Are Santoku blades ambidextrous?

3

Har varit på marknaden för mina första bra knivar - vill helst ha antingen en kockkniv eller en Santoku samt en paringkniv.

Jag är vänsterhänt och osäker på om Santoku-blad kommer att fungera lika bra för mig eller inte. Jag är uppenbarligen inte ett proffs men innan jag spenderar $ 60- $ 100 på en kniv skulle jag vilja se till att jag köper något intelligent som kommer att pågå. Jag har bara använt en kockkniv men ju mer jag läste ju mer jag tror att en Santoku kan vara bättre för mig.

    
uppsättning Ryan 05.10.2015 18:12

1 svar

6

Varje kniv som har en symmetrisk bladprofil bör vara ambidexterös i bruk. Santoku och kockknivar har vanligtvis en symmetrisk profil 1 , så du borde kunna få ett anständigt val, beroende på vilket av de typer du äntligen väljer. Oavsett om du valde en V-formad eller dubbelskärning, en ihålig klippning eller ett konvexblad är i slutändan upp till dig, dina avsedda användningsområden och dina honingkunskaper. Några knivar har en asymmetrisk kant, men eftersom dessa ofta är avsedda för speciella användningsområden och för vänster- eller högerbruk (beroende på sidans orientering), ska en bra tillverkare bor påpeka detta.

Om du är osäker, fråga din säljare eller titta bara på bladet. Ett annat alternativ är att lägga bladet platt på bordet (eller på ett träblock, om hiltet kommer i vägen) och pressa längs skärkanten. Vinkeln på den skarpa kanten kommer att "lyfta" ryggraden. Om det beter sig på samma sätt på båda sidor, borde du vara bra, vilken som är din dominerande hand.

Och ett stort tack till en ESultanik nedan som påminde mig: Knivhandtag är inte nödvändigtvis utformade ambidexterously, även om bladet är. Faktum är att jag föreslår att du "försöker" på varje kniv du är villig att spendera mer än några dollar på - det ska känna sig tryggt och bekvämt och passa din handstorlek och grepp väl. Ett handtag som inte passar din hand är obehagligt i bästa fall, farligt i värsta fall.

1 Detta forum diskuterar olika stilar, inklusive bilder.

    
svaret ges 05.10.2015 19:02