Hem > V > Vad Ska Man Smörja Brännskada Med?

Vad ska man smörja brännskada med?

Stryk på kylbalsam. Ytliga brännskador kan du behandla själv. Stryk på till exempel kylbalsam eller gel med aloe vera på huden. Även kräm eller salva med hydrokortison kan lindra.

Läs mer

Relaterad

Vad ska jag smörja cykelkedjan med?

Det är möjligt att använda ett smörjmedel för kedjor. Det finns både tjocka och tunna oljor. En tunn olja smörjer djupt men måste appliceras oftare. Lägg olja på kedjan och torka av den med en trasa.

Folk frågar också vad innebär 9 regeln vid brännskador?

Utbredningen av brännskadan beskrivs som den yta som drabbats och anges i procent av den totala kroppsytan. Det finns ett flertal enkla sätt att kalkylera den brända ytan. Den enklaste för vuxna är den så kallade "9-regeln" där kroppens stora regioner delas in i 11 delar x 9 procent som ses i figuren nedan. Hur behandlar man andra gradens brännskada? En ytlig delhudsskada läker inom två veckor och lämnar oftast inga ärr. Små och ytliga andra gradens brännskador kan behandlas hemma. Rengör såren och skydda sår och blåsor med kompresser. Vätskande sår kräver byte av kompress.

Hur bedömer man en brännskada?

BEDÖMNING AV BRÄNNSKADOR

  1. Inspektion - Bedöm färgen och fuktigheten av såren. Ju fuktigare yta desto ytligare skada.
  2. Fingertestet - Tryck med ett finger på den skadade huden och släpp sedan snabbt.
  3. Nåltestet - Berör såret försiktigt med en vass nål och fråga patienten om det känns vasst eller trubbigt.
Vad smörja ärr med? Cicamed Scar: En silikongel som hjälper till att mjuka upp och släta ut huden. Kan användas på de allra flesta ärr. Börja behandla när såret är förslutet och ärret fortfarande är aktivt för bäst resultat.

Relaterad

Hur länge spola vatten på brännskada?

Om möjligt, spola brännskadan med kallt vatten i minst 20 minuter. Detta kan lindra smärtan och begränsa skadorna.

Kan man smörja ärr?

Att tejpa ärr de första två åren efter att de har uppstått kan påskynda läkningen. Det kan du göra med hudvänliga plåster eller kirurgtejp. Det går också att smörja in ärret med en silikongel. Dessa produkter finns receptfritt på apoteket. Och därefter, när ska man åka in med brännskada? När ska du komma till oss? Om du har fått en ytlig brännskada som gör att huden är röd och öm behöver du inte söka vård. Men om du har bränt huden så mycket att det har bildats blåsor och om brännskadan samtidigt är så utbredd att den är större än den egna handen, bör man alltid kontakta vården.

Vilka komplikationer kan uppstå vid brännskada?

Infektion och sepsis är allvarliga komplikationer som kan drabba patienter med brännskador. De initiala symtomen är ofta trötthet och feber. Obehandlad kan komplikationen bli livshotande. Vid misstanke på infektion bör patienten uppsöka sjukhus där sårodling tas och antibiotika sätts in. Vad menas med termiska skador? En termisk brännskada uppstår då heta fasta ämnen, flytande ämnen eller gaser under en kortare eller längre tid kommer i kontakt med mänsklig vävnad. Så länge värmen består i huden fortsätter utbredningen av skadan på djupet och åt sidorna.

Följaktligen, varför ska man hålla en brännskadad varm?

Syftet är att sänka temperaturen i huden till <44 °C. Vid högre temperaturer överstiger cellproteindenatureringen de repara- tiva möjligheterna, och celldöd sker [2]. Vår rekommendation är att kyla med 25–30-gradigt vatten i 10–20 minuter. Efter av- slutad kylning ska patient och skador hållas varma och torra.

By Solitta Meachem

Liknande artiklar

Hur man gör ett skrivbord? :: Wie oft hat Edith Piaf geheiratet?
Användbara länkar