Danger och plats flyttar i Dungeon World

6

Vad är en "fara" eller "platsflytta" exakt? Är faran en del av farorna från beskrivningen av framsidan (dvs kampanj eller äventyr)? Är plats flyttar specifika för ett visst äventyr (det vill säga är de en fälla eller en funktion som skrevs som en del av kartan), eller är de ad hoc-funktioner för GM att lägga till eller båda?

Vad betyder det här avsnittet av reglerna?

Use a monster, danger, or location move.

Every monster in an adventure has moves associated with it, as do many locations. A monster or location move is just a description of what that location or monster does, maybe “hurl someone away” or “bridge the planes.” If a player move (like hack and slash) says that a monster gets to make an attack, make an aggressive move with that monster.

The overarching dangers of the adventure also have moves associated with them. Use these moves to bring that danger into play, which may mean more monsters.

    
uppsättning mlekovic 26.09.2014 05:30

1 svar

9

Jag tror att jag ser din förvirring, och i efterhand är det något märkligt formulerat med tanke på att plats och faror inte är riktigt detaljerade på annat håll. Jag ska börja från roten av detta, så om en av dessa sektioner ser väldigt grundläggande ut och uppenbar försöker du hoppa till nästa avsnitt.

Använd ett monster, fara eller plats flyttar

I Dungeon World är GM begränsad på ungefär samma sätt som spelarna är. När något ger GM möjligheten att agera (vanligtvis en spelare som rullar dåligt), väljer GM genast en av flyttningarna från deras lista . Den första av dem (och förmodligen den mest använda) är "Använd ett monster, fara eller plats flytt". Detta verkar lite konstigt (vi får ett drag som låter oss få ett annat drag? Vad?) Men det är exakt vad det låter som. När du använder detta drag väljer du ett monster, en fara eller en plats och använder en av dess rörelser istället för en av de andra GM-rörelserna. Berättelsen ska vara monster, fara eller plats som gör något för att presentera ett problem.

Du får lov att berätta en av de andra rörelserna med hjälp av ett monster, fara eller plats! Ett monster kunde skratta och berätta för dem att horde slog staden i går kväll och avslöjade en ovälkommen sanning, en storm kunde få vatten i förbrukningen med hjälp av sina resurser och en grottunnel kunde kollapsa och separera dem.

Hur skulle en plats ha flyttat?

När en plats använder ett drag betyder det inte nödvändigtvis att platsen har ett geni-loci eller ett annat animerande sinne. Om du gör en plats, kan du ge den rörelser precis som du skulle ge monster flyttar. Bortsett från det finns en del i boken som talar om hur monster har rört sig och hur man kan ta reda på vad rörelsen har för ett monster, och inget sådant för platser. Jag har aldrig märkt det förrän jag såg denna fråga. I grund och botten tänk på saker på en plats som skulle gå fel för spelarna; i en myr kan någon fastna i leran, på ett berg kan sten krumma underfeet som får någon att falla, i en fängelse kan det finnas fällor som brandar på spelarna. De kunde alla vara rörliga. Du kan improvisera dem på flugan från de grundläggande GM-rörelserna, men om du inte är en stor fan av improvisering kan du helt och hållet göra lite på förhand. Jag har gjort ett exempel nedan.

Volcanus Peak (Magma) d8 skada. Taggar: Magisk, skrämmande

Volcanus topp är en mindre än dormant vulkan. Det är en farlig plats även om det inte fanns någon dödskult avsikt att söka slutet på alla saker, men det är en äventyrares liv.

Instinct: Att driva ut interlopers

  • Smula under någons prestation
  • Låt flöden av flytande flamma släppa
  • Erupt i en skrämmande skärm

Det är inte det bästa exemplet på ett drag, men du kan se hur vi i grunden bygger ett monster utan träffpunkter. (Hur dödar du en plats? Om du har ett svar på det, ge det hela HP.) Det gör saker på samma sätt som monster gör.

Okej, men vad är det för en fara?

Du har det i ett. När du skapar fronter, gör du också faror för framsidan. När du gör faror gör du också ett par drag för dessa faror. Kolla in avsnittet om att göra fronter igen - de ger en hel massa exempeldrag för olika typer av faror (Planar styrkor , horder etc) och till och med en sektion om att göra anpassade flyttningar om du behöver dem.

TLDR

I Dungeon World har vissa platser och alla specifika faror på fronten flyttat precis som monster. När spelarna ger dig möjlighet att göra ett drag (förmodligen genom att misslyckas, eller om du står omkring och tittar på dig) kan du göra ett generellt GM-drag eller ett mer specifikt drag av ett monster, ett läge eller en fara. Monster-rörelserna är detaljerade riktigt bra, farförflyttningar är minst listade och platsflyttningar verkar inte nämnas igen efter den ena raden. Om de är kan jag inte hitta den, och jag är lite nyfiken på varför jag inte blev förvirrad när jag läste detta också.

    
svaret ges 26.09.2014 06:46