Can statiska illusioner kastas på rörliga föremål så att illusionen rör sig med dem?

12

Kan statiska illusioner kastas och flyttas med rörliga objekt?

Som en 20: e nivå Illusionist Wizard kan jag göra en illusion av:

  • en fungerande vulkan ( Mirage Arcane )
  • eller ett grymt monster ( Stor bild )
  • Det kan till och med skada ( Phantasmal Force )

Men med hjälp av en illusionstavling, kan jag till exempel:

  • Lägg en illusorisk tröja på min hund?
  • Lägg ett illusoriskt blad på slutet av min vanliga träpersonal som följer med personalen även när jag använder den? (det skulle se skrämmande!)
  • lägg en illusorisk vas på ett bord, som rör sig med bordet om bordet skjuts? (det skulle inte bli knockat över, förstås)

Obs! Den här frågan handlar om den allmänna funktionen och användbarheten av illusionstrollformer som en magisk skola i 5e snarare än om en specifik stavning. Om specifika illusionsformer ger olika svar är det en värdefull del av svaret på den här frågan.

Stödjande tankar:

Illusioner kan gjutas på en plats på marken, och de stannar kvar om inte stavningen ger dig möjlighet att flytta dem.

Om marken rör sig rör sig illusionen? Snurrar D & D-världen som jord eller flyger genom rymden? I så fall rör sig illusionen vanligtvis med marken på vilken den gjutits.

Kan en illusionstroll som Minor Illusion eller Tyst bild kastas på ett objekt som ett svärd eller ett bord? Om objektet flyttas flyttar sig illusionen med den? Vad sägs om en illusorisk hatt på min allierade huvud?

Sätt på ett annat sätt, vad är referensramen där en illusion är gjuten, och är det något som caster kan välja?

Förtydligande: Jag frågar inte om jag kan hämta en illusion och flytta den, bara om illusionen kan fästas på något annat än en fast punkt på marken och vad som händer när det rör sig om något. En Minor Illusion skulle fortfarande vara ett enkelt, stationärt objekt slags illusion.

    
uppsättning Robbie 27.07.2017 16:31

1 svar

6

Ja, inom vissa begränsningar.

Det finns ett brett spektrum av illusionstrollformer, som alla har sina egna specifika förutsättningar och begränsningar. Det betyder att vi måste titta på varje stava i sin tur. Men i allmänhet bör du kunna skapa åtminstone några av effekterna du letar efter.

Illusioner på varelser

Att skapa rörliga illusioner på varelser är mycket lättare, och det finns flera stavningar som tillåter detta. Speciellt kan stavar som Disguise Self and Seeming du ändra ditt kropps, klädors och andra föremåls utseende, inklusive vapen: (Text from Disguise Self)

You make yourself, including your clothing, armor, Weapons, and other belongings on your person, look different until the spell ends or until you use your action to dismiss it.

I själva verket ger texten i förklädningsjag ett exempel på en illusorisk hatt:

For example, if you use this spell to add a hat to your outfit, Objects pass through the hat, and anyone who touches it would feel nothing or would feel your head and hair.

Således förändras ditt vapen för att se skrämmare eller lägga på tröjor till hundar, vilket är helt trovärdigt med dolda illusionstrollformer.

Illusioner på objekt

Det är lite svårare att skapa en illusion som rör sig på objekt. Du kan uppnå allt du frågar om med Major Image, men du måste lägga till en åtgärd när du flyttar bilden runt:

As long as you are within range of the Illusion, you can use your action to cause the image to move to any other spot within range. As the image changes location, you can alter its appearance so that its movements appear natural for the image.

Men eftersom du kan få illusionen att förändra sig själv för att verka naturlig under rörelsen kan du ändra tröjan på hunden för att flytta som en riktig tröja eller ha vasvasen på bordet. Detta är en ganska dyr stavning att använda, eftersom du måste vara i intervall och ständigt spendera åtgärder för att behålla den. Observera att Minor Illusion inte säger att du kan flytta runt med en åtgärd, så att du inte kan använda den för att skapa dessa effekter.

Du kan använda en programmerad illusion för att kopiera några av dessa effekter, men med tanke på att illusionen är helt skriptad, verkar det inte som det typ av dynamiskt svar du pratar om.

Illusioner på terrängen

För stunder som Mirage Arcane förändras terrängen själv i utseende. Detta innebär att om terrängen flyttar (som världen exempelvis vänder sig), kommer illusionen också att flytta med den. Det är värt att notera att världen inte alltid är rund och roterande, men det är oftast upp till DM. Generellt anger inte reglerna en viss referensram för illusioner.

    
svaret ges 27.07.2017 18:48