Vad ska jag se efter under mitt första spel av Apocalypse World?

13

Jag kommer nära att spela mitt första spel i Apocalypse World. Detta kommer att markera min första post-apocalyps-baserade RP, och kommer att se mig försöka övergå från en strids tung D & D 4e-bakgrund till vad det här spelet slutar att vara =)

Finns det några tips som mer erfarna spelare kan ha, eller önskar de hade när de började spela?

    
uppsättning Catichka 16.07.2011 10:58

4 svar

15

Slå din karaktär till världen.

Som ny spelare är det väldigt lite du behöver veta - spelet är faktiskt utformat så att en MC kan köra spelet från en kall start med spelare som inte känner till spelet alls och gör det fortfarande sjungande . Din MC kommer att styra gruppen när spelet startar, vilket hjälper dig att gå igenom de korta karaktärsskapande valen och skapa den värld de lever i, på flugan.

Det enda tricket, som spelare, är att spelet bara är lika intressant som din karaktär är ansluten. MC kommer att fråga dig ledande frågor under installationen: det kan känna sig "säkrare" för att ge icke-bindande svar som undviker att göra din karaktär utsatt för påverkan av NPC eller andra datorer. Undvik denna reflex, om du upplever det, till varje pris!

Dyk i stället med båda fötterna och få dem noggrant att arbeta i lera och röra på din Apocalypse World. När MC frågar något som

MC: Who did you move here to be close to? Why are they here?

säg inte "Uh, ingen". Gör något mer intressant ut som

My sister, because she came here to join the Water Cult after Mom was killed.

Att få din dator i trubbel är kul i AW. Det är MC: s jobb att hitta problem för dig, men du kommer ha mycket mer njutning av spelet om du rullar med och hjälper din MC istället för att försöka följa deras försök att väva händelser runt din dator.

    
svaret ges 17.07.2011 19:02
7

Jag spelade en operatör, "Ebb" i ett AW-spel på cirka tio sessioner med tre andra spelare, plus MC. Här är mitt råd för den första sessionen från spelarsidan.

Överväga inte saker. Lita på processen och gå med flödet. Du kommer inte veta vem din karaktär är direkt. Det är okej. Första sessionsreglerna är utformade för att räkna ut det. Välj din statistik, välj dina speciella drag, skriv ner ett slickt växel och välj ett namn. Gör bara vad som finns i playbooken och börja spela rollspel.

Oroa dig inte för mycket om rörelserna från en teknisk synvinkel. Låt MC hantera det. Reglerna för rörelser är "att göra det, gör det" och "om du gör det, gör du det." Det betyder att du säger vad din dator gör i fiktion och när du gör något som ett drag täcker, stannar MC och berättar att du rullar tärningar. Du behöver inte svettas reglerna för rörelser alls.

Spela som om din karaktär var en riktig person. Det här är ditt jobb, som förklaras på första sidan i avsnittet Karaktärsskapande. Vad "riktigt" betyder, du måste bestämma dig själv, men det betyder förmodligen att du inte ska behandla din karaktär som en superhjälte. Du vill förmodligen få realistiska reaktioner på våld, förlust, hunger och törst och sexualitet. Din karaktär bör vara sårbar på många sätt, även om du-spelaren inser att MC kommer att använda dessa sårbarheter för att skada datorn.

Engagera sexförflyttningarna. Varje tecken har en sexrörelse. Det här är ingen olycka. Oroa dig inte för att du skapar smaklös bordplattor. Om du spelar som om din karaktär är en riktig person, så borde det inte hända. Rollspel så mycket som du och dina vänner känner sig bekväma, och sedan blekna till svart. Använd sexförflyttningarna som skrivet. De handlar om röriga relationer, inte smäller. Egentligen är bara en liten del av spelet om sex, så långt jag kan säga, men det kommer upp, och du ska inte skratta bort det eller blyga bort från det. Om din karaktär är blyg sexuellt, spela datorn så, men MC kan (och borde) använda det för att göra ditt liv mer intressant, inte ignorera det.

Ha det roligt med ditt första AW-spel!

    
svaret ges 20.07.2011 05:34
3

Jag sprang precis mitt första spel av Apocalypse World. Innan det spelade jag i någon annans AW-spel som sprang omkring 10 sessioner. Här är mitt råd.

Läs boken. Täck för att täcka. Hoppa inte över saker, även om du tror att du kan klara dig utan det. I grund och botten borde du vara bekant med reglerna så att du är medveten om att de existerar och kan referera dem om det behövs i spel. Jag sprang ur prep tid och slutade läsa efter "First Session" grejer och ångrade det.

Lyssna på Vincent. Genom hela boken berättar han dig exakt hur man kör spelet. Var uppmärksam. De flesta av de råd jag kunde ge dig, ger han dig redan i boken. Lita på processen.

Få spelarna på samma våglängd. Läs introen till dem. Diskutera apokalypsen lite och den psykiska maelstromen. Prata om sexförflyttningar. Berätta för dem att deras jobb är att spela sina karaktärer som om de är riktiga människor. Förklara vad din roll är som MC.

Skriv ut dina MC-drag. Hänvisa till dem under hela uppspelningen. Du kör inte bara spelet freestyle. Du har en lista över principer att följa och gör för att göra. Spela spelet som skrivet och så småningom blir det andra naturen och du kan "freestyle" på det sättet. Lyckligtvis för dig finns det ett referensark på webbplats (det finns på baksidan av teckenspelböckerna PDF) . (Också inse att spelböcker och saker är lagliga, så du upptäcker inte i sista minuten att du inte har rätt papper.)

Engagera spelet emotionellt. Spelet behandlar tuffa ämnen som överlevnad, våld och sexualitet. Skratta inte bort dem eller spela dem lätt. Engagera dem med alla dina sinnen. Gå inte för meningslöst gore eller f ** cking, men skildra den mänskliga sidan av dessa saker. Kom ihåg att en av dina jobb är att spela NPC: erna som om de var riktiga människor - inte tecknade figurer. I spelet jag sprang, skrattade jag förmodligen för mycket av våldet och så blev det lite över toppen och slapstick. Men de sexscener som karaktärerna spelade in var realistiska, känslomässigt engagerande och heta. Visst - lite obekvämt vid bordet, men du slutar innan sakerna blir verkligen obehagliga. Gå bara så långt som gruppen kan. Du kommer bli förvånad över vad dina spelare kan hantera om du inte behandlar det som ett skämt.

Ställ frågor. Vincent innehåller redan detta som ett drag, särskilt som en första session, men gör det verkligen. Använd frågor när du stallas som MC och när du undrar om någon del av världen och vad spelarna tycker om det. Cirka hälften av tiden frågade en spelare mig om någonting i världen, om svaret inte var klart för mig, kastade jag tillbaka på dem (eller en annan spelare). Frågor är ett coolt sätt att styra spelarna försiktigt genom svåra scener också. Om de blir giggly om en sex scen, fråga "Är Killjoy giggling? Hur känner Killjoy om att se BlueLight naken?"

Lycka till med ditt spel!

    
svaret ges 20.07.2011 05:12
2

Mina 4 bitar av råd

Vincent Bakers uppmaning:
Vid varje ögonblick i spelet, säg ja eller rulla tärningen.

Luke Crane's Rule:
Var inte en kuk.

John Wicks maxim:
Spela smutsigt!

RPGG-realiseringen:
Dice är också en spelare.

Vincents uppmaning gör spelet så mycket jämnare. Om du vill att de ska misslyckas, ställ en svårighet. Om inte, låt dem få det. Det ingår i många av Johns designs, och alla Luke's.

Luke's regel är viktig i narrativistiska system, inte bara för GM, utan även spelarna.

Spela Dirty behöver lite förklarande. (John har en hel bok om det ...). Det hänvisar till att inte ändra tärningar eller ignorera rullar, men för att ta reda på vad karaktärerna är efter och få dem där genom motgång. När du ger de små sakerna till dem, låt inte det översättas för att ge in på svårigheter. En kamp är farlig; beskriv smärtan med konkreta sår. Ta bort en favoritleksak (men låt dem tjäna tillbaka det) ... som det magiska svärdet.

RPGG-realiseringen är att tärningen är en spelare också. En som är clueless, ger inget sinne alls, men när han inbjuds, ger en åsikt direkt. Om du stör dig, lyssna på tärningarna. Om du inte har skruvat upp och haft en festmördare, rulla en gång och ta svaret.

    
svaret ges 16.07.2011 15:48