Vad hände med Y.T. mamma? (spoilers)

13

Förra gången vi ser Y.T's mamma i Snow Crash, väljer hon sin dotter och tar henne hem. Den andra till sista gången blir hon utfrågad av Fed (hennes arbetsgivare), för att de håller sina anställda under övervakning och de känner till Y.T. har växt misstänkt för sin verksamhet och bröt hennes mammas dator.

I den andra till sista scenen är Y.T.s mamma i ett mörkt rum, fastsatt på plats, injicerat fullt av kemikalier, som ställs frågor med datoriserad röst.

"What is it you want to know?" she says. "Why don't you just come out and ask me directly? Let's talk about this face to face. Just sit down together in a room like adults and talk about it."

She feels another sharp prick in her arm, feels numbness and coldness spreading all across her body over an interval of a couple seconds as the drug mixes with her bloodstream. It's getting harder to follow the conversation.

"What is your name?" the voice says.

Feds vet att Y.T.s mamma gömmer något här och hon är ganska hemsk. Men den här scenen slutar, och nästa gång hon dyker upp verkar allt vara bra och hon återförenas med sin dotter. Det verkar helt inkonsekvent.

Hur kunde Y.T.s mamma ha blivit sig ur den röra hon befann sig i i scenen ovan, och kunde komma fram och knyta upp allting i en lycklig avslutning?

    
uppsättning Ana 23.12.2014 17:37

1 svar

8

Det finns ingen kanon svar, men jag tror att följande två aspekter av situationen antagligen gäller:

 • Y.T.s mamma gjorde inte mycket av någonting.
 • Från Feds synvinkel, Y.T. hade neutraliserats och var utanför styrelsen.
 • För det första gömde Y.T.s mamma inte mycket, eller gjorde mycket av ett jobb att gömma någonting. Hon var reticent för att beskriva hennes dotters galena beteende och upprepa Y.T: s påståenden mot Fedsna, men de visste redan mer än hon gjorde, och den läkemedelspåverkade frågan gjorde det troligen så klart klart för alla.

  Så hon är i trubbel. Kanske även stora problem. Men Fed problem. Marietta kommer att verkligen slam henne på hennes recension i år. Hon kan kyssa sina chanser att få en lönegrad att öka farväl för nästa, åh, livstid eller så. Men hon går inte in i Hoosegow. Hon gjorde inte tekniskt någonting förutom att inte vara kommande den andra de började ifrågasätta henne. Inte tillräckligt för att de ska fängsla henne en gång:

  För det andra, efter att ha intervjuat henne, fängde de och bagged Y.T. Användning - Jag tittar på det här genom en Feds-ögon, här - hjältemässiga åtgärder, de fångade en främsta spelare som motsatte sig konspirationen som de var en del av. Och de överlämnade henne till Rife. De klibbade inte nålar och frågade henne, de klappade inte henne i Clinken, de lämnade tyst henne över till chefen och klappade sig på ryggen för ett bra jobbat jobb.

  ... och det är där det slutar, för Feds. I slutet av romanen känner de ingenting om vad som händer. Kuppet på flottan, Y.T.s flykt ... det är otroligt osannolikt att de vet något om det. I bästa fall vet de att bomben deficerades av Hiro, sedan det hände på en allmän plats. Helikopterjakt, pooning, showdown på flygplatsen ... Det är osannolikt att den enda Fed på helikoptern lyckas ringa till någon och berätta för dem om helikoptern är jordad, och han vet inte ens hennes namn:

  The new guy looks crestfallen. "Greg Ritchie," he says.

  Then, when no one seems to react, he jogs their memory. "President of the United States."

  ...

  "Don't mind me," Y.T. says, when Ritchie looks her way. "I'm a hostage."

  Även om han ringde, det finns inget sätt det percolated genom Fedland med något hastighets- eller informationsvärde ... förvisso inte tillräckligt för att ansluta till Y.T.s mamma.

      
  svaret ges 23.12.2014 22:09