Vad är meningen med NDK-tunnelbanan i Sofia?

13

I Sofia, framför NDK, finns det två fontäner. En av dem är underjordisk, på tunnelbananivå:

Nu säger jag inte att varje enskild fontän i världen förväntas ha en djupare mening, men det är en självklart utformad med någonting i åtanke och det är nästan väderkällan jag har sett i min resa.

Jag försökte fråga till lokala invånare, men överraskande verkar det som ingen någonsin tänkt på det. Och roligt nog, medan det verkar (åtminstone det är det jag har fått höra) bor jag för närvarande i huset där arkitekten som kunde ha utformat den levde, den nuvarande ägaren av huset har ingen aning om fontänen också .

Jag försökte självklart också söka på Internet, men kom till intet. Så kan någon kasta lite ljus på detta? Vad är meningen, om någon, av denna fuktiga konst?

    
uppsättning motoDrizzt 15.06.2017 10:35

1 svar

3

Om det finns någon bakre betydelse för en underkälla, är den länge begravd, tillsammans med de personer som var inblandade i projektet, från dess mycket koncept till en långvarig realisering. Det kan ha varit själva webbplatsen, kraterad av bomber, fylld med en slumpmässig samling av byggnader, inklusive militära kaserner och en järnvägsstation och kolgårdsgård, tillsammans med en stor del av det fria landet.

Det kan ha varit konceptets utveckling att bygga ett storskaligt kulturcentrum. mer exakt, för att den ska vara större och bättre, grander och mer grandiös än någon annan. En internationell designkonkurrens kollapsade och projektet blev ett samarbete, både i de bästa och värsta sinnena av ordet, mellan arkitekter, ingenjörer, regeringsministrar och tjänstemän och ett sortiment av andra med varierande och olika referenser.

NDK, både inre och yttre, är massiv: strukturen och dess stora vyer, strandpromenaden och grenen, dess fontäner, både vid och underklass, sistnämnda både en vattenfunktion och en skulpturträdgård. Det är en mycket modernistisk konstruktion (eller brutalist?), Och innebär att designen helt enkelt är det, en välrenommerad, underkursig skulptur och vattenfunktion som engagerar individer på flera nivåer.

    
svaret ges 16.06.2017 16:28