Can Jag gör te med kolsyrade vatten?

12

Medan du bor hos en vän som bor någonstans med mycket hårt vatten, blev vi vana med att göra te med flaska, fortfarande vatten som kranvatten var för svårt att göra en bra cuppa.

En dag gick vi ut ur stillvatten, men hade några flaskor kolsyrat.

När jag först hade förstört en vattenkokare när jag var barn med "geni" -idén om att koka mjölk där inne, var jag ovillig att riskera att han förstörde hans vattenkokare för att se om du kunde göra te med kolsyrat vatten. En gång bitad, två gånger blyg som de säger.

Så skulle det ha fungerat ok? dvs skulle något ha skadats? skulle kokande vatten sprutas ut ur vattenkokaren?

Och kunde jag ha gjort en bra cuppa från kolsyrat vatten, eller skulle det ha fungerat men smakat fruktansvärt (inget löst syre?)?

    
uppsättning Sam Holder 10.01.2012 23:09

4 svar

17

I vetenskapens intresse gav jag detta ett försök. Använd en burk kolsyrad vatten, kokt i min vattenkokare. Det fanns ingen kokande vatten explosion, även om jag mer än hälften förväntat en. Det verkade kanske koka lite snabbare, men det är mer troligt på grund av att det är mindre flytande än jag vanligtvis värmer.

Att vara te-fanatiker, jag har mycket smakad te, men jag valde PG Tips och bestämde mig för att jag skulle smaka någon skillnad lite lättare. Jag fångade väldigt liten smakskillnad från vanligt, kanske lite starkare, men det kunde bli kritat till några saker förutom att använda kolsyrade vatten.

Så ja, jag tror att kolsyrat vatten förmodligen skulle fungera i en nypa. Förmodligen lägger inte för mycket av det i vattenkokaren. (En liten del av mig misstänker fortfarande att det hade varit fullt det skulle ha skott kokande vatten överallt).

    
svaret ges 10.01.2012 23:50
8

Uppvärmning av kolsyrade vatten kommer att tvinga det att förlora sin upplösta CO2 snabbare. Kokning det kommer förmodligen att bli av med karbonatiseringen helt. Det kommer säkert inte att förstöra din vattenkokare. Det enda sättet som det kan tänkas orsaka en explosion är om du kokar den under tryck.

Tänk också på att koldioxidvatten i allmänhet är surare än kranvatten, såvida det inte har andra tillsatser. Syrheten kan förändra smaken av teet lite.

Detta svar går in för mer detaljer om kemi av karbonatisering.

I övrigt gör jag te med vanligt kranvatten, låt det svalna och tvinga sedan karbonat i en 600 ml PET-flaska ... läckra!

    
svaret ges 16.12.2012 02:11
2

Efter att jag inte tidigare läst något om det, försökte jag koka kolsyrat vatten (utan något salt i det) och teets smak var detsamma som det vanligtvis är, eftersom du förlorar kolsyran vid kokning av vattnet.

    
svaret ges 17.10.2013 19:43
2

Te med kolfibervatten är precis detsamma som teet med vanligt vatten. Det kommer att koka lite snabbare och jag lol-ed så mycket om den galna idén att explodera :)). Kanske om du koka det under tryck, utan en utlösningsventil. Smaken är densamma, gasen avdunstar under kokpunkten.

    
svaret ges 31.10.2013 22:06
Senaste kommentarerna

Fotokredit: Turism CalgaryJa du kan göra fast kolsyrat vatten, främst i Saskatoon, och vår anläggning är tillräckligt bra. Jag har andra frågor. Vad är skillnaden mellan en isolerad rörledare och horisontell stativrör? och jag är intresserad av platser att köpa kontra en plugg bara för service. Letar jag efter hjälp i det här avsnittet från ungefär två år gammalt verkar det som om jag inte behöver ytterligare dokumentation bara samla in ny information, oavsett vilken ny information jag inte gillar.... Läs mer