Obscurement möter råd med storleksskillnader

4

Jag skulle vilja köra ett 5e möte i gräsbevuxna slätter, med högt gräs ca 3-4ft högt. Baserat på RAW i PHB, är jag tänkt att tro att små varelser (goblins) är effektivt under tunga obscurement. Det är att varelser som försöker se tornen tittar genom tjockt gräs. Normala medelstora varelser står dock om midja höga och skulle ha tur att vara lätt förmörkad.

Förklaring förklaras i RAW på sidan 183:

"A given area might be lightly or heavily obscured. In a lightly obscured area, such as dim light, patchy fog, or moderate foliage, creatures have disadvantage on Wisdom (Perception) checks that rely on sight. A heavily obscured area-such as darkness, opaque fog, or dense foliage-blocks vision entirely. A creature in a heavily obscured area effectively suffers from the blinded condition (see appendix A)."

Mitt problem är att RAW anger ett område som under döljande. I ett fall som det här, där det finns en tydlig linje mellan obscurement (gräs) och ingen obscurement (inget gräs), borde det finnas en del överläggning här. Det verkar som synpunkterna skulle skilja sig åt för olika storlekar grupper som ett resultat av att behandla dessa grupper som dolda eller inte. Till exempel grupperar dessa storlekar i 3-4ft gräs. (Läs '→' som 'tittar på'.)

  • Liten → Små (Små varelser skulle vara mycket dunkla.) Är gräset störande för uppfattarens roll?

  • Liten → Medium (Medelvålden verkar inte betraktas som en följd av obscurement, men skulle de små varelserna fortfarande få problem med att se över gräset? naturen att vara i gräset?)

  • Medium → Small (Små varelser skulle vara mycket dunkla, så en medelliv skulle kunna ha problem med att upptäcka dem, men uppfattaren själv är inte i tung obscurement.)

  • Medium → Medium (Varken varelse skulle få obscurement, men kanske det här fallet kan vara intressant om det var stealth checks involverade eller benägna varelser.)

Min faktiska fråga är om vi kan behandla obskärning på villkorligt sätt, med olika storlek varelser är en faktor, istället för "alltid på" eller "alltid avstängd" i ett visst område. Det verkar errata v1.0 säger:

A heavily obscured area doesn't blind you, but you are effectively blinded when you try to see something obscured by it

Vilket är bestämt annorlunda, vilket gör att tillståndet till området gör det dunkla till ditt mål, snarare än att varelser befinner sig i ett tillstånd av obscurement.

Jag är medveten om en lång diskussion om dimma och hur attacker fungerar, så jag är ganska klar över den aspekten, men jag frågar mest om hur visionen är som här.

Länken:

Hur fungerar döljande?

Dessutom är det enda möjliga som lämnades obesvarat i den diskussionen om positioner och om syn krävs för att känna till ett måls position, med tanke på varelser som gör buller från attacker och rörelser. Observera, i RAW står det starkt dolda områden block vision men inte några andra sinnen. Det skulle vara intressant om någon hade inmatning här, men i det här fallet, eftersom de är goblins, kommer de att använda bonusåtgärder för att dölja.

    
uppsättning Kakuna Rattata 28.04.2018 09:13

1 svar

2

Om det finns något om brusdetekteringsområde och noggrannhet av platsen i reglerna, måste jag ha missat det.
Personligen föredrar jag att tolka regler som detta i alla fall snarare än att krossa betydelsen av RAW och RAI. DnD är medvetet något vag på ett antal saker. Som jag förstår det, är detta att uppmuntra tolkning.

Hur som helst vet jag vad gräs är och jag vet om att se saker i det.
Om du ville ha verkliga intervallvärden är det här sakerna som den verkliga världsmilitären tänker på och många historiska wargames regler tolkar.
Det inkluderar bresenham höjder tolkning jag genomför i wargame jag skriver.

Något måste vara ett rättvist avstånd innan du absolut inte kan se det bara för att bara huvudet suger ut.
Du pratar i storleksordningen 100 meter för en statisk huvudstorlek "mål" i gott ljus.
Dåligt ljus kommer att minska detta avstånd.
Vad tittaren gör kommer att förändra detta betydligt.
Om du är välvilad och en ansvarsfull "vakt" så kommer du att upptäcka det där huvudet medan någon trött, distraherad eller inte särskilt ser skulle se men inte märka. Det är bara lite mer rot i gräshavet.

Om gräset inte bara är samma vanligt grönt eller det finns fläckar av olika färger eller växter, eller den ojämna termithögen kommer också att minska detta.

Någon som vill gömma kan krypa eller böja.
Du kommer inte se dem tills de är ganska nära.
De kommer sannolikt att slå ner gräset när de går och du kommer sannolikt att se en misstänkt slags gap före goblinen.

Något som bryter upp en skiss - som att säg gräs som är knuten till en hatt eller mask - gör det svårare att hitta någon. Du kan gå upp till någon i en ghillie kostym och bara inte se dem.

Om du är låg ner ser du inte så mycket självklart så en sneaker måste dyka upp och titta runt en gång i taget.

Ju högre du är, desto bättre är en vinkel som du kommer att få och desto mer sannolikt kommer du att se någonting. Vilket inkluderar att sitta på en häst. Plains ryttare skulle ibland stå på baksidan av en häst för att se längre eller få hästen att lägga sig och gömma sig från strävan.
Även till synes platt land har vågor och liknande som tillåter någon att lägga sig för att täcka eller gömma sig. Armén tränar för att använda dessa och du kan ofta krypa över ett fält som gömmer sig i låga fördjupningar.

Stora grupper av allting blir enklare att se på längre räckvidd och snabb rörelse är mycket mer märkbar än långsam eller ingen. Människor (och förmodligen elvar etc) är hårda trådbundna för att vara uppmärksam på fara. Människor som inte märkte rörelse gick ut genpolen långt tillbaka.

Massor av gräs ger en rättvis bit av ljud i någon form av vind eller vind och kommer att undertrycka ljud till viss del. Stål på stål går fortfarande på ett rättvist sätt.

Ljudbaserad plats är notoriskt svårt att vara exakt alls men kortare.

Jag skulle förvänta mig att stammar av goblins som bor i ett sådant område skulle anpassa jaktstrategier för att passa. Sneaky slog och kör och en långsam slitage av någon fiende. En grupp som reser i "deras" område kommer sannolikt att hitta enstaka pil är skjuten på dem men inte se vem som sköt eller var de är.
Skjut ett par pilar från en "sida" för att få alla att se på så sätt.
Sedan öppnar 30 goblins på andra sidan och skjuter bakifrån.

    
svaret ges 28.04.2018 16:02