Roamingavgifter från land till land i Europa

5

Om jag köper ett SIM-kort för Tyskland, och jag vandrar över till Salzburg, skulle jag till exempel roaming? Hur definieras roaming och hur fungerar det?

    
uppsättning MarkE 27.09.2013 21:29

3 svar

6

Roaming är: när du är ansluten till något annat nätverk än ditt ursprungliga nätverk. Det händer vanligtvis när du befinner dig i ett område där hemnätet inte är tillgängligt. Det kan vara nationell roaming (Indien till exempel) eller internationell roaming.

När du är ansluten till ett annat nätverk än hemnätverket gäller dina roamingavgifter. Så i Salzburg kommer du att roaming om du använder ett tyskt simkort. Detta identifieras enkelt av nätverksnamnet på mobilens skärm.

Roamingavgifterna är i de flesta fall extremt höga, men under de senaste åren med telekommunikationsföretagens expansion och med många bilaterala avtal mellan stora internationella operatörer (t.ex. Vodafone) började priserna bli lägre. Kontrollera alltid roamingpriserna i destinationslandet innan du använder roamingtjänsten, ett land kan ha flera operatörer och de erbjudna fina priserna brukar gälla för en operatör. Kontrollera alltid det här i förväg och ställ in telefonens nätverksval till manuellt val och välj operatören med de bästa roamingpriserna.

Vanligtvis kommer vanligtvis internationella operatörer (t.ex. Vodafone i EU, Zain i Mellanöstern) att ha mycket låga eller inga avgifter alls för roaming om du roamingar inom en av operatörens vännätverk utomlands.

    
svaret ges 27.09.2013 21:53
4

Wikipedia har alla gory detaljer . I Europa utfärdas i princip licenser för mobiloperatörer av varje land och nät i olika länder är vanligtvis separata även om de drivs av dotterbolag i samma moderbolag eller delar samma varumärke (jag skriver "generellt" eftersom jag inte är helt säker på att det alltid är fallet men det har varit min upplevelse, i teorin antar jag att en operatör skulle kunna täcka flera länder med samma nätverk eller flera operatörer kunde träffa en överenskommelse för att låta varandras roamingkunder använda båda nätena utan extra kostnader).

I Europeiska unionen har kommissionen tagit på sig lägre priser under ganska lång tid och det finns en prisavgift för roamingavgifter (men mellan EU-baserade lufttrafikföretag vet jag inte om den här regeln gäller för kunder som kommer från utanför EU). Jag hörde också om några projekt att ta bort dem helt, åtminstone mellan vissa länder, men jag vet inte deras exakta status. Observera att du vanligtvis kommer att få ett SMS som informerar dig om roamingavgifterna så snart du ansluter till ett annat nätverk (igen, det här är min erfarenhet av att använda en telefon från en EU-baserad operatör i ett annat EU-land, inte säker på om allt detta gäller om ditt hemnätverk är någon annanstans i världen).

    
svaret ges 27.09.2013 21:54
2

Från och med 2017 kan operatörer inte längre kunna betala ytterligare roamingavgifter inom EU, enligt EU-lagstiftningen.

länk

    
svaret ges 27.10.2015 16:42