Söker en saga om ett monster som heter "rep-näsa"

5

När jag var ung omkring 1980 läste min far mig en berättelse om ett monster som heter "Rope-Nose", som hade (överraskande) en lång näsa som var flexibel som ett rep. Jag är inte säker på om det var en äkta slavisk saga eller något som skrivits av en modern författare i samma stil.

Rope-Nose hade tagit sig för att döda och äta bybor och en smart man skickades ut för att ta itu med problemet. Den kloka mannen närmade sig monsteret och övertygade honom om att han ville måla sin bild. Först fick han Rope-Nose att sitta på en häst för att få honom att se mer majestätisk ut; då övertygade han monsteret att låta sin långa näsa vara bunden till en trädgren över huvudet, så det skulle inte hindra hans ansikte.

Du ser noga vart det här går, men Rope-Nose, som är en saga ochre, gjorde det inte. Den kloka mannen spakar hästen, som går av och lämnar Rope-Nose som hänger lös hjälplöst i rymden. Vid den tiden kallas tsarens trupper för att skjuta honom med sina kanoner och slutar hotet.

    
uppsättning Buzz 18.11.2017 19:43

1 svar

4

Vi tror att den (eller är i) Mishka-Pishka-and-Fishka-galiciska-Tales-Eric-Kimmel-1976 se nedan för hur ... ignorera lite om Wade Wellman.

(Inte direkt historien du letar efter, men det kan föreslå att området är ifrån. Skräckhistorien Desrick Up On Yando, av Manley Wade Wellman, som bygger på amerikansk folkmyte, nämner "repnosen" som en av de varelser som skyddar häxans hut eller Desrick. Så kanske du letar efter en bok med amerikanska folktal?)

Har grävt ytterligare - skrivning av Ropenose i Googlebooks ger mig en kopia av Horn Magazine vol 52-53 vars sida 497 avvisar en folktale som heter Ropenose om en fotograf som består en brigand vars näsa är så lång som han knyter den runt hans midja. Berättelsen kommer från Galica (delvis polen, delvis Ryssland) tyvärr kan jag inte komma åt sidan 496 via googleböcker för att få namnet på historia samlingen. Jag ser hur jag ska gå.

Och med tack till Valorum (se kommentarer) har vi en titel för en samling galiciska folkhistorier! [Beklagar Wellman som är en röd sill, den repnosen är en slags dvärgmammot].

    
svaret ges 19.11.2017 20:14