Månen är en hård älskarinna: Var Prof Controlling Mike?

8

Några andra frågor rörde ämnet om Mikaels frånvaro nära slutet av boken. Min fråga gäller den plötsliga frånvaron i förhållande till Profs död.

Därför tycker jag det här:

  • Prof dör, Mike är tyst. Detta händer inom några få sidor av varandra.
  • Prof bevisar att han är en genialduktmästare under hela boken - i stor utsträckning manipulerar både jordens och lunas regeringar och hans medrevolutionärer.
  • Prof och Manuel har ett starkt band med varandra, inte till skillnad från förhållandet mellan Manuel och Mike.

Hade Mike verkligen en fantastisk AI eller var han bara en annan av Profs verktyg som Manny och Wyoh var?

    
uppsättning Whome 18.01.2016 15:42

2 svar

18

Mike hade verkligen en fantastisk AI.

Om du läser Moon av sig själv kan frågan vara giltig, men Mike, Mannie och Wyo uppträder alla i senare böcker, och faktiskt " Katten som går genom väggar " har återställt Mike som en stor plotpunkt. Naturen av hans tillväxt genom "Månen" är en stor anledning till att de vill förvärva honom. Deety (en datortekniker) påpekar att hon inte tror att MIKS program kunde ha utvecklats med någon annan metod än Mike använde; det vill säga av datorn, av nödvändighet.

För att segla bortom solnedgången har Mike (i en något annorlunda form, de laddar ner sina program och laddat dem in i en befintlig dator med massivt minne för att tillåta den existerande datorns personlighet och Mike att integrera, den resulterande datorn kallades "Shiva", fast det visade sig att Mike fortfarande kunde manifestera med sin diskreta personlighet vid behov) återvända som en karaktär, som ett resultat av händelserna av "Cat." Hade Mike bara varit ett talande huvud för Prof, det skulle ha kommit ut vid denna punkt.

    
svaret ges 18.01.2016 16:05
5

Det var det enkla problemet att Mike gjorde alltför många saker på en gång för att det var Prof - han var telefonsystemet, tillät att nollnummer skulle dirigeras till honom, och var åtminstone Adam Selene - med gemensamma samtal med prof på rummet , vilket skulle ha krävt en perfekt förväntan på allt de andra kan göra eller säga hela nätterna i taget.

Det finns också de otroligt komplicerade beräkningarna, det faktum att han höll hundratals samtal på en gång som Adam Selene och programmeringen. När Månen är en hård älskling skrevs, började dataprogrammering otroligt lång tid i vilket format som helst, och Manny förklarar några av dessa svårigheter när det gäller programmering - till exempel - rocken slår på jorden. Han ger Manny utskrifter av tusentals eller program som den "mindre" datorn som driver sekundärkatapulten kan behöva - och vilken Manny skulle då behöva nyckel in manuellt.

Det förklaras att Manny är den bästa dator mannen i Luna - och därför billigare än att uppmana en expert från jorden varje gång som var nödvändigt. Dessutom, som en föregångare till allt detta, lärde han honom avancerad matematik och så småningom hamnade de ens med varandra innan Manny drog framåt . I huvudsak var Prof bara inte tillräckligt bra i matematik eller datorer för att göra mycket av vad Mike gör under romanens gång - och romanen påpekar regelbundet de varierade och varierande användningarna av det "självmedveten" telefonsystemet och förmågan att prata med många människor på en gång, något som Prof definitivt inte kunde göra. Och vad Mike gör gör skulle vara livets arbete med ett team med 1 000 matematiker, forskare, politiska planerare, marknadsföring specialister och techs. Prof är bra, men ingen är så bra.

Kanske i moderna tider kan det vara möjligt att programmera ett system som skulle agera som ett AI utan att faktiskt vara en - men jag tvivlar på att Heinlein någonsin ens verkligen tänkt på det. Han levde - och dog - länge innan datorer kunde göra mer med grafik än att göra banderoller och hemlagade födelsedagskort med mycket pixilerad, förutvald grafik, inte den moderna CGI som har blivit så verklig det skapade tanken på den oförskämda dalen. När Moon skrevs, var dataprogrammering i sin spädbarn - och begreppet "ja, nej, kanske" dator var en lysande men helt orealistisk uppfattning om hur datorer skulle bli mer flexibla och kunna "rita korrekta slutsatser om begränsade data" (vad Mike är tänkt att göra). I själva verket, för att Mike verkligen skulle ha varit Prof skulle ha krävt en större upphävande av misstro när romanen publicerades 1966 (eller ens när författaren dog 1988) än att datorn var en full AI. Och på vissa sätt kan romanen läsas på ett sådant sätt att upproret bara är bakgrunden till Mikaels historia.

    
svaret ges 30.07.2018 12:12