Shortcrust tart slutade fungera

4

Jag har ett tårtacept som har en shortcrust-bas som jag har gjort flera gånger. Vid de första försöken var allt bra med basen - "degen" var smulös men kunde rullas och hållas formad relativt bra.

Nu försökte jag göra det och "degen" visar sig mycket smuligt, mer som torrt mjöl än deg. Rolling är omöjligt, och först efter mycket komprimering med mina händer kunde jag göra något användbart.

Ingredienserna är:

  • 300 g flour
  • 100 g sugar
  • 200 g butter, cut into small cubes
  • 1 beaten egg

Anvisningarna är:

  • Mix flour, sugar and butter
  • Add beaten egg and stir until combined
  • Flatten the dough, wrap in cling-film and place in refrigerator for 2 hours

Instruktionen innebär att man använder en matprocessor, men jag har använt min KitchenAid-ställblandare med den plana piparen. Jag försökte också blanda för hand (med en gaffel såväl som bokstavligen för hand), med minsta förbättringar.

Vad gör jag fel nu, och varför fungerade det före men inte längre?

    
uppsättning Eli Iser 23.11.2016 19:37

2 svar

8

Om din deg är mycket torr och smulig behöver den mer vatten.

Lägg till några ml i degen när du lägger till det slagna ägget.

    
svaret ges 23.11.2016 20:21
6

Receptet är en prototypisk tysk stil Mürbeteig, och vad som gick fel är det inte med förhållandet, så det måste vara något med processen.

Om du har problem, skulle jag säga att det första du behöver göra är att dike matprocessorn. Denna typ av deg är inte konstruerad för det, och vid felsökning är det bäst att försöka få standardprocessen att fungera innan du försöker genvägar.

En av de saker du borde göra är att använda konditorens socker - jag ser inte det som nämns i ditt recept, kanske har missat, eller kanske matprocessorn ska pulvera sockret noga medan du arbetar med degen. Men om det görs för hand, kommer du att sluta med sockerkristaller som är inbäddade i din skorpa om du använder caster socker.

Också uppmärksamma mjölet. Kakmjöl fungerar bättre än vad som helst, men om allt du har är helt och hållet, ta en titt på proteininnehållet och om det är över 10% byt du märket.

Blanda blanda mjöl, socker och smör först och gnugga dem för hand. Du kommer att sluta med en skål med oljigt pulver, det är helt normalt. Lägg nu ägget. Platsen där ägget träffar klumpar ihop - knådar klumpen och trycker den in i pulvret tills det har samlat allt pulver. Ägget är mer än 40 g vätska, det räcker för att allt kommer ihop. Låt det vila - ett kylskåp ger dig en bättre konsistens senare, men är svårare att rulla ut.

För utrullning kan du vanligtvis inte placera den på en matta och rulla. Du måste arbeta mellan två ark plastfolie, omplacera dem då och då och vända degen. Kanterna blir lite smuliga, men mitten borde hålla sig i en enda smidig bit. När det är klart, ta bort den ena sidan av folien, lyfta med den andra och placera den i den tunna nätsidan nedåt. Ta bara bort den andra folien och form väggarna.

    
svaret ges 23.11.2016 20:24