  Antag på varför

  Det betyder att det inte längre finns någon fördel att föreslå orättvisa tvång, eftersom du inte längre står för att få ett öde från den orättvisa tvingningen som avvisas.

  Som en spelare i SOTC föreslog jag några tvångare som förväntades avvisas, helt enkelt för att bränna mitt behov av Fate Points. (Jag spelade REALLY hard core ...) Jag visste att om GM, Jerry, accepterade dem, skulle Jerrys NPC sjukt sladdas och att Jerry inte var svårt begränsad att avvisa dem ... så jag skulle föreslå , han skulle avvisa, jag skulle gå bort med ett extra öde.

  Denna lilla subtila förändring (och den finns också i förhandsvisningen) är inte uttryckligen angiven som en förändring, men det är en stor förändring för ett mer rättvist tillvägagångssätt av munchkins som jag.

  Varför betala för förslaget snarare än att GM accepterar det som giltigt? Det ser ut att jag är priset för att avbryta berättningsflödet, snarare än för att få saker gjorda. Det disincentivizes vilda grepp på compels.

      
  svaret ges 31.05.2013 13:57