Hur fungerar den kontroversiella nhl-shootout?

För att bryta oavgjort efter en fem minuters övertidsperiod deltar National Hockey League-lag i en shootout. Tre spelare från varje lag alternerar och tar straffskott mot den motsatta målvakten. Om poängen förblir jämn efter att varje lag har tagit sina tre skott, flyttas skjutningen till den plötsliga dödsfasen, varigenom det första laget som gör mål är vinnaren.

Shootout ersätter inte övertid i Stanley Cup-slutspelet. Den används bara för att avgöra ordinarie säsongsmatcher, och först efter fem minuters övertid.

Bakgrund

Tidigt i NHL: s historia bestämdes band efter regleringsspel i en 10-minuters övertidsperiod, men det förändrades 1942 när övertiden eliminerades och matcherna slutade i slips. 1983 lade NHL till en fem minuters övertidsperiod, men om spelet fortfarande var ojämnt efter övertid förblev det oavgjort. Från och med säsongen 2005-06 genomförde NHL shootout för att bestämma en vinnare i vanliga säsongsspel.

I en separat ansträngning ändrade NHL sina regler från och med 1999 för att ge en poäng till varje lag om spelet var ojämnt efter reglering. Den slutliga vinnaren får ytterligare en poäng. I spel som inte går på övertid får vinnaren två poäng och förloraren får ingen. Ligan hoppades att denna förändring skulle minska antalet band.

Fallet för shootout

Anhängare av shootout som tiebreaker citerar följande som anledningar till shootout bör förbli en del av NHL: s regler:

• Ingenting matchar spänningen, förväntan och spänningen i en shootout.
  • Shootout är snabb, spännande, ger omedelbara resultat och är lätt för casual fans att följa.
  • NHL behöver mål. Poängsättningen har minskat sedan 1980-talet, och de flesta lag spelar en tråkig, första försvarstil. Hockey ska handla om att göra mål. Skottet returnerar målpoäng till sin rättmätiga plats i mitten av spelet.
  • Hockey är ett spel under utveckling och förändring är bra. Till exempel var framåtpasset olagligt fram till 1911 och övertid på ordinarie säsong började inte förrän 1983.

Fallet mot skjutningen

Medan supportrarna till slut vann, hade de mot användningen av shootout också sina skäl:

• Shootout kan vara kul, men det är inte hockey. Hockey är ett lagspel, inte en serie utbrott. Spelare måste tjäna poängchanser genom motståndare som arbetar ut och åker skridskor.
  • Shootout är en gimmick, motsvarande att avgöra ett basebollspel med en hemmakonkurrens eller att bryta en fotbollsslips genom att ha quarterbacks som kastar bollen genom ett däck.
  • Det är inget fel med slips. Om lag inte kan avgöra en vinnare efter 65 minuters hockey, är oavgjort ett rättvist resultat.
  • Shootout är en fantastisk nyhet, inget mer. Den nyheten har slitits tunt och spelare och fans i den förlorande änden av shootouts känner sig lurade.
  • En annan förändring av spelet innebär fler komplikationer i NHL-ställningen. SOL (shootout-förluster) ersätter band. Fler poäng delas ut, vilket gör historiska jämförelser mellan lag ännu svårare. Spelarstatistik kräver ännu en kategori för att skjuta mål och spara.

Hur nhl-shootout fungerar

I skjutningen nämner varje lag tre skyttar. Om spelet förblir oavgjort efter att de tre skyttarna är klara fortsätter lagen att skjuta i plötsligt dödläge, men spelet kan inte avslutas förrän varje lag har tagit samma antal skott.

Med antagandet av shootout elimineras band från NHL-ställningen. Ett lag tilldelas två poäng för en seger (listad som "W"), noll poäng för en förlustförlust ("L") och en poäng för ett spel som förlorats i övertid eller en shootout ("OT" eller "OTL") .

Shootout räknas inte med i individuell statistik. Ett skjutmål läggs inte till en spelares totala mål eller totala poäng. Ett tillåtet skjutmål ingår inte i målvaktens mål mot, mål mot genomsnitt eller spara procent. Shootout har ingen betydelse för plus-minus eller annan statistik i spelet.

Om en match är 0-0 i slutet av övertid krediteras båda målvakten en avstängning, oavsett vilket lag som vinner skottet eller hur många skottmål som görs. Individuell skjutstatistik beräknas som en separat kategori i den officiella NHL-statistiken.

Det vinnande laget i shootout får ett mål till sin säsong totalt. Det förlorande laget har ett mål-mot lagt till sin säsong totalt. Detta gäller oavsett hur många mål som görs under själva shootout.

Shootout föregås av en paus på två minuter, under vilken isrensningsmaskinen skär en ny fil från centrumis till varje nät.