Hur man skapar en tjock glans på akrylmålningar

Akrylfärger är underbara att arbeta med och det är valet för många målare. Akryl har dock inte en naturlig högglansglans och om du vill lägga till ett glasliknande utseende i din målning måste du ta extra steg.

Alternativ för efterbehandling med blank yta

Konstnärer som arbetar med akrylfärg har några alternativ när det gäller att avsluta en målning med blank yta. Beroende på ditt stöd kanske du vill använda ett konstharts, akrylmedium eller lack. Oavsett vad du gör, se till att den är designad för konstverk. Om du inte gör det kan din akrylmålning missfärgas eller bli spröd när den åldras.

Oavsett om du vill lägga till en högblank finish i en hel målning eller vill accentuera vissa delar med en spegelliknande glans, har du alternativ. Låt oss titta på några av möjligheterna.

Undvik epoxihartser i järnaffären

Det är frestande för artister att snabbt köra till järnaffären och plocka upp ett billigt epoxiharts utformat för DIY-projekt i hemmet. När det gäller ditt konstverk är det inte den bästa idén. Det kan se fantastiskt ut idag, men det kommer att förändras med åren.

Dessa tvådelade hartser är utmärkta för bänkskivor och hantverksprojekt, men de är utformade för att bytas ut vart 10: e eller 15: e år. Med tiden kommer ytan att missfärgas, bli gul eller bli grumlig, vilket kommer att förstöra målningens tydlighet och allt ditt hårda arbete har varit förgäves.

Art-grade hartser

Ett bättre alternativ är att använda en art-grade harts. Dessa är utformade speciellt för konstverk för att förhindra gulning och inkluderar ofta UV-skydd. Vissa kan även användas med en topplack lack.

ArtResin är ett varumärke som specialiserat sig på epoxihartser för kreativa projekt. Deras högglansharts är i två delar och har lite lukt och kan användas för att skapa en lätt beläggning eller en djup yta beroende på vilken effekt du ska. Om du arbetar med lövträmålningar eller andra ytor som behöver en mycket slitstark yta är det här en bra produkt att titta på.

Akrylmedier

Nackdelen med hartser är att de kan vara tunga och tjocka och att de inte är det bästa alternativet för varje akrylmålning. Akrylmedier är ett annat alternativ och de kan bearbetas i färgen eller användas som topplack. Dessa tenderar också att vara mer UV-resistenta än epoxier, men det kan finnas en färgförskjutning som du bör vara medveten om.

  • Om du arbetar på en mjuk yta som duk kan ett akrylmedium vara det bästa lättviktsalternativet.
  • Även om du målar på hårddisk kanske du inte behöver (eller vill) att epoxier med djupbeläggning kan producera, så ett medium skulle vara ett bra alternativ.
  • För en blank yta i selektiva delar av en målning kan ett glansmedium blandas i färgerna som används för det området.

Bygg upp tjockleken med medium

Beroende på det akrylmedium du väljer kan du också bygga upp tjockleken. Det är bäst att arbeta i tunna lager för att undvika krackelering (små sprickor eller vita linjer). Du måste också låta varje lager torka helt innan du lägger till nästa. Med tålamod kan du bygga upp till ett fint tjockt lager.

Nackdelen med akrylmedier, särskilt i tjocka lager, är att det finns större chans för pensel- eller verktygsslag. Experimentera med applikationstekniker och försök att borsta, troweling eller hälla för att minska detta.

Majoriteten av akrylmålare väljer lack

Majoriteten av akrylmålare väljer att lackera sina målningar för att skydda konstverket. Det är ett smart drag eftersom akryl är mer utsatta än oljemålningar.

När du väljer din lack kan du välja finish och detta är ett enkelt sätt att lägga en glansbeläggning på din målning. Akryllack finns ofta i blank, satin och matt yta och dessa alternativ kan användas till din fördel.

Om du till exempel har en vacker sjö i din målning kan du välja att lackera den delen med en blank yta. För en subtil kontrast, lackera resten av målningen med en satinfinish eller, om du vill ha en skarp kontrast i finishen, välj en matt lack.

Det är också viktigt att din lack är av artisterkvalitet. Återigen kan lackvaruhandeln missfärga din målning och ha mindre UV-skydd. Om du satsar mycket på din målning finns det ingen anledning att spara på kvalitet i slutskedet.