Kan jag frysa Tzatziki sås?

3

Jag har en massa gurkor från min CSA och man kan bara göra så många pickles under en säsong :) Kan vi laga en stor mängd tzatziki sås och frysa den för att använda senare? Gurkor har mycket vatten, så jag är inte säker på att det blir bra. Något vi kan göra för att få det att bli bättre?

(Du kan inte kan dessa saker ... kan du?)

    
uppsättning Yamikuronue 08.08.2014 18:09

4 svar

5

Jag försökte frysa tzatziki sås men var inte nöjd med det när det tinade som det verkade separera lätt och till och med när det blandades noggrant tycktes det ha en annan, mer vattnig konsistens än när den var frisk.

Vad jag gör nu om jag har gurkor som jag behöver använda är att förbereda och bearbeta dem precis som jag skulle för färsk tzatziki sås. Jag fryser den bearbetade gurka i 1/2 eller 1 kopp behållare och tina för att göra färsk tzatziki sås. Fungerar bra och den extra bonusen är att det inte tar upp så mycket utrymme i frysen.

    
svaret ges 08.08.2014 23:17
3

Jag har inte provat det, men jag kan inte se varför inte. Visst, gurkor har mycket vatten, men du krossar dem redan i en mixer eller processor för att göra såsen, så du behöver inte oroa dig för att spränga cellmembran.

Jag antar att om du gjorde någon form av tjock tzatziki, kan du vara orolig över en förändring av texturen. Jag har aldrig sett en tjock tzatziki (och det låter inte väldigt aptitretande, IMO) men söker Google, jag hittade blandade råd om detta ämne. Några av de recept jag hittade kallar för finhackning eller hakning av gurkorna och i det fallet kan jag se varför du kanske har några problem.

Globalpost.com har detta råd på en sida som kallas, på lämpligt sätt, Hur man fryser Tzatziki :

You can freeze extra tzatziki for later use, but don't expect perfect results as you might with foods such as lemon curd. Cucumbers usually become mushy when frozen, but the acidity in yogurt does protect some of the original crunch. Yogurt fares better in the freezer, but some liquid separation can occur and it might taste more acidic when thawed. You can stir the liquid into the tzatziki sauce after it thaws, but it might not be as smooth.

......

If the cucumbers become too mushy in the thawed tzatziki, you can strain them out of the yogurt and stir in fresh cucumbers.

Mitt råd skulle vara, försök att pura dina gurkor verkligen fint för sås som du tänker frysa, för att minimera eventuella förändringar i textur.

    
svaret ges 08.08.2014 19:25
3

Jag frösna strimlade gurkor och använde dem en månad senare i tzatziki sås. Det visade sig underbart! Först skällde jag och tog bort alla gurkafrön. För det andra skred jag dem. För det tredje saltade jag dem och lät dem vila i min kolhydrare i ungefär en halvtimme. Slutligen pressade jag ut så mycket vatten som möjligt med pappershanddukar. Jag lade dem i Ziploc väska och tog bort luften inuti och frös dem. Jag gjorde färsk sås igår men jag tillade inte mer salt till det slutliga receptet. När mina gurkor tinade, hade de fortfarande tillräckligt med juice (inte för mycket) för såsen.

    
svaret ges 20.11.2016 16:10
2

Jag skulle inte frysa tzatziki sås.

Mejeri fryser nästan aldrig bra. Det är en fettvattenemulsion, och det är troligt att dess struktur förändras mycket vid upptining. Du måste förbereda det och stabilisera det mycket, och använd sedan också en speciell frysningsmetod (som att göra glass med agitated frysning).

Den andra delen är gurkorna, som är en ny grönsak. Det finns inget sätt att de kommer att behålla sin textur. Självklart kan du frysa grönsaker om du inte har något emot dem mjukgörande, men tzatziki-poängen är att bitarna av gurka krossas när du biter på dem. Gurkor smakar så mildt, speciellt när de späds ut i yoghurt och överdrivs av dill och vitlök, att de inte bidrar till något annat än konsistens.

Det är alltså en dålig kandidat för frysning. Och förutom betning tror jag inte att det finns ett annat sätt att bevara gurkor bra - oavsett vad du gör, kommer de att förlora konsistens. Att hålla dem som puré eller saft ger inte stor mening, du kan använda vatten istället för all smak du kommer ut ur den.

    
svaret ges 10.08.2014 15:01

Läs andra frågor om taggar