Hur gör jag majonnäs split?

2

När min majonnäs splittras, lägger jag till lite vatten eller citronsaft för att fixa det. Fungerar hela tiden. Men den här gången min hand glidde och jag slutade med att lägga till mycket vatten. Jag blandade allt tills majonnäs fixade sig men nu är det för flytande (ser ut som en soppa).

Jag vill göra majonnäsuppdelningen så att jag tar ut överskott av olja och vatten och fixar det i en annan skål där jag långsamt tillsätter ingredienserna tillsammans igen. Men jag kan inte göra det att dela igen :)

Hur gör jag majonnäs för att dela upp?

P.S. Om jag börjar göra en ny majonnäs och sakta inkorporerar "soppan" kommer det att göra tricket (jag har gjort det förut) men den här gången är det för mycket. Jag hamnar med massor av majonnäs som jag inte använder. Så jag måste bygga om den befintliga.

    
uppsättning John 23.12.2013 21:13

1 svar

3

Mayo som delas är vanligtvis av en av två saker:

 • Otillräckligt vatten
 • Otillräcklig blandning som leder till stora droppar
 • (Det är knappast någonsin otillräckligt emulgeringsmedel, eftersom en äggula kan göra många koppar mayo.)

  Bristen på blandning kan hända ganska enkelt med en visp, men det kommer inte att hända om du använder en matberedare, mixer eller nedsänkningsblandare.

  Du gör förmodligen normalt mayo som ligger på gränsen till otillräckligt vatten, så det är ganska enkelt att få det att bryta. När du tillsatte mer vatten blev emulsionen faktiskt stabilare.

  Det förklarar varför du inte kan få det att bryta, jag har några förslag på hur man fixar:

 • Frysta det. Det bör bryta vid upptining.
 • Om handblandad, använd en nedsänkningsblandare på den. Det bör tjockna lite, genom bättre blandning. (Förutsatt att du inte använder extra jungfruolja, som inte ska blandas)
 • Jag är säker på att det finns några förtjockningsmedel som kan läggas till, men jag har aldrig försökt att förtjocka mayo så här.
 • Tänk på att vissa smaker är fettlösliga, vissa är vattenlösliga, så om du slänger bort en del av vattnet kan du ändra smakbalansen.

      
  svaret ges 24.12.2013 08:03