How startar du en jetmotor om startventilen är fastlåst?

11

Jag var nyligen på ett flyg ombord på en Airbus A380 där flygningen var försenad 2 timmar. Anledningen var att det var ett startventilfel på motor nr 4, där den fastnade stängd. Enligt kaptenen kunde de starta motorn efter att ha startat motorn manuellt vid porten. Hur fungerar det här?

    
uppsättning Qantas 94 Heavy 06.05.2014 06:07

3 svar

18

Läsning av A380-utbildningsguiden, Utgåva 01, 01 sep 2008, Avsnitt 5 - Motorstart, Avsnitt 5.8.6 (Startstart av motorns slutna stängd),

5.8.6 Engine Start Valve Stuck Closed

 • ECAM actions – ENGINE MASTER OFF.
 • Check MEL, and in conjunction with, advise LAE of situation in preparation for Start Valve Manual Operation.
 • For Start Valve Manual Operation on Engines #2 and #4, the adjacent engine (if already running) will require shutdown, to enable LAE’s access to the manual start override procedure on the port side of the affected engine.
 • As the CAB Pb on the RMP is common to the Cockpit, Ground and Cabin Crew, advise the Cabin Crew to refrain from using the Cabin Interphone during the procedure.
 • When ready, accomplish normal engine start sequence:
  a) Engine Start Selector to IGN/START.
  b) Engine Master Lever to ON.
  c) Command LAE to OPEN START VALVE AND KEEP OPEN.
  d) At 50%N3, command LAE, START VALVE CLOSE.
  e) Monitor engine parameters closely until stabilized.
 • Advise Cabin Crew upon completion of procedure.
 • In flight, only windmilling start will be available.
 • Ordlista ( korrigera vid behov, snälla ):
  ECAM = Elektronisk centraliserad flygplanskärm
  LAE = Licensierad flygplansingenjör
  CAB = Hytt
  Pb = Tryckknapp
  RMP = Radio Management Panel
  IGN = Tändning
  N1 / N2 / N3 = N1 är LP (Lågtryckssteg), N2 är IP (Intermediate Pressure stage), N3 är HP (högt trycksteg)
  MEL = Minsta utrustningslista

 • ECAM kommer att visa "ENG MASTER X ........ OFF" (X kommer att vara motorn med fastventil) (A320-skärm, visar bara två motorer istället för fyra) (Meddelandet visas i nedre vänstra kvadranten.)

 • Kontrollera minsta utrustningslistan (MEL) för att avgöra om förlusten av motorn är GO, GO IF eller NO GO, om fel inte finns i MEL, klassificeras den som standard som NO GO. Varning meddelandet om varningsmeddelandet på plats för licensierad luftfartygsoperatör (LAE) i förberedelser för att slutföra manöverproceduren för startventilen.

 • Om motorn med fastventilen är # 2 (vänster sida inombords) eller # 4 (höger ombord), måste den närliggande motorn stängas av innan man börjar med manuell start. (Detta beror på att ingenjören måste komma åt motorns vänstra sida och av säkerhetsskäl ska den andra motorn, som skulle hamna, stängas av. Om felet är på vänster utombordare (# 1) ingenjören skulle vara på andra sidan motorn från # 2 så att # 2 behöver inte stängas av.)

 • Eftersom cabin push-knappen (CAB Pb) på radiostyrningspanelen (RMP) är gemensam för cockpiten, kabinbesättningsområdet och jordkretsen, ska piloten rekommendera kabinpersonalen att inte använda kabinens interphone under proceduren. (Om piloten och ingenjören diskuterar att starta motorn (eller inte) vill de inte att en flygvärdinna talar om att starta färdigflygning samtidigt, om ingenjören hörde ordet startar, han kan felaktigt anta att det var piloten.)

 • När pilot och ingenjör är redo, börja den normala motorns startföljd med ändringar:

  a) Vrid motorns startväljare till IGN / START. (Det här är en panel från en A320, så endast två motorer visas.)

  b) Vrid motorhävarmen (för den felaktiga motorn) till ON. (Det här är en panel från en A320, så endast två motorer visas.)

  c) Över interphone, beordra ingenjören att manuellt öppna startventilen och hålla den öppen. (Jag har ännu inte letat efter och funnit en schematisk modell för en exemplarmotor, ledsen. Som visas i andra diagram / svar kan det vara en hylsnyckel, etc.).

  d) Kontrollera varningsdisplayen. (Återigen, A320, bara två motorer.) (Detta är en A380, visar N3) När N3 spunnit upp till 50 %, över interphone, beordra ingenjören att manuellt stänga startventilen.

  e) Övervaka motorparametrarna noga tills alla är ordentligt stabila.

  f) Efter att ingenjören har stängt motorn och lämnat området, starta de andra motorerna om man stängdes av i steg 3.

 • Meddela kabinbesättningen att kabinen är ansluten till kabinen. (så att de kan fortsätta använda interfonen om det behövs.)

 • Om motorn misslyckades i flygning och vid omstart visades en fastventilvarning, skulle alla ovanstående inte vara möjliga. Vid den tiden skulle det enda sättet att starta om motorn vara att försöka starta en väderkvarn (med luftflödet genom motorn för att vrida motorn), det finns andra förfaranden för det.

 • Jag har inte heller motorscheman för att visa vad LAE faktiskt gör.

      
  svaret ges 12.05.2014 17:13
  8

  På 747 med P & W-motorer var det åtminstone ett förfarande där en mekaniker manuellt kunde öppna och stänga startventilen på motorn om man startade startventilen från kupén. Självklart måste man ha kontakt med mekanikern för att berätta för honom när han ska stänga den. Jag fick aldrig göra det för riktigt, och bara några gånger i simen.

      
  svaret ges 11.05.2014 20:40
  7

  För att expandera lite på detta. Vissa startventiler har en åsidosättning som kräver ett verktyg, till exempel en 3/8 drivenhet (första bilden). Medan andra använder en tryckknapp för att åsidosätta den normala elektriskt drivna solenoiden (andra bilden).

  Här är en olycksrapport om vad som händer när allt går fel.

      
  svaret ges 14.05.2014 00:38