Do vertikala stabilisatorer skapar vortices som vingtips gör?

7

På en vinge är en vinge med vingspetsar oundviklig oavsett vilken konfiguration du använder, men bildar en vertikal stabilisator en vingexplingsvinge? Jag märkte den här bilden och såg två virvlar som kom bort från de vertikala stabilisatorerna, så var det ett resultat av att röra roret eller genererar den vertikala stabilisatorn lyften precis som en flygplansving?

Källa

    
uppsättning Ethan 02.10.2015 02:26

1 svar

5

Generellt skapar vertikal stabilisator och roder en symmetrisk luftplatta. Eftersom det inte finns någon tryckskillnad mellan vertikala stabilisatorens två ytor, bildar inte vortor, till skillnad från vingen, som är utformad för att producera hiss vid normala angreppsvinklar (det är vanligtvis cambered och producerar hiss vid nollvinkeln) .

Du är korrekt att virvlarna genereras på grund av rörets rörelse. Vanligtvis skapar vertikal stabilisator inte virveler om inte roret är avböjt.

Obs! Även om jag inte kan vara säker, tror jag att F-22 bromsar (F-22 har inte en speciell yta för bromsning som F-15 och använder normala flygkontrollytor). En liknande sak händer i följande figur

Källa: f-16.net

Endast en F-22 (andra från toppen) använder sina kontrollytor, troligen för bromsning, vilket resulterar i vorter från den vertikala stabilisatorn.

    
svaret ges 02.10.2015 03:54