Turning Harissa i Hot Sauce

3

Jag har några Harissa hemma, men jag kommer nog aldrig använda den eftersom jag inte lagar mat som är så hett för ofta. Som jag tycker att det är hethet smakar lite som hett sås (som det är känt i USA) skulle jag vilja veta om och hur det är möjligt att vända Harissa-pasta till något som liknar Hot Sauce. (Eftersom Hot Sauce kan sättas till varje måltid individuellt efter att ha lagat mat är det mycket mer sannolikt att jag kommer att kunna använda upp någon varm sås än Harissa.)

    
uppsättning Dirk 15.08.2017 16:19

1 svar

5

Den enda skillnaden mellan något som skulle kallas "varm sås" och en "chili pasta" är konsistensen, och kanske hur finmalet chilis är (även om harissas är vanligtvis ganska finmalda.) De kan båda användas för att laga mat och de kan båda användas som kryddor.

Om det finns en viss typ av varm sås som du vill kopiera (t ex Tobasco) kommer du förmodligen att misslyckas. Trots det faktum att det verkar vara mer gemensamt än skillnader bland heta såser, är det en enorm mängd variationer i hur de görs, och processerna tenderar att vara kontraintuitivt komplexa. Vilka paprika? Fermenterad eller fräsch? Kokad eller rå? Vinäger, olja eller annan bas? Finns det ett tillsatt förtjockningsmedel? Hur varmt? Är det sött? Vad är salthalten?

Till exempel är min favorit het-sås, Azorean Piri Piri sås, gjord genom att hålla saltade paprika mellan två träkasser medan de dränerar och jäsar. Nando berömda piri piri marinade (som säkert skulle kunna betraktas som en varm sås) är helt annorlunda, med hjälp av kokta, renade paprika. Om jag hade någon form av piri piri chili pasta, skulle det inte vara lämpligt att göra någon av dessa såser.

Men om du vill göra någon form av varm sås alls rekommenderar jag starkt att experimentera med små mängder. Du kanske behöver bara lossa det med lite ättika och / eller vatten och salt. Kanske lägga till en touch av socker för att runda ut det. Kanske puré lite vitlök. Kanske lägg till lite rökt paprika för mer djup. Tänk på att det kommer att vara lite hård när du smaka det direkt (du kanske vill ha en låda med smutsiga kakor att använda), men vad du än sätter på den kommer nästan säkert att drastiskt dämpa det heta / pungent anteckningar betydligt.

Lycka till!

    
svaret ges 16.08.2017 19:49