Can en rund-routerbit gör 50% av tjockleken medan du vilar på klippprofilen?

1

Jag tror att jag nu förstår precis nog hur routerns bitar fungerar, men jag skulle vilja bekräfta att jag fick det rätt.

Jag kommer att använda en router för att runda kanterna på hyllorna. Kryssfinans tjocklek är 3/4 ". I början hoppades jag få en perfekt halvcirkel och använda 3/8" karbidbitar. Men nu har jag insamlat att när jag gör första sidan kan jag bara rodera biten på kanten, men efter att ha vridit varje bit över till jobbet på andra sidan kommer det inte längre att vara något att vila på. Jag skulle då behöva något mer utarbetat för min spartanska nybörjarsats, för att kunna avsluta den andra sidan, och så är den övre delen av illustrationen inte genomförbar.

Jag samlar i stället jag kan bara sikta på den mindre attraktiva 1/4 "rundan på varje sida, som illustreras i nedre delen av illustrationen.

uppsättning Calaf 21.04.2016 06:31

5 svar

5

Det är tveksamt att lägga till en full rundkanten (bullnose) till plywood av den typ du har skrivit. Typiskt appliceras en sådan kantning på massiva trästycken. Kryssfinen kan mycket väl ha tearout längs kanterna där kornet ligger i udda vinklar. Detta kan mildras något genom att använda de allra bästa routerbitarna som är extremt skarpa.

Du kommer att vilja fixa upp delar av kanten, som visas här, innan du försöker klippa den radierade kanten. Du kommer att vilja att övergångarna ska vara mycket smidiga och en gång klippa skulle vara mycket svårare att korrigera.

Avrundadkantpåplywoodärvanligtvisbegränsadtilldentypavplywoodsomharmångaflerlager,såsomdenhärbaltiskabjörkplywoodetmedtomrumfrikärna.

Ochäntligenkommerdenavrundadekantensomoftastfinnspåsådantmaterialattanvändaenannanprofilänenhelrundabullnose.

    
svaret ges 21.04.2016 12:22
1

Du kan använda en 1/4 "rundad bit från båda sidor, men den måste styras, kanske med en inbyggd guide. Dessa ser så här ut:

Dukanskeinsisterarpådentrevligareperfektrundakonturensomvisasitoppbilden.

Dukaninteanvändaen3/8"rundad bit. När du vrider ombord kommer vilaren att vila på det nu böjda stödet. Resultatet kommer inte att vara exakt. försökte bestämma om en liten slipning gör det acceptabelt.

Du kan hitta på marknaden en rundbit som löser exakt detta problem, men de kommer att hota dig. Den som jag hittade på marknaden sålde för 5 gånger det vanliga priset. Jag kan inte komma ihåg några användbara sökord. Jag lägger till en bild om jag hittar den igen.

Mikaels svar kan fortfarande före detta svar i ett avseende: Träet ska vara fullt, inte plywood. Om någon vet resultatet av att använda en routerbit på plywood, vänligen kommentera eller lägg till ett svar. Om du experimenterade med att slipa efteråt, var vänlig och nämna (eller helst visa) resultatet.

    
svaret ges 26.06.2016 17:31
1

Lite sent svar, men den här bilden visar hur det fungerar när du gör det andra passet. Du måste vara mycket korrekt om djupinställningarna för din bit

Små ofullkomligheter kan smidjas ut genom lätt slipning. Det är mycket arbete om du har många bitar att göra.

Egentligen är det inte bara två pass. Vanligtvis tar vi ut trä i liten bit. Således skulle du på varje sida göra flera passeringar, var och en tar lite trä av. Du gör det genom att justera djupet på din bit progressivt tills den når mittpunkten som bilden.

Somsagt,ettannatalternativärattfåenbullnosebitsomskärbådasidorisammapass.Deserutsomdenhär länken . Jag gillar inte personligen att använda bullnosbitarna eftersom de inte är mångsidiga (t ex inte en bra investering) och mycket svårare att använda. När jag skär trä, jag gillar att se vad jag skär framförallt för precisionsklipp. Med den här biten kan jag inte se bottenytan.

    
svaret ges 18.01.2019 02:11
0

Justeras korrekt, du kan göra en full "bullnose" -övergång, eller mycket nära en, med en rund över bit som styrs av ett pilotlager.

Men som sagt i det andra svaret är det osannolikt att gemensam konstruktionskryssare ger bra resultat när de avrundas. Det vanligaste sättet är att fästa en bit massivt trä i kanten av plywood och form som ... Eller att fästa en bit av gjutning, vilket är ännu enklare eftersom det gör routerns arbeta med andras problem .

    
svaret ges 21.04.2016 07:00
0

Jag experimenterade med några olika tekniker. Jag gör två skeppstabeller ur Sipele-kryssfaner, De experiment som har skrotats ut visade sig på det här sättet.

  • Klättra routing (höger till vänster) med mycket små pass på ett stycke som jag lägger polly på och maskerar målare tejp. Det verkar vara det bästa sättet hittills. Polen fungerar inte bara som en "hårdare, men ger målare tejpen bättre vidhäftning. Tearout var mycket mycket bra och un noticable.

  • Ett annat sätt att dubblera tejp ett ark med lauan 3/16 tums plywood på toppen. Det splittrade men Sipele gjorde inte händelsen, men jag dirigerade vänster till höger istället för att klättra på routing. Runderen är inte en sann omgång, men den var splinterfri. Enbart råd skulle uppskattas. Du måste använda nedåtryck på routern när du använder Luaun, och jag använder en Woodpecker-monteringsplatta på min Elu-router för mer yta. Mina sätt hittills är kostsamma eller tidskrävande. Verkar dock fungera. Det kan bara vara att Sipele får mig att se bra ut. Återigen skulle ant förslag gärna fås.

  • svaret ges 27.10.2018 06:36