Minsta mängd olja som ska användas i frityrkokare

1

Jag har köpt en 3-liters frityrkokare. Det fanns en 1,5 liter tillgänglig också men jag ville ha en större korg. Denna 3-liters frityrkokare kräver 2,5 liter oljeterminalt. Jag hade ingen aning om detta. Denna mängd verkar för mycket.

Kan jag använda mindre? Har någon någon aning om vad som skulle hända om jag använder mindre än den rekommenderade? Om jag inte kan använda mindre än minimum, vad måste jag göra för att göra det längre?

    
uppsättning surefoot 27.09.2015 17:10

4 svar

3

Om du behöver en större korg för att steka mängden mat du vill laga, behöver du också mer olja. Om du inte alltid vill göra så mycket mat (eller använd så mycket olja) behöver du ett mindre kärl för fritering, till exempel en andra friterare eller en liten wok eller kadai.

Om du sätter in mindre olja än det minsta kan det inte täcka maten och / eller oljan kan överhettas, beroende på hur friteraren hanterar sina temperaturinställningar.

Överhettningsolja kan vara farlig och kommer också att bränna maten medan den lämnas rå innanför. Överallt, något att undvika.

Du kan spara och återanvända stekolja. Det finns några bra tips på webbplatserna nedan.

 • Låt det svalna helt och filtrera bort matpartiklar (jag använder kaffefilter och en tratt för detta, det kan vara ett långsamt avlopp, var tålmodig)

 • Kyl använd olja för att retard bakteriell tillväxt

 • Sluta använda det om det ser konstigt ut eller lukar roligt!

 • länk

  länk

  länk

      
  svaret ges 29.09.2015 04:17
  1

  Jag har använt två olika fritidshusar i fritidshus de senaste 18 åren; en av dem var i huvudsak en vattenkokare med ett doldt värmeelement och den andra har ett avtagbart värmeelement som sitter under stekpannan.

  Den tidiga jag använde, typen med det dolda värmeelementet, har egentligen inget annat minimum än den grundläggande tumregeln som vill ha minst 3x-4x volymen olja till mat kokas så att oljan svalnar inte för snabbt. Korgen var den andra faktorn, men om jag minns rätt var min korg ganska nära botten av kåpan, så det var inte ett stort övervägande.

  En mer seriös modell som jag nu använder, som har en funktion för filtrering / tömning av olja, en övertygande termostat och elektroniska timers, har några allvarligare hinder, särskilt ett lägsta oljeinnehåll på ca 2,5 liter och ett maximalt av kanske lite över tre liter. Minsta är ganska enkelt att förklara: Om du använder mindre än 2,5 liter kommer ingen mat att få tillräckligt med utrymme för att flyta över korgen. Du kommer nog inte ens att täcka värmeelementet utan minst en liter olja där inne.

  Om värmeelementet inte täcker, har det några allvarliga konsekvenser, nämligen risken för att elementet glöder och så småningom överhettas (baserat på termostats placering), oljespel och den mer praktiska att inte kunna använda korgen .

  Den maximala fyllningslinjen är en approximation utformad för att minska risken för oljekokning. Efter att ha behandlat en oljekooka på en friteuse som är avsedd för stovetopanvändning i min svältande studentdag i Tyskland kan jag säga att konsekvenserna är obehagliga. Jag hade ärr för att bevisa det. Hög vattenhalt i vissa livsmedel leder till rasande bubblor, och om dessa bubblor lyckas bära olja över panelen, kommer dåliga saker att hända.

      
  svaret ges 29.09.2015 07:41
  1

  Hela stekpunkten är att använda stora mängder olja. Du vill inte bara koka maten. Du behöver verkligen få maten att simma i en massa olja som är mycket större än maten på maten. Annars kommer maten att kyla ner oljan lokalt och du kommer inte få den önskade skorpan.

  Så nej, så länge du använder en stor korg (som innehåller en stor mängd mat), kan du inte göra ordentlig fritering med en liten mängd olja. En konsument stil friterare är förmodligen redan på den låga sidan av rätt olja / matförhållande.

      
  svaret ges 29.09.2015 09:09
  0

  Jag skulle vilja säga att en liten mängd olja kan fungera om det finns gott om kontrollerad återupptagning av värme - varför skulle det göra stor skillnad om det kommer från kärlväggen eller mer olja.

  Men jag fann att djupa fröer inte är justerade för det, förlitar sig på oljefyllningen som värmemassa mycket ... även eller särskilt de små "fondue" -stilarna *.

  TL; DR för resten av posten: Råd om fritering utan att använda en friterare. Använd på egen risk.

  Du är bättre med en chips / wok / kruka och en termometer för den typ av jobb där du bara vill olje-blanchera en ingrediens och / eller vill minimera oljebruket eftersom du inte vill återanvända det ( till exempel vill du steka tofu i färsk olja eftersom det tenderar att vara en magnet för de värsta smakerna som det kan hämta från gammal olja, du vill friska något med en starkt kryddad och / eller oskärlig gnidning / bröd / smet på den, du vill steka ingredienser som morötter eller röd paprika som kommer att missfärja oljan, du vill värma oljan mycket högt initialt för att ta hänsyn till ett temperaturfall).

  Den största plattan på jämn vanlig elektrisk spis är cirka 2000W - samma som en medelstort fritidshus, och krukor och kokkärl är optimerade för att överföra dessa 2000W till vad som finns i dem.

  Om du inte är säker på öppen fritering, ha någon som jobbar med dig ett tag - ja det är farligt, men hanterbart så - lämna aldrig installationen obevakad. speciellt om ingen mat i olja, övervaka termometern noga. har alltid något av metall (inget annat) i räckhåll som kan täcka potten. anta alltid att något kan koka över. hålla röran borta från ditt arbetsområde. använd verkligen hög värmeolja - jordnöts, raffinerad safflor, soja, riskli inte någon ospecificerad föreningolja med en varning om 180 ° C. var försiktig med induktion, kan värma en kruka med små mängder vätska i dem alarmerande snabbt. Håll locket av så länge du värmer. Om du arbetar med gas, fråga någon som har erfarenhet av att göra det för ytterligare råd (överkokning i brännaren är en uppenbar fara!), jag är elektrisk ...

  * De små som är partiellt plastiska i konstruktion - lyckades aldrig ställa in en fettbrand, men jag tror att jag skulle vara mycket mer förlorad för att kontrollera en med dessa saker än i en kruka ...

      
  svaret ges 10.11.2015 01:41