Can "His Dark Materials" läses objektivt? [stängd]

4

Jag har ställt denna fråga på andra webbplatser, men jag fortsätter att få motstridiga svar, så jag tänkte att jag skulle fråga här.

Jag är en kristen. Jag läste först trilogins "His Dark Materials" när jag var i 5: e klass, och jag älskade dem. Jag gick till en katolsk skola, och varje tisdag skulle vi läsa grupper i min klass, och min lärare föreslog att vi läste "The Golden Compass" (det var ungefär en månad innan filmen släpptes).

Självklart hörde vi om den religiösa bakslag som dessa böcker fick, men min lärare (som hade läst dem alla) sa att hon älskade dem och att böckerna bara var fantasiböna. Jag läste alla tre böckerna, och som jag gjorde kunde jag definitivt se var kritiken kom ifrån. Religionsbasen var överallt, men historiens delar var så bra och så spännande att jag inte bryr mig om.

Nu är jag 18 och skulle älska att återkomma serien igen. Men jag är orolig att jag inte kommer att kunna förbise den ständiga gudshattande / religionshatt som finns i boken (särskilt den tredje). Finns det något sätt att dessa böcker kan läsas objektivt? Med andra ord, genom att skilja alla religiösa band som dessa böcker bär och bara läser dem som roliga fantasiböcker?

EDIT: Vad jag verkligen borde fråga är detta: vad är några sätt att man kan läsa denna serie samtidigt som man kopplar bort budskapets budskap? Med andra ord kan "Gud" i hans mörka material ses som ett tecken som enbart finns inom trilogins univers?

    
uppsättning Zack NightShade 12.01.2015 22:49

2 svar

10

Frågan om du kan läsa det subjektivt är svårt att svara på. Pullman har alltid hävdat att även om han själv är en ateist, har han liten invändning mot övningen av privat religion, och heller inte kritiserar hans böcker valet att göra det.

Å andra sidan, om du är den sorten av person som omedelbart tar skölden vid det mest föreslagna förslaget om att den etablerade katolska kyrkan kan vara en dålig sak så föreslår jag att du håller dig borta:

Q: What influenced your views on Christianity and were you nervous to publish your “His Dark Materials” trilogy because of the criticism you were going to face?

Pullman: It was simply reading history that influenced my views on Christianity – but reading today’s news made me realise that it wasn’t only Christianity that behaved in a barbarous and appalling fashion. It’s religion in general, or to be absolutely accurate, religion when it gets its hands on the levers of political power. Religion when practised privately and modestly hurts no-one, and many of us can point to individual examples of people we know or have heard about whose good and useful work in the world was inspired by religion. But religion plus politics is always, always dangerous.

...

When I criticise the Christian church, I know what I”m talking about. If I set about criticising every other religion, I would be behaving like a jackass. However, in general terms, my criticisms of Christianity could be extended to all other religions, thus: it's not so much the content of religion, bizarre and ridiculous as a lot of it is, that is the danger: it's what religion does when it gets hold of political power. THAT'S where the problem lies. As I've always said.

Phillip-Pullman.Com/FAQ

    
svaret ges 12.01.2015 23:02
-1

(TL; DR: Just återläs Golden Compass . Det är den bästa boken och allt är nedförsbacke därifrån.)

Som medlem i en organiserad (icke-kristen) religion som undanröjer politiskt engagemang fann jag den sista boken i serien att vara i dålig smak. Men vid den tiden hade min njutning av serien redan blivit soured.

Att lära sig andra synvinklar är mycket värdefullt. Jag gick till en gymnasium som lärde mig en annan teologi än jag, och jag lärde mig en hel del om min egen tro på den tiden. Tyvärr var hans mörka material inte till hjälp i detta avseende.

Kritik mot religion i The Amber Spyglass är livfull och vitriolisk men har mer energi än struktur. Det känns mer som en oskuldad skämtan än ett välkonstruerat argument ("Gud är död! Men han var inte riktigt Gud, du har dyrkat en bedragare! Nu finns det underårssjuke i Edens trädgård! gör dig obekväma, religiösa människor? "), vilket innebär att jag bara kunde rulla ögonen och försöka njuta av historien.

Jag älskade The Golden Compass , men jag hittade The Subtle Knife och The Amber Spyglass var nästan inte så välskrivna: även om Seriens religiösa kommentar var inte där, jag skulle ha blivit besviken av dess förnekelse, som jag läste när jag var 17 eller 18. Om skrivandet var bättre skulle antitrustsinnehållet troligen vara mer sammanhängande och jag skulle faktiskt har haft det att engagera sig i.

Mitt råd är att läsa om The Golden Compass . Det är ganska lysande och den religiösa kommentaren är mild, subtextuell och väl integrerad med historien. Behandla sedan de andra två böckerna, som många människor behandlar uppföljarna till The Matrix eller Star Wars prequels: "Det är så synd att de aldrig gjordes, för säkert skaparen skulle ha fortsatt att göra saker lika bra som de första. "

Om du läser de andra två böckerna - och låt oss möta det, med slutet av The Golden Compass är det svårt att inte hämta nästa bok - du kommer antingen bestämma kritiken är inte värt din tid och ignorera den; eller du kommer att lägga ner boken som inte värt ansträngningen att bestå kritiken; eller du kommer att engagera dig i kritiken och använda den som en soundingboard för att få en djupare förståelse för din egen tro.

    
svaret ges 13.01.2015 00:26