Räkna de saint-germain och hans odödliga liv

Är det möjligt att en man kan uppnå odödlighet - att leva för evigt? Det är det häpnadsväckande påståendet från en historisk figur som kallas Count de Saint-Germain. Rekord daterar hans födelse till slutet av 1600-talet, även om vissa tror att hans livslängd sträcker sig tillbaka till Kristi tid. Han har dykt upp många gånger genom historien - till och med så sent som på 1970-talet - alltid verkar vara ungefär 45 år gammal. Han var känd av många av de mest kända figurerna i europeisk historia, inklusive Casanova, Madame de Pompadour, Voltaire, King Louis XV, Catherine the Great, Anton Mesmer och andra.

Vem var den mystiska mannen? Är berättelserna om hans odödlighet bara legend och folklore? Eller är det möjligt att han verkligen upptäckte hemligheten med att besegra döden?

Origins

När mannen som först blev känd som Saint-Germain föddes är okänd, även om de flesta konton säger att han föddes på 1690-talet. En släktforskning sammanställd av Annie Besant för hennes medförfattare bok, The Comte De St. Germain: The Secret of Kings, hävdar att han föddes som son till Francis Racoczi II, prins av Transsylvanien 1690. Andra konton, tagna mindre seriöst av mest, säg att han levde på Jesu tid och deltog i bröllopet i Kana, där den unga Jesus förvandlade vatten till vin. Han sägs också vara närvarande vid rådet i Nicea år 325 e.Kr.

Det som emellertid nästan enhälligt är överens om är att Saint-Germain blev fulländad inom alkemikunsten, den mystiska "vetenskapen" som strävar efter att kontrollera elementen. Det främsta målet med denna praxis var skapandet av "projektionspulver" eller den svårfångade "filosofens sten", som det hävdades när det tillsattes den smälta formen av sådana basmetaller som bly kunde förvandla dem till rent silver eller guld. Dessutom kunde denna magiska kraft användas i en elixir som skulle ge odödlighet till dem som drack den. Det antas att greve de Saint-Germain upptäckte denna hemlighet av alkemi.

Uppvakta det europeiska samhället

Saint-Germain kom först fram i det höga samhället i Europa 1742. Han hade precis tillbringat fem år i Shah of Persias hov där han hade lärt sig juvelerarens hantverk. Han lurade de kungliga och de rika med sin stora kunskap om vetenskap och historia, sin musikaliska förmåga, sin lätta charm och snabba vitsord. Han talade många språk flytande, inklusive franska, tyska, nederländska, spanska, portugisiska, ryska och engelska, och kände vidare till kinesiska, latin, arabiska - till och med forntida grekiska och sanskrit.

Det kan ha varit hans extraordinära kunskap som ledde bekanta till att se att han var en anmärkningsvärd man, men en anekdot från 1760 gav sannolikt uppfattningen att Saint-Germain kunde vara odödlig. I Paris samma år hörde grevinnan von Georgy att en greve de Saint-Germain hade kommit för en soiree hemma hos Madame de Pompadour, älskarinna till kung Louis XV i Frankrike. Den äldre grevinnan var nyfiken eftersom hon hade känt en greve de Saint-Germain medan hon var i Venedig 1710. När hon träffade greven igen blev hon förvånad över att se att han inte tycktes åldras och frågade honom om det var hans far hon kände till. i Venedig.

"Nej, fru," svarade han, "men jag bodde själv i Venedig i slutet av det sista och början av detta århundrade. Jag hade äran att betala er domstol då."

"Förlåt mig, men det är omöjligt!" sa den förvirrade grevinnan. "Greven de Saint-Germain som jag kände på den tiden var minst fyrtiofem år gammal. Och du, på utsidan, är för närvarande den åldern."

”Fru, jag är väldigt gammal,” sa han med ett vetande leende.

"Men då måste du vara nästan 100 år gammal", sade den förvånade grevinnan.

"Det är inte omöjligt", berättade greven henne faktiskt och fortsatte sedan att övertyga grevinnan att han verkligen var samma man som hon kände med detaljerna om deras tidigare möten och om livet i Venedig 50 år tidigare.

Någonsin närvarande, aldrig åldrande

Saint-Germain reste mycket i Europa under de kommande 40 åren - och under hela den tiden tycktes det aldrig åldras. De som träffade honom var imponerade av hans många förmågor och särdrag:

 • Han kunde spela fiol som en virtuos.
 • Han var en skicklig målare.
 • Oavsett var han reste inrättade han ett utarbetat laboratorium, antagligen för sitt alkemiarbete.
 • Han verkade vara en man med stor förmögenhet men var inte känd för att ha några bankkonton. (Om det berodde på hans förmåga att överföra oädla metaller till guld utförde han aldrig prestationen för observatörer.)
 • Han ätit ofta med vänner för att han tyckte om deras sällskap, men sågs sällan äta mat offentligt. Han levde, sägs det, på en diet av havregryn.
 • Han ordinerade recept för att ta bort ansiktsrynkor och för färgning av hår.
 • Han älskade juveler och mycket av hans kläder - inklusive skorna - fylldes med dem.
 • Han hade fulländat en teknik för att måla juveler.
 • Han hävdade att han kunde smälta flera små diamanter till en stor. Han sa också att han kunde få pärlor att växa till otroliga storlekar.
 • Han har kopplats till flera hemliga samhällen, inklusive roskorsarna, frimurarna, Society of Asiatic Brothers, the Knights of Light, Illuminati och Templars Order.

Den kända 18: e filosofen Voltaire - själv en respekterad vetenskaplig och förnuftig man - sa om Saint-Germain att han är "en man som aldrig dör, och som vet allt."

Under 18-talet fortsatte greve de Saint-Germain att använda sin till synes oändliga kunskap om världen i den europeiska elitens politik och sociala intriger:

 • På 1740-talet blev han en pålitlig diplomat vid kung Louis XV i Frankrike och utförde hemliga uppdrag för honom i England.
 • År 1760 utförde han en liknande funktion i Haag, där han träffade den ökända älskaren Giacomo Girolamo Casanova. Casanova sa senare om Saint-Germain, "Denna extraordinära man ... skulle på ett enkelt och säkert sätt säga att han var 300 år gammal, att han visste hemligheten med universell medicin, att han hade en behärskning över naturen, att han kunde smälta diamanter ... allt detta, sade han, var bara bagatell för honom. "
 • År 1762 reste han till Ryssland där det sägs att han var delaktig i en konspiration som placerade Katarina den store på tronen. Han rådde senare befälhavaren för de ryska arméerna i kriget mot Turkiet (som de vann).
 • År 1774 återvände han till Frankrike när Louis XVI och Marie Antoinette ockuperade tronen. Han påstods påstås dem om revolutionen som skulle komma 15 år i framtiden.

År 1779 åkte han till Hamburg, Tyskland, där han blev vän med prins Charles av Hesse-Cassel. De närmaste fem åren bodde han som gäst på prinsens slott vid Eckernförde. Och enligt lokala register är det där Saint-Germain dog den 27 februari 1784.

Tillbaka från de döda

För alla vanliga dödliga skulle det vara slutet på berättelsen. Men inte för greve de Saint-Germain. Han skulle fortsätta att ses under hela 19-talet och in på 20-talet.

 • År 1785 sågs han i Tyskland med Anton Mesmer, pionjärhypnotisören. (Vissa hävdar att det var Saint-Germain som gav Mesmer de grundläggande idéerna för hypnotism och personlig magnetism.)
 • Officiella register över frimureriet visar att de valde Saint-Germain som sin representant för ett kongress 1785.
 • Efter att ha tagit Bastillen i den franska revolutionen 1789 sa Comtesse d'Adhémar att hon hade en lång konversation med greve de Saint-Germain. Han berättade för henne om Frankrikes omedelbara framtid, som om han visste vad som skulle komma. År 1821 skrev hon: "Jag har sett Saint-Germain igen, varje gång till min förvåning. Jag såg honom när drottningen [Antoinette] mördades, den 18: e Brumaire, dagen efter hertigen d 'död. Enghien i januari 1815 och strax före mordet på hertigen de Berry. " Förra gången hon såg honom var 1820 - och varje gång såg han ut att vara en man som inte var äldre än hans mitten av 40-talet.

Efter 1821 kan Saint-Germain ha fått en annan identitet. I sina memoarer skrev Albert Vandam om att träffa en man som hade en slående likhet med greve de Saint-Germain, men som gick under namnet Major Fraser. Vandam skrev:

"Han kallade sig major Fraser, bodde ensam och antydde aldrig sin familj. Dessutom var han överdådig med pengar, även om källan till hans förmögenhet förblev ett mysterium för alla. Han hade en fantastisk kunskap om alla länder i Europa under alla perioder. Hans minne var helt otroligt och, märkligt nog, gav han ofta sina lyssnare att förstå att han hade förvärvat sin lärande någon annanstans än från böcker. , hade pratat med Dante och så vidare. "

Major Fraser försvann spårlöst.

Mellan 1880 och 1900 blev Saint-Germains namn återigen framträdande när medlemmar i Theosophical Society, inklusive den berömda mystiker Helena Blavatsky, hävdade att han fortfarande levde och arbetade för den "andliga utvecklingen i väst". Det finns till och med ett påstådt äkta foto som tagits av Blavatsky och Saint-Germain tillsammans. Och 1897 tillägnade den berömda franska sångerskan Emma Calve ett autograferat porträtt av sig själv till Saint-Germain.

Det senaste utseendet för en man som påstod sig vara Saint-Germain var 1972 i Paris när en man vid namn Richard Chanfray meddelade att han var den legendariska greven. Han dök upp på fransk tv och för att bevisa att hans påstående tydligen förvandlade bly till guld på en lägerugn före kamerorna. Chanfray begick senare självmord 1983.

Så vem var greve Saint-Germain? Var han en framgångsrik alkemist som hittade hemligheten med evigt liv? Var han en tidsresenär? Eller var han en mycket intelligent man vars rykte blev en fantastisk legend?