Short historia om en process för syntetiska diamanter, en robot konstruerad för flykt och en svek

5

Jag tror att jag läste detta någonstans på 1990-talet i Ashland, KY, från en bok utcheckad i biblioteket. Den grundläggande förutsättningen är att två forskare (ingenjörer?) Hittar ett sätt att odla stora syntetiska diamanter. Jag vill säga att det innebar en förlängning av en känd metod som involverar en blåsfack och kolfiberstål (jag är mer säker på blowtorch-delen) som normalt bara producerade små som används för saker som slipytor. Hur som helst, de räknar ut denna hemlighet och bestämmer att de behöver ett bra sätt att gömma det tills de kan utnyttja sin upptäckt. De bestämmer sig för att gömma den i en robot, sa roboten av någon anledning besatt av diamanterna de hade byggt (reklam?). De gör en punkt om hur en sann tankehjärna tar upp ett utrymme på en byggnad, men de ser att de kan ge tillräckligt med djurskinn för att fly i något mer humanoid. Detta lyckas, med roboten undviker många försök att fånga det (jag vill säga att en involverad dem försökte fälla roboten mot en mycket lågfriktionsyta, eventuellt orsakad av en oljelys och det går i grunden över sin fram.

One of the two scientists gets kidnapped and tortured for the code to deactivate the robot, but refuses and dies. We eventually find out that it was the other scientist who'd ordered him kidnapped, because he wanted the process and the money all to himself. Eventually, he realizes he's not going to win, and also realizes what his partner's passcode is, the designation of the closed patent they'd filed, allowing everyone to access the information there and make their own diamonds.

I efterhand kunde det ha varit diamanterna på roboten som var priset, inte en metod lagrad i den. Kanske sade diamanter att finansiera utrustningen för att göra processen i industriell skala.

    
uppsättning FuzzyBoots 30.12.2017 17:32

1 svar

4

Detta är Spargris av Henry Kuttner. Jag skulle satsa dig att läsa den i antologin En skattkammare av Great Science Fiction , en grundval för bibliotek och Science Fiction Book Club.

Robotenskavaradenultimatasäkraatthålladesyntetiskadiamanterna,eftersomdetkanspringaellerlåtaettlarmnärnågonförsökerknäckaden.Denärpryddmedsyntetiskadiamantereftersomsyntetiskdiamanttycoon"gillar ostentation."

Plottet är lite trångt: Den person som byggde roboten (annorlunda än den syntetiska diamant tyconen) byggdes i en död man kod: han var tvungen att ändra en inställning på roboten så ofta eller hans lösenord återställdes. Tycoon vet inte detta och dödar uppfinnaren. Då måste han räkna ut hur man återvinnar diamanterna. Men ...

the inventor had set the password to the formula for the synthetic diamonds, so the tycoon has to yell it out, in earshot of everyone, to shut down the robot. This lets his secret out and ruins him.

    
svaret ges 30.12.2017 21:39