Can Clerics är dödsdomän och neutral?

17

I grund och botten har jag och min vän argumenterat i 2 månader över Death-domänens kyrka-anpassning. Han fortsätter att referera till DMG: s citat av "Dödsdomarnas gudar dominerar mord" och det faktum att det är ett skurkligt klassalternativ. Mina bevis är alla neutrala gudar (Wee-Jas, Raven Queen, etc.) som har dödsdomäner i sina föreslagna domäner. Vem har rätt?

    
uppsättning Tobias Fizzlewig 10.03.2015 21:23

12 svar

26

Nej, med en strikt läsning av RAW . Se de andra svaren för mer information.

Som husregel , kan du enkelt tillåta ett bredare spektrum av anpassningar för en dödsekreterare.

Femte upplagan har gjort bort med inriktningsbegränsningar på klasserna i spelarens handbok. Du kan lika enkelt tillämpa samma begrepp på Death-domänen i DMG. Precis som spelet kommer att låta dig spela en Chaotic Evil paladin, så kan det också låta dig spela en God-aligned Death Cleric.

Ett exempel från den aktuella kampanjen jag är med är en spelare som kör en laglig neutral dödskliniker. Hans koncept är att hans order skyddar ritualerna och rätt ordning för död och oliv.

Man kan till och med tänka sig en bra, anpassad dödsekreterare, vilken herdar sjunger till nästa liv och sanktioneras för att få straff till de ogudaktiga. Det är lite av en sträcka, men inom vad som är tillåtet av reglerna.

Med det sagt ... Smaken av klassen som skrivet riktar sig definitivt mot en mer ond atmosfär. Och det är i DMG, snarare än PHB. Det ligger väl inom DM: s rätt att förbjuda klassen, eller att be spelare att hålla sig till onda / neutrala inriktningar.

Se även: Finns Race / Justeringsbegränsningar för klasser i PHB?

    
svaret ges 10.03.2015 21:41
14

RAW:

nej, sekreterare kan inte använda dödsdomänen och vara neutralinriktning, sid 96 av DMG:

The Death Domain is an additional domain choice for evil clerics,..

Det sägs att det finns gott om företräde i hela RPG-historien där negativ energi och död har blivit utrustade med neutrala och till och med bra karaktärer. D & D 5 är inget undantag här.

    
svaret ges 10.03.2015 21:41
10

Som AceCalhoon och Airatome och andra har redan noterat, säger DMG (s. 96) i avsnittet preamble att alternativen Död domän och Oathbreaker är "för" onda tecken.

Jag kommer dock att notera att medan paladin Oathbreaker uttryckligen kräver en ond paladin, ingenstans i i Domen domänbeskrivningen säger det på samma sätt att ondskan är krävs . Den enda guiden om anpassning finns i avsnittets ingress, före beskrivningen, vilket tyder på att domänen skapades med onda NPC i åtanke. Och det är inte nästan lika bindande som språket för Oathbreaker är.

Därför kan man göra ett argument för ett smuthål. Faktum är att det finns några texter som tyder på att smutthålet är avsiktligt, snarare än en goof. Dödsdomänen är skapad för onda NPC-kloster, men Death är listad som ett alternativ bland domänerna för flera av de neutrala gudarna på sidorna 294-296 i spelarens handbok (Wee Jas, Kelemvor, Blood av Vol), var och en förmodligen kan betjänas av neutrala clerics som också skulle använda den domänen.

Vid det här laget är det primära problemet med Dödsdomänen i DMG inte om det är tillåtet för onda präster - det är att dess utvalda krafter är klart mer lämpliga för onda präster. Det vill säga, neutrale präster bör kunna ta Döden som en domän, men kanske inte den Dödsdomänen.

Jag tror att lösningen - som jag har skrivit om någon annanstans - bara är att ha en annan Dödsdomän för neutrala präster. Neutrala dödsgudar är överflödiga i litteratur och mytologi. Guden i pantheonens huvud för min egen kampanj är en neutral dödsdöd och kunskap (hans kännedom är att han vet allt som de döda vet). Domänen jag skapade för hans clerics är Open Game Content och kan hittas här: En Dödsdomänvariant för Neutral Clerics

Varje kampanj kan skapa sin egen. Här följer några av de riktlinjer jag utarbetat för att skapa min:

 • En dödsekreterare skiljer sig från en obduktad präst - den senare kan vara klart ond, men döden själv är naturlig. Följaktligen kan en dödsekreterare vara en expert på dödligheten.

 • Tänk på dödens präst som killen du ringer när du hittar en död kropp. Han försäkrar de levande, diagnostiserar dödsorsaken, förbereder kroppen för evig vila och så vidare.

 • En dödsekreterare kan aktivt motstå odöd. När alla andra prästerskap får alternativ till att bli odöda, kan dödens prästare bli bättre vid Turning Undead.

 • En dödsekreterare kan bli expert på att veta hur man förorsakar döden eller hur man förhindrar döden eller att veta varför människor är rädda för döden.

 • svaret ges 29.01.2016 04:20
  10

  Sidan 96 av DMG ger en anpassningsbegränsning för Cleric, precis som det är (kanske inte så tydligt) som säger att Oathbreaker Paladin Class är bara för Paladins vem faller från nåd (dvs: Bryt deras ödmålsättningar och förlora sina Paladin-befogenheter .... som säkert kan hända om du går mot din edbegravningsrestriktioner för hård).

  *"...An additional Domain choice for Evil Clerics, and the Oathbreaker is an alternative for Paladins who fall from grace. A player can choose one of these options with your approval...."*

  Det faktum att ovanstående är en restriktion och inte en enkel smaktext utvidgas vidare i Oathbreaker-ingången. Vilket förklarar att både edsbryteren och dödsdomaren har strikta krav, inte bara en av de två skurkliga alternativen; rättvisa är rättvis trots allt.

  *"...A Paladin must be evil and at least 3rd level to become an Oathbreaker. A Paladin who breaks their oath can later atone and become a true paladin once more......demonstrating an alignment change through words and deeds. A Paladin who breaks their oath a second time can become an Oathbreaker once more, but can no longer atone..."*

  Eftersom Paladin har så mycket mer involverat, anger posten reglerna för deras krav på ed, principer och anpassning. En cleric måste helt enkelt välja Dödsdomänen, men precis som Paladin kräver du att du är av ond linje. De säger bara det enklare eftersom det är en väldigt ointresserad process.

      
  svaret ges 10.03.2015 23:22
  5

  Spelarens handbok (Bilaga B: Multivers multiverse, s. 293) har en specifik textruta som beskriver livs- och dödsdomänerna som sådana:

 • Livsdomänen är begränsad till någon "Non-Evil" -inriktning.

 • De flesta dödsdomens gudar är onda, men inte alla är. Som sådan är de flesta Death Domain Clerics onda, men inte alla är.

 • Den specifika avhämtningen är att man borde fråga DM för tillstånd och respektera DM: s beslut.

  Men om du verkligen vill kämpa för en dödsdomänklerkare ...

 • Det finns inga inriktningsbegränsningar som är uttryckligen i spel för Clerics i spelarens handbok.

 • Den normala praktiska begränsningen är "One-Step" -skillnad. En karaktär som tillhör en laglig god gud (som Tyr, rättvisa gud) kan mycket väl vara laglig neutral (betonar att mänskliga lagar inte alltid är bra). En som tillråder en kaotisk neutral gud (Mask, tjuvens gud) kan mycket väl vara Chaotic Good (en la Robin Hood).

 • Min tredje punkt är en jämförelse av olika gudar. Här är dödsdomens gudar i de glömda rikena:

  • Bhaal, gud av mord . Neutral Evil.
  • Kelemvor, gud av de döda . Laglig Neutral. (Symbol är upprätt skelettarm med balanserade vågar.)
  • Loviatar, gudinna av smärta . Laglig Ond.
  • Myrkul, gud av död . Neutral Evil.
  • Shar, mördets gudinna och förlust. Neutral Evil.
  • Talona, gudinna av sjukdom och gift. Chaotic Evil.

  Och här är de mest grymma domänerna i de glömda rikena:

  • Auril, gudinna av vinter . Neutral Evil.
  • Talos, gud av stormer . Chaotic Evil.
  • Umberlee, gudinna på havet . Chaotic Evil.

  Spelarens handbok tillåter givetvis spelaren att dyrka och lyda kommandon från kaotiska onda gudar av ren och fullständig förstörelse. Men en gudomlig-magisk nekromancer-typ spelare är förbjuden ... för?

  Och det är bara de glömda rikena! Greyhawk har Wee Jas, gudinnan av både magi och död . Laglig neutral, vilket innebär att de mycket väl kan åberopas av en PHB paladin!

  Nettoresultatet är att om DM absolut vägrar att låta dig vara en dödsdomarkeriker och du verkligen vill göra en poäng, kan du alltid bara gå på vägen till ett kaotiskt neutralt eller till och med kaotiskt ond karaktär och vara en storm Domän Cleric. Hej, de kan inte hindra dig från att göra det eftersom spelarens handbok uttryckligen beskriver det.

  Observera också att Dungeon Master's Guide nämner Hades och Hel som tillämpliga gudar för en dödsdomarkeriker. Ändå är Hades, i myt och övning, en relativt rättvis och rättvis domare av hans domän underjorden ; han är "ondskan" bara i den mån de levande är rädda för döden. Och då finns det den egyptiska pantheonen, som nämner både Anubis Domare av döda själar (helt lagligt noll) och Nephthys den kaotiska godgudinnan sorg .

  Du vet vem som helst är kaotiska goda gudar? Thor (Norse stormens storm / Tempest Domain), Aphrodite (Grekiska gudinnan av kärlek / ljust domän), Trithereon (Greyhawk gud av gudstjänst / Krigsdomen), Tymora (Glömd Guds goddess / Trickery Domain) och alla fyra generella -pantheon icke-Drow Elf gudar (täcker ljus, natur, storm och kunskap).

      
  svaret ges 08.06.2015 04:57
  2

  I de föreskrivna reglerna anges inte att för att vara dödsskrivare måste man dyrka en ond gud eller vara ond. Din DM citerar smaktext.

  Den präster kan inte veta att hans gud är ondskan. En präst som tror att hans gud är en neutral dödsdöd kan blindas av religionen och vägrar att erkänna att hans krafter är uppenbart onda.

  Alternativt kan den prästerliga vara hans svarta får - det kan till och med förklara varför han äventyrar istället för att vara i templet hela dagen.

  Medan prästadömet kan vara ont, kan han resa världen uppmuntrande människor att förbereda sig för slutet på deras dödliga dagar, övertyga människor för att sluta synda och ge tröst och råd till dem som närmar sig slutet av deras naturliga livstid. Om hans gud fortsätter att ge honom hans stavar varje morgon, då jobbar han.

      
  svaret ges 20.02.2016 22:54
  2

  Det faktum att Death-domänen inte finns i spelarens handbok bör vara tillräckligt bevisa att det krävs DM-godkännande. I spelen jag DM personligen är Death-domänen endast tillgänglig för präster som tillber en särskild gudom som ger den. DMG specificerar explicit domänen är för onda präster ... Det är inte smaktext i mina ögon som en DM. Om du tittar på justeringar av de "neutrala" gudarna som beviljar den, ligger de inom ett steg för att vara ond, laglig neutral. Eftersom tidigare utgåvor krävde enstegsregeln skulle jag kräva att spelarens karaktär är ond. Domstolsformerna är vanligtvis inte associerade med clerics ... Trollkarlar som kastar Cloudkill är vanliga ... Clerics casting it ... Endast genom gudomlig välsignelse. Och det är en stavning som är utformad för att ta liv. Det finns en bra linje mellan mord och dödande banditer (de flesta kungarmer har lagar som gör att banditer kan dödas för banditri). Dödsdomänen är domänen för mördare. Jag skulle kräva den onda anpassningen för en cleric som tar den här domänen eftersom det är gearare mot död för dödens skull (cloudkill är inte selektiv trots allt gör alla i molnet rädda).

  Blood of Vol är också lite av en missnöje. Den som kör Eberron-moduler och läser romanen kan berätta för organisationen att det är ren ondska i sin kärna. Den bär en masque av neutralitet, men överväga det faktum att den kontrollerar Emerald Claws ordning från skuggorna och spelar okunnig när den konfronteras med det ... Keith Bakers webbsidor har också lämnat tips om det i sitt skrivande med jämna mellanrum.

      
  svaret ges 03.05.2016 18:46
  1

  Ja

  Sidan 96 i Dungeon Master Guide säger

  Villanous Class Options

  [...]

  Cleric: Death Domain

  Alternativet ord, när du tittar på definitionen i ordlistan betyder du att du har ett val eller i det här fallet, "här är ett annat val för att spela en prästlig: dödsdomänen."

  Xanathars Guide to Everything , på sidan 19, förklarar

  Gods of the grave watch over the line between life and death. To these deities, death and the afterlife are a foundational part of the multiverse's workings. To desecrate the peace of the dead is an abomination. Deities of the grave include Kelemvor, ...

  Här är några fakta som indikerar graven domän behöver inte vara relaterade till ondskan.

 • Kelemvor, och några av de andra listade gudarna är lagligt neutrala.
 • Gravets gudar över linjen mellan liv och död. Det betyder inte att de är där för att orsaka döden, men de är verkligen relaterade till Death-domänen.
 • Dödsdomänen alternativet kan därför innehålla några icke-onda aspekter (det vill säga att de inte nödvändigtvis finns till orsaka död)

      
  svaret ges 17.04.2018 23:12
  0

  4E Raven Queen är en neutral gudinna av Döden och odödliga är hennes fiender, för att de fuskade döden.

  Så ja du kan, och kom ihåg Gary Gygaxs kloka ord (AD & D 1: a upplagan DMG, s. 230):

  Afterword

  It is the spirit of the game, not the letter of the rules, which is important. Never hold to the letter written, nor allow some barracks room lawyer to force quotations from the rule book upon you, if it goes against the obvious intent of the game. As you hew the line with respect to conformity to major systems and uniformity of play in general, also be certain the game is mastered by you and not by your players. Within the broad parameters given in the Advanced Dungeons & Dragons volumes, you are creator and final arbiter. By ordering things as they should be, the game as a whole first, your campaign next, and your participants thereafter, you will be playing Advanced Dungeons & Dragons as it was meant to be. May you find as much pleasure in so doing as the rest of us do!

      
  svaret ges 18.11.2017 05:54
  -2

  Man skulle kunna hävda att en dödsgud kunde vara bra inriktad. Det kan vara en gud av nåd eller gud eller slutliga belöningar. Glöm inte regeln # 1 i D & D, ha kul och nästa viktigaste regel är att DM kan tillåta eller förbyta någon regel. Om du spelar Adventures league är reglerna lite strängare men även där om du får en cert för dödsdomänen kan du inte spela dem som ondska om du inte är en del av Zhentarim eller Lords Alliance och då bara LE.

      
  svaret ges 08.08.2018 01:49
  -4

  Leta upp den ursprungliga versionen av domänen. Det var för dyrkare av LN-döden. Vem var i grunden Anubis och domaren för de döda. Jag spelar en sådan. Det enda problemet och husets dom är att släppa den animerade dödsstava för en annan.

      
  svaret ges 05.05.2017 07:50
  -5

  Ja är det snabba svaret på den här frågan. Börja med 2: a upplagan, fortsätter genom 3: e upplagan, 3,5, 4, och nu föreslagna i 5: e, kan en prästlig vara inom "ett steg" av en gudens egen inriktning. Specifikt för Wee Jas (och kanske hennes efterföljande iteration som Raven Queen) är gudinnan lagenlig neutral, så följande inställningar gäller för hennes prästerskap: LG, LN, LE, CN. I utgåvor av spelet där clerics var tvungen att välja positiv eller negativ energi för kanal, krävde hon att de skulle välja negativa, men det är inte längre en faktor i 5: e upplagan.

  Förstå Wee Jas, hennes etos och motivationer, kräver verkligen att dela in i historien, spelets historia och historien om spelvärlden Greyhawk som var den första kampanjinställningen. Som avancerade Dungeons & Drakar öppnade i slutet av 1970-talet, Greyhawk var en värld som, som vår egen, redan hade sett hela civilisationerna stigit och fallit, innan spel börjar. En av dessa tidigare och nu döda civilisationer av Greyhawk var Suloise-riket. Wee Jas kom för att dyrkas först av Suloise. Hon var deras gudinna av magi, och hon var kanske en dödlig som hade kommit till apotheos och deification som bästa av alla magiska användare. Hon var oslagbar. Magi har regler, regler som kan vara dödliga i det minsta felet, regler som måste följas felfritt för att uppnå den största makten. Wee Jas var allt utom perfekt, och i apotheos blev det kanske perfekt - i magi. Hennes obehagliga disciplin gjorde henne emellertid förgäves, och som en gudinna tog hon på sig manteln av både magi och fåfänga och döptes till Stern Lady. Hon bosatte sig i Mechanus, planet för ultimat disciplin och struktur, ultimata lagliga neutralitet.

  När Suloise-imperiet växte, och de magiska användarna av riket blev stora guider, appellerade de till Wee Jas för allt större makt. Hon beviljade det om de var felfria, som hon själv. Om de inte var, dog de. Och när Suloise-riket äntligen befann sig i ett stort krig som hotade att överdriva imperiet, appellerade Suloise mages också till Wee Jas för att ge dem makt att vinna, trots att de annars inte hade det. Hon gav dem kunskap om tio nivåer i hennes fåfänga, och visste att hon skulle vara det större imperiet i hela riket om de överlevde på grund av det. De gjorde inte. 10 nivåer stavar är bortom dödlig förmåga, och använda dem i kriget, orsakade Suloise en katastrofal magisk katastrof som bröt världen, deras imperium och skickade mänskligheten tillbaka till en stenålder av sorter att återhämta sig från. Den perioden av återhämtning kulminerar i World of Grayhawk som den öppnades för lek på 70-talet.

  Men Wee Jas faller inte med Suloise. Eftersom hennes folk visade sig vara ofullkomliga för den kraft som de hade gett dem, ropade de till henne när världen kollapsade i flammande ruiner och gudinnan tvingades ta på dödens mantel, för att magi, död och fåfänga hade blivit en. Hon förblev gudinnan av denna fusion som Greyhawk byggdes om, men aldrig igen med sådan hängivenhet som Suloise visade henne, och aldrig igen ge spellcasting bortom 9: e nivån. (Älven uppnådde det på sin egen väg en gång, men det var inte en mänsklig gudoms bekymring.)

  Den sista riktigt detaljerade bilden av Wee Jas var i 2: a upplagan, och det är mycket berättande. Hon sägs att vandra utanför hennes isiga hålla i Mechanus ibland, siktar genom isen i det planet som fäller dödliga minnen. Vad hon får ut av detta är inte speciellt stavad, men läsaren uppmanas att föreställa sig att Stern Lady söker stunder när magi var ren perfektion, obekvämd av döden som kommer till dem som är mindre än absolut kan hantera den.

  I sin roll som dödsgudinna representerar Wee Jas dödens ögonblick i stället för att leva över underjorden och mord som onda gudomål gör. Hon är absolut i att lösa dödens ögonblick, odelat, så att själen kan hitta efterlivet som kommer till det utan fel. Efter att ha löst det, är hon färdig, och andra makter gör ibland roliga saker med själar och deras disposition, men varje erbjuds exakt vad som kommer till det vid dödens ögonblick. Således är hon överlägsen laglig neutral.

  Hon brukade tvinga sin prästerska att välja att kanalisera negativ energi och hon krävde att de skulle få tillstånd från sina överordnade i hennes tempel för att höja de döda, eftersom hennes besök vid dödens ögonblick är oundvikligt för alla dödliga, och att vända det var endast tillåtet vid stort behov, med ett lagligt system för godkännande. Wee Jas, som gudinnans gudinna, erkände att nekromancy också var en del av magiska regler, så hon förbjöd inte det, men vissa prästerskap och paladiner i sin tro såg intelligent odöda som anathema och försökte fuska döden och slutlig resolution .

      
  svaret ges 29.06.2016 10:39