How att bestämma * Ärlig * Uppriktighet

14

Det specifika exemplet jag jobbar med är Uppriktighet (Ärlighet) i L5R men det finns en viss nyfikenhet för något annat system:

Hur rullar du verkligen för att säga sanningen och logiskt misslyckas?

Om någon försöker "känna motiv" (för att använda D & D D 3.x-terminologi), och deras mål är att säga sanningen, hur fungerar det mekaniskt för dem att inte tro? Inga böcker täcker verkligen detta eftersom de tenderar att spela till sidan av krävande lögn, vilket är enkelt. Ljugaren behöver vinna tävlingen som ska tros, och allt fungerar väldigt intuitivt.

Om jag vill övertyga någon som jag säger sanningen, vill jag inte flubla min uppriktighetsrulle så deras undersökningsrulle är högre och de vet att jag säger sanningen? Det verkar inte fungera, särskilt för att bättre statistik gör din sanning mindre trovärdig.

Beviljas, jag vill alltid rulla högt, men hur skulle undersökningsrullen påverkas? Om jag vinner säger jag uppenbarligen sanningen, om jag förlorar, säger jag uppenbarligen sanningen. Så i en välmenande regler, vad kan man göra för att man ska gå på ett tecken som är mekaniskt dåligt när man talar om sanningen?

Sidobeskrivning: För lögner gör jag ett slags blindprov. Jag frågar spelaren vad de tycker att gå in, låt dem rulla och berätta för dem om de känner på samma sätt efter rullen. Det berättar inte om de passerade eller misslyckades, de har bara sin roll att gissa med.

    
uppsättning CatLord 22.01.2013 20:34

6 svar

24

Det finns en liten koppling mellan vilka västerländska språk och vad den japanska förenar uppriktighet med.

Denna artikel om avkodning Asiatiska företagskodord förklarar skillnaden.

being Makoto (mah-koe-toe) means to properly discharge all of one's obligations so that every thing will flow smoothly and harmony will be maintained. It also means being careful not to say or do anything that would cause loss of face.

Genom att öka din rankning i uppriktighetsförmågan kan du behålla det ansiktet. En observatör som ser genom uppriktigheten skulle se obeslutsamheten och bristen på inre harmoni bakom dina uttalanden. Misslyckande med uppriktighet leder människor att tro att dina tankar är felaktiga - eftersom de är disharmoniska och har orsakat förlust av ansikte.

Ett modernt exempel skulle vara en kvinna som frågar sin pojkvän "Är min bum stor i detta?". En man som säger "Du ser underbart ut." är Makoto. Hans skicklighet vid Uppriktighet kommer att avgöra hur väl det är mottaget av hans flickvän. En man som säger motsatsen till vad han verkligen tycker är att använda bedragande.

I spelvillkor är det första exemplet Sincerity (Honesty) motsatt av Etiquette (Conversation). Om mannen misslyckas förlorar flickvän, tycker flickan att han tycker motsatsen och försökte ljuga. Om han slår hennes Etikettrulle accepterar hon att det är vad han tycker på det sätt som det var tänkt.

Ett annat exempel kommer från internetbaserat argument. Om sidan A har ett faktiskt och logiskt argument, men gör argumentet dåligt eller misslyckas med att ansluta sig till den känslomässiga förspänningen av sidan B, har han rullat dåligt på Sincerity (Honesty). Sida B fortsätter att tro som han har varit eller tror att något inte är sanningen.

    
svaret ges 22.01.2013 20:48
1

Mekaniskt skulle jag säga att det antingen inte är en motsatt roll (eftersom det inte finns någon motsättning, bara den som försöker sätta sin synpunkt över det - detta kan rullas med uppriktighetens skicklighet eller med någon form av övertalning) annars är det en omtvistad rulle att övertyga den andra personen om sanningen (som inte innebär uppriktighet alls).

    
svaret ges 22.01.2013 22:28
1

(Jag har spelat mycket L5R 1E och lite 3E, så om sakerna har ändrats i 4E, mina ursäkter)

Här är några saker att tänka på om sanningen säger:

  • Vad hände?
  • Berättar du hela sanningen om vad du vet?
  • Berättar du på ett sätt att skjuta det i någon vinkel du har åkt?
  • Varför säger du vad du säger? Vad är ditt mål i detta?

L5R utgår specifikt från skuggig politik som en viktig del av spelet - även om folk berättar för den partiella sanningen eller säger det hela, men missuppfattad sanning som de förstår, kan det få stora konsekvenser om du tar det på eget värde.

Samtidigt finns det också det faktum att "sanning" mestadels är en fråga om vad den mest drabbade säger hänt, även om det stämmer emot sunt förnuft.

Uppriktighet, säger inte ens faktiskt sanningen - det är "Tror den andra parten att den här sak jag presenterar är mina faktiska motivationer?"

Så här är vad du gör - om någon säger sanningen? Du rullar undersökningsrullen, de extra höjningarna räknas mot din uppriktighetsroll.

Vad står emot det, om något? Tja, förmodligen finns det någon där ute, som försöker täcka sina spår, rullar du mot vilken politisk / bedragande skicklighet som gäller, eftersom de förmodligen har gjort tillräckligt med felaktigheter och insinuationer för att försöka kasta människor på fel väg.

Lägg till påföljder om det finns goda skäl att misstänka att du är involverad eller att vara smutsig på något sätt.

    
svaret ges 31.12.2013 08:44
0

Jag ser din punkt där. Tänk på den här lite mer är det lite hård. Du kan ha en bas DC och sänka DC-basen baserad på NPC-sänkningsmotivmodifieraren. Höj DC-basen utifrån NPC: s inställning: Om NPC vill tro på spelaren, subtrahera 2 från DC; Om karaktären är känd för att ligga, lägg till lite till DC; och om datorn är känd för att vara ärlig, subtrahera +2. Jag är inte säker på hur det skulle fungera. Låt mig veta vad du tycker.

    
svaret ges 23.01.2013 18:02
0

Accepterar att du vet om spelaren säger sanningen eller inte, jag tror att det måste finnas två system: en för att upptäcka lögner och en annan för att upptäcka sanningar. I sanningssystemet har en person som är bra att läsa människor en större chans att acceptera. I ljussystemet är det motsatsen.

    
svaret ges 23.01.2013 20:21
0

Med tanke på L5R-taggen här tror jag att det finns ett par saker att fokusera på.

Uppriktighet är inte bara "att tala om sanningen", som Simon påpekar, det presenterar ett socialt acceptabelt ansikte och ger "politiskt noggrann" information som du kan med vänliga hälsningar stå bakom. Sanningen i L5R är helt subjektiv, baserat på den relativa sociala ställningen hos dem som finns omkring dig. Ur denna synvinkel misslyckas uppriktighet när dina uttalanden är uppenbart bristfälliga mot de personer du pratar med, antingen motsägelsefulla eller levererade på ett sätt som tyder på att du inte tror på dem själv. Detta kan vara fallet när du anger den faktiska, empiriska sanningen på ett falskt sätt eller en väl övertygad "lögn" som du inte riktigt kan ta med dig att begå dig till.

Mekaniskt tycker jag att detta översätts till:

  • Uppriktigt tecken väljer ett antal höjningar över en standard TN och rullar
  • Interrogator inser antingen att de inte är uppriktiga (originalroll misslyckas med att slå TN) eller gör en egen roll jämfört med original TN (och fläckar tecken på brist på uppriktighet om de slår det)

Som GM kan du skicka några uppgifter till frågeställaren som kan leda till sanningen bakom Sincerity, antingen har den Uppriktiga karaktären låtit något glida eller en del av sitt uttalande uppträder som att presenteras utan fullständig övertygelse.

    
svaret ges 23.08.2018 11:28
Senaste kommentarerna

* Potential * Avresa Andra kommer att behandla dig annorlunda om du gillar att gå nära alkohol. Gå igenom tystnaden om dina personliga förhållanden, och om någon är böjd för att göra dig för arg, tvinga dem att säga att du måste rensa upp sin egen fråga (felaktig) Tacka dem om de gillar drinkarna de har beställt, eller uttrycka vad du tyckte om när de slappnade av och "drack en utökad version av 'Black And Blue'," eller uttrycker inget tillfälle eller problem (nya eller tidigare). Observera bara att... Läs mer