Kan du frysa våffla smeten?

7

Vi har gjort för mycket våffel smet. Receptet innehåller mjöl, bakpulver, salt, ägg och mjölk (inget fett), och en del av instruktionerna är att slå ägget tills det är skumt - vi antar att det här är att integrera luft i blandningen.

Kan vi frysa hälften av smeten, och i så fall kommer vi att behöva göra någonting åt det när vi kommer att använda det (dvs slå det för att återskapa luften)?

    
uppsättning Bluebelle 30.10.2010 10:56

4 svar

4

StillTasty säger att du säkert kan lagra våffelsmitta i 3 månader, men jag har haft otur i frysa det så långt som kvalitet går. Efter upptining och matlagning av smeten var våfflorna inte riktigt "stigande" nog för att vara värda. De smakade ok, men strukturen var inte så nära vad jag ville.

Våfflor är i huvudsak en snabbbröd , och jag tror att bakpulvret inte har samma effekt efter frysning. Jag vet att du förlorar den skummiga godheten som du får från whisking / beating, vilket är viktigt för att uppnå den lätta, fluffiga hissen i det krispiga exteriöret. Jag fick veta att om du använder ett jästrecept istället för ett bakpulverrecept, kan du tina det över natten och det ger gærtiden aktiverad på morgonen - tyvärr har jag inte provat det så jag överför det bara som ett förslag.

Vad jag har hittat fungerar:

  • Gör en massa våfflor och frysa dem mellan lager av vaxpapper. Inte lika bra som färskt, men bättre än köpkrossad fryst och mycket bekvämt.
  • Förvarar den torra blandningen i köksbordet (kortsiktigt) eller frysen (längre sikt), eftersom jag i allmänhet har mjölk och ägg till hands och har tid för en snabb visp. Inte lika bekväm eller bärbar, men smakligare. Om du ändrar receptet med förångad mjölk eller torkad karamell, kan du göra dem med vatten och ägg istället för mjölk och ägg.

Som sidnot har du förmodligen cirka 3 dagar i kylskåpet.

    
svaret ges 30.10.2010 11:44
4

Jag skulle föreslå frysning av våfflorna istället. Bakpulver / pulverbaserade smeten tina inte för bra, och det är frågan om äggvitorna kollapsar. Whisking smeten efter tining skulle det vara mer sannolikt att resultera i glutenbildning än i ljusa, fluffiga våfflor. Frysta våfflor, å andra sidan, är en härlig bekvämlighetsmat - håll bara dem i brödrosten för att tina.

    
svaret ges 30.10.2010 20:11
1

Bakpulver innehåller vanligen två stigande medel, en vattenaktiverad och en värmeaktiverad. Det vattenaktiverade medlet är vanligtvis natriumbikarbonat som börjar reagera med vätskan i våffelbiten, börja frigöra CO2-gas vilket gör att smeten börjar få små bubblor. (Natriumvätekarbonat säljs vanligtvis som natron, för att göra engelska Scones .

Om du fryser smeten, och sedan tina den igen så kommer gasen troligen att fly från smeten.

Jag antar att du kan lägga till lite mer natron för att ersätta de förlorade gasbubblorna, men jag har inte provat det.

Se wikipedia för detaljer om bakpulver.

/ Leif

    
svaret ges 31.10.2010 10:57
-1

Kan inte frysa smeten - eller borde inte - men vad jag gjorde i morse när det elektriska våffeljärnet bröt var att göra muffins från smeten. Det är den typ av vaffelbitar för vilken du piskar äggvitorna och viker dem sedan sist. Jag lade till lite frukt (persikor, i detta fall) och en sked honung och bakade de stora muffinsna vid 350 i 25 minuter. De visade sig som popovers, och var en stor hit.

    
svaret ges 29.08.2015 16:46