Do Fireballs genererar explosiv kraft?

23

Min läsning av reglerna om Fireball och Delayed Fireball i 5e verkar vara något i linje med "caster plockar en punkt i rymden, och när stavningen går av (eller efter viss fördröjning / utlösare i fallet av den fördröjda versionen) plötsligt finns det en magisk eld i en radius på 20 fot runt den punkten. "

Trots fallgroparna att ifrågasätta de fysiska egenskaperna hos magiska effekter (personligen tycker jag om system där allting ger en rimlig mening), undrar jag hur det skulle interagera med små, begränsade utrymmen. Antagna en fördröjd eldboll placerades i ett mycket litet metallfall, vilket därefter var svetsat / förseglat stängt. Vad skulle hända när stavningen utlöses?

Jag kan tänka på tre rimliga alternativ först:

 • Vi har skapat en granat (om än en extremt instabil). Detta förutsätter att kraft / tryck genererades av Fireball, vilket skapar konsekvenser för andra applikationer.
 • Fartyget innehåller explosionen, och sedan ingen kraft eller värme genererades (endast "magisk eld"), är fartyget därefter oskadd.
 • Fartyget är inte sprängt (ingen kraft), men beroende på sminkens smältning kan smälta från Fireballens fokuserade värme, vilket kanske leder till partiell läckage.
 • Vilket scenario skulle gälla? Eller skulle något helt annat hända?

      
  uppsättning Carl Hyde 19.07.2016 00:43

  4 svar

  23

  Vid RAW skulle behållaren ta eldskadeskador, och om behållaren förstörs, kommer eldbollen att expandera för att fylla det normala skadematerialet (motiveringen finns längst ner).

  Om eldbollen misslyckades med att förstöra behållaren, skulle den vara innehållen. Så, av RAW ensam i det avseendet har du framgångsrikt tagit eldspelet och förhindrat det från att göra skada. Detta är extremt osannolikt i bästa fall, och jag ska visa varför nedan.

  Jag antar att rutan du använde är järn för mitt exempel.

  Källa: DMG s. 246-247 - Objekt

  Med hjälp av tabellen som finns på sidorna 246 och 247 kan vi se en elastisk liten järnlåda med 19 växlar och någonstans mellan 3 och 18 hk (3d6). Så vi antar maximal HP för detta scenario. Den viktiga delen kommer under underavsnittet med etiketten Objekt och skadetyper . Är din järnlåda immun mot eld? Om inte, då kommer det att skada.

  Så låt oss tillämpa den lägsta Fördröjda Blast Fireball vi kan i detta scenario.

  Baserad skada = 12d6. Du har lagt den i rutan, så minsta fördröjningen kommer att vara minst en tur, så lägg till 1d6.

  På toppen av det säger stavningen att det skadar föremål, och för att halvera skadorna behöver du göra ett sparande kasta.

  Strykboxen har ingen sparning, så det tar 13d6 skador på ett minimum.

  Det betyder att du har hanterat mellan 13 och 78 skador på järnboxen. Nu, om du inte har otroligt oturliga rullar, har den förstörts, och eldbollet fortsätter att fylla det återstående området i en 20 fot radie.

  När det gäller varför eldboll expanderar, beror det på att om objektet förstörs hindrade inte eldbollet. Tänk på att om allt som krävdes för att blockera en eldboll var något objekt, var allt du skulle behöva för att bli nästan immun mot de flesta utmaningar som stavar är att hålla en papperstunnad bordsskiva framför dig, var du än går.

      
  svaret ges 19.07.2016 03:09
  21

  RAW, stava gör vad de säger och ingenting mer. Eldbollar som begränsas av utrymmet fyller bara utrymmet, et cetera. Det finns ingen "blast" eller vad som helst. Det kan eventuellt förstöra behållaren det är i, men igen, RAW, var stavens effektområde inställd när den gjöts, det finns ingen spillning om behållaren bryts.

  I ditt spel kan du i stället engagera dig i den älskade tidsfördrivet av pseudo-fysik-argumentering, men det finns inget rätt svar på frågan i det fallet, eftersom det beror på hur du ska styra, så vi kan inte ge dig ett effektivt svar här för det fallet.

      
  svaret ges 19.07.2016 00:46
  6

  Tillåt mig att korta dig på "historiska" eldbollar. (Tillbaka till min dag ...!)

  Jag hade en mycket underhållande eftermiddag, tillbaka i 1E dagarna, spelar ut volymen av en eldboll. I tidiga utgåvor kallades brandbollar specifikt för att överensstämma med vilket utrymme som helst, och stavningen sa att den fyllde cirka 33 000 kubikfot volym eller cirka 33 10'x10'x10 '"standard dungeon-block".

  Innehåller, i dessa utgåvor, halvhäftiga inomhusbrandbollar är en riktigt fruktansvärd idé. Alternativt är halvhäftiga inomhusbrandbollar "alla slags roliga roliga för din sadistiska DM".

  I äldre versioner kallas också stavningsbeskrivningen "Explosionen skapar nästan inget tryck".

  Nostalgi åt sidan, i 5E beskrivs mekanikern väsentligt annorlunda. Istället för att diskutera hur flamskula påverkar människor, säger det helt enkelt att alla inom 20 år måste göra en räddning, och att elden kommer att gå runt hörn.

  Från den här beskrivningen ser det ut att alternativet # 3 är närmast.

  Som ett annat svar tyder på, skulle den bästa lösningen vara att helt enkelt beräkna behållarens struktur, baserat på vilken materialtyckelse som helst som användes för att försöka innehålla eldboll.

  Om eldbollen brinner / smälter genom behållaren expanderar den helt enkelt för att fylla sin ursprungliga 20'-radie och fortsätter som vanligt.

  Om eldbollen inte går genom behållaren, raser den helt enkelt lös i sina väggar ett kort ögonblick och går sedan ut.

  Konundrumet skulle nu vara att "få eldboll i lådan". Eftersom det inte finns någon fördröjning mellan att nå sitt mål och explodera, kan du inte bygga rutan runt den. 5E Fireball saknar något uttalande om vad som händer om det går in i någonting innan den planerade uppsägningstiden. Men på sidan 205 i PHB, under En klar väg till målet , "Om du placerar ett effektområde vid en punkt som du inte kan se och en obstruktion, en sådan vägg [ eller en låda, i vårt fall], ligger mellan dig och den punkten, kommer ursprungspunkten på den närliggande sidan av den obstruktionen. " (Tack till SevenSidedDie för att peka ut det här.)

  Den fördröjda blast fireball eliminerar problemet med att få eldboll i lådan (om resten av festen kan montera lådan på under 1 minut, koncentrationslängden för den fördröjda sprängfliken). Efter det skulle allt fortsätta samma som med en vanlig eldboll, så att lådan har mycket mindre chans jämfört med den ökade skadorna av den fördröjda sprängkampen.

      
  svaret ges 19.07.2016 14:45
  -3

  Detta togs upp i 2e i en fråga om Dragon Magazine, i svunna epoker.

  Jag ber om ursäkt för att jag inte har probleminformationen. Det var länge sedan.

  Jag kommer inte ihåg förklaringen till en förseglad låda. Men i täta utrymmen, som halvvägs, tvingade de blockerade områdena elden ner i korridoren tills samma var borttagen, och så länge elden kunde röra sig, rörde den sig i den riktningen tills det blockerade områdesekvivalenten var dispergerad. För att förenkla, när det rörde sig ner en flyktväg, vid något brott, försökte det göra en krets av skada.

  Artikeln förklarade att det inte var en explosiv kraft utan hellre att elda. Så skulle det sätta brännbara saker i brand som det rörde på, men blåste inte ner väggar, dörrar osv.

  Nu orsakar värme luften att expandera, så om det tryck som skapas av den expanderande luften har tillräckligt med energi, kan det blåsa upp en förseglad låda. Men det är mer troligt att elden kommer upp i hissen i Die Hard (även om det var en C4-explosion och borde ha förstört hissens väggar).

  Ett annat sätt att överväga det är en flamthrower. Om tanken trängs igenom kan den explodera, eftersom tanken är under tryck, men flammen som kommer ut på framsidan, har ingen kraft, annat än bränslet som kommer ut under tryck ... en flammespjäll sätter en panna i brand, men gör inte Det orsakar självt en explosion.

  En kraft explosion exploderar inte på grund av brand, det exploderar eftersom kemisk smink expanderar snabbt, och den vanligaste kemikalien används för att skapa tryck som reagerar på värme / eld.

      
  svaret ges 19.07.2016 01:09