Vad ledde Qui-Gon att dra slutsatsen att Darth Maul var en Sith?

9

Den här frågan liknar den här som hänför sig till Mace Windus bedömning , men det finns olika omständigheter som jag tycker är anmärkningsvärda och därför motiverar en separat fråga. När Mace Windu förklarade sin slutsats för Yoda, hade de nu sett vad Darth Maul kunde, eftersom han hade kämpat två Jedi och framgångsrikt dödade en av dem (en väldigt erfaren Jedi-mästare).

Men när Qui-Gon först kämpade mot Maul var det första gången som någon Jedi hade sett honom (åtminstone så mycket som vad filmen visar, och ingen av dem som var närvarande under Qui-Gons efterföljande möte med Jedi Rådet hade tidigare kunskaper om Maul), och Qui-Gon spenderade väldigt lite tid att kämpa mot honom vid den tiden. När Qui-Gon flydde genom att gå ombord på drottningens skepp, hade han den här utbytet med Obi-Wan:

OBI-WAN : What was it?

QUI-GON : I'm not sure... but he was well trained in the Jedi arts. My guess is he was after the Queen...

Och senare, när han vidarebefordrade sin erfarenhet och sin slutsats till Jedi-rådet:

QUI-GON : ...my only conclusion can be that it was a Sith Lord.

KI-ADI : Impossible! The Sith have been extinct for a millennium.

MACE WINDU : I do not believe the Sith could have returned without us knowing.

Med tanke på rådets skepsis om Mauls anslutning på grund av hur länge Sith har varit frånvarande från Jedis affärer i galaxen (och trodde ha varit utdöd), vad var det som ledde Qui-Gon att tro att Maul var en Sith Lord? Jag förstår att det var troligt lätt att dra slutsatsen att han inte var en fallen Jedi, men varför inte någon annan typ av Dark Jedi? Definitionen av Dark Jedi (åtminstone enligt Wookieepedia) är en kraftkänslig som klarar den mörka sidan, men är inte Det är en Sith. Faktum är att om vi litar på legender var det några noterbara exempel på Dark Jedi, som Allya , då var det Kibh Jeen under det som blev känt som Dark Jedi Conflict, och framförallt var det Qui-Gons tidigare Padawan Xanatos . Och på en annan anteckning var Maul en Dathomirian Zabrak, inte en Sith Pureblood.

På grund av vad Qui-Gon visste då hade det inte varit mer logiskt att dra slutsatsen att Darth Maul faktiskt var en tidigare okänd Dark Jedi?

Obs! Medan jag tog fram Legends information när jag formulerade min fråga är ett svar från antingen Canon eller Legends acceptabelt (beroende på vilken information som finns tillgänglig). Om möjligt är svaren för varje uppskattad.

    
uppsättning Spar10 Leonidas 21.07.2016 04:57

1 svar

10

I-universum

Filmens junior romanisering är den enda källan som verkligen verkar ta itu med detta, och även då bara snett. Qui-Gon uppenbarligen förklarade sin kamp med Maul på avsevärd längd. , som tycks betrakta detta för att vara mycket relevant för hans mål att övertyga Jedi-rådet att han hade attackerats av en Sith.

He touched only briefly on the events on Naboo and the Podrace, but he described the fight on the Tatooine dunes in great detail. Then he finished, “My only conclusion can be that it was a Sith Lord.”

Phantom Menance: Junior Novelisation

Det skulle förmodligen komma ner till tre huvudfaktorer,

  • Qui-Gon har studerat Sith och skulle ha viss kunskap och förståelse för sina undervisnings- och träningstekniker.

  • Mauls kampstil (och ren kompetens) ligger nästan på Jedi-nivå, vilket indikerar omfattande skolgång.

  • Maul utstod från ett djupt hat mot Jedi och gav upp chansen att attackera skeppet för att attackera sin Jedi-motståndare.

Utanför universum

Wookieepedia går vidare till detta, men det mycket korta svaret är att begreppet " Dark Jedi " (t ex kraftkänslor som har lyckats självutbilda och sedan vände sig till Force Force) är inte något som fanns i den stora Star Wars-kanonen när filmen gjordes.

... a great deal of controversy has arisen over the issue of who is and is not a Dark Jedi. Perhaps due to uneven usage within canonical sources, many fans have argued that Dark Jedi describes only those dark side users who had previously been a Jedi or were at some point in the process of being trained as a member of the Order.

"We avoid [Dark Jedi] when we can. Dark Jedi definition still refers to any dark side user." ―Leland Chee

"A dark Jedi is anyone who practices the dark side of the Force whether or not they were a former Jedi." ―Leland Chee

    
svaret ges 21.07.2016 19:53