När gick begreppet Striker, Controller, Leader och Defender in i spel lexikonet?

9

En av de största förändringarna jag har observerat som en gammal tidspelare (AD & D 1st ed, Shadowrun 1st ed etc) jämfört med att nu utforska fjärde ed D & D (och läser om 3.0 / 3.5 och d20-system etc) är som nu talar folk i fråga om "Strikers, Controllers, Leaders and Defenders" och kategoriserar de flesta karaktärerna i en av dessa roller (och DMG själv föreslår att en fest borde ha minst en av varje roll.

Det här är en väldigt stor förändring från hur vi spelade tillbaka "på dagen".

Jag är nyfiken när och hur detta gick in i spel lexikonet? Jag trodde jag hörde att det kommer från MMO: s och dator RPG: s - är det så? (och om så är fallet kan någon veta hela historien)?

    
uppsättning Shannon John Clark 02.02.2011 08:05

2 svar

14

I deras nuvarande användningsområden, med utgåvan av D & D 4.

Liknande klassificeringssystem har funnits i årtionden ... längre än MMO: er.

Mästare nämnde tegelstenar, blästrar, mentalister och flera andra superheroiska arketyper tillbaka i mitten av 1980-talet ...

Men i allmänhet tills D & D 4, penna & RPG-papper undviker generellt dessa typer utanför superhero-genrer.

En generellt bra blandning i äldre skolor AD & D var en trollkarl, en cleric, en tjuv och några kamptyper (Fighters, Paladins, Monks, Barbarians, Cavaliers) ... och de flesta parter insåg att om inte spela äventyr skräddarsydda för sin icke-standard mix.

    
svaret ges 02.02.2011 12:28
1

Det kommer faktiskt från MMOPG, men lite vriden.

I WoW finns det:

  • tank : försvararen
  • healer : mycket värre än ledaren, han läker bara människor, mestadels tanken, men också andra när det behövs
  • DPS : anfallare och kontroller

Att ändra de namnen var det rätta att göra, eftersom de faktiskt arbetar på ett helt annat sätt, även om de på något sätt är likartade. I D & D ska varje karaktär kunna träffas några gånger och överleva; i WoW om en chef träffar en icke-tank bara en gång, skottar han förmodligen honom. Det betyder att tanken har en mycket starkare "mark" -mekanik då försvararen, eftersom han inte kan tillåta att inte vara målet, inte ens en gång.

Läkarna läker bara människor istället för att göra svala saker som ledarna gör. Några av DPS fyller både rollen som anfallare och kontroller, medan andra bara gör anfallaren.

Det är troligt att det finns några spel där sakerna är annorlunda - om jag minns rätt, hade FFXI något liknande ledaren.

    
svaret ges 02.02.2011 12:08