Vår ger raketmotorer mer kraft än flygplansmotorer?

14

Jag kan inte hitta anledningen till att raketer kan producera så mycket tryck i jämförelse med turbojets.

Jag vet att raketerna har egen egen syreförsörjning eftersom det inte finns något syre i rymden eller den övre delen av vår atmosfär. Och att de övre stadierna använder väte för längre räckvidd.

Men med tanke på att RP-1 är fotogen i stort sett. En mycket raffinerad form av fotogen som används i jetfly men fotogen ändå. Finns det något annat som ger raketets första etapp, det är otroligt tryck eller är det bara helt ned till RP-1-bränslet?

    
uppsättning Rodrigo de Azevedo 26.12.2015 19:20

7 svar

16

För en, titta inte bara motorn, utan hela framdrivningssystemet. Detta inkluderar tankar, rörledningar, kontroller, pumpar och själva motorn. Nu ser raketen mycket mindre gynnsam ut, speciellt om du sträcker tankarna för lika långa tider.

Raketten behöver inte någon av de delar som ligger före en strålningens förbränningskammare och behöver inte heller turbinen. Också, är den konstruerad för full dragkraft, behöver den inte ett justerbart munstycke. Vänligen se nedan på motorinstallationen för en typisk flyglinje (jag försökte men kunde inte hitta ett passande tvärsnitt av ett turbojet plus intag):

Jetmotorochnacelle-cutaway-ritning(bild källa ). Som @Talisker korrekt observerade i kommentarerna måste etiketterna "high speed jet" och "low speed jet" bytas för att vara korrekt.

Endast den del som är märkt "förbränningsmotor" och delen bakom turbinen är faktiskt jämförbar med en raketmotor - allting behövs för att konditionera och komprimera luft eller driva turbo-maskinen framför. En raket har lyxen att matas drivmedel och oxideringsmedel vid rätt förhållande, tillstånd och vid högt tryck och eftersom oxidationsmedlet är mestadels rent flytande syre kan turbopumparna för komprimering vara mycket mindre än en turbomaskiner av en jet som arbetar med en 80% kväve-20% syreblandning av gaser.

    
svaret ges 26.12.2015 23:25
9

Verkar som om alla har saknat det enkla, uppenbara svaret: Den hastighet vid vilken motorn brinner bränsle. För att ta ett konkret exempel bär Saturn Vs första etapp 205 400 gal / 770 000 liter petroleumbränsle, som det brände på lite mindre än 3 minuter: länk

Däremot bär en Boeing 747 ungefär en fjärdedel så mycket (48.445 gal / 183.380 l) och bränner den över kanske 12 timmar.

    
svaret ges 09.04.2018 21:27
5

Rakettmotorn producerar samma drag oavsett hur snabbt den rör sig. På annat sätt beror jetmotorns dragkraft på hastighet och avtar när hastigheten ökar, på grund av ramdragret. Det är i stor utsträckning värdelöst om motorns hastighet närmar sig avgashastigheten. Den exakta formeln finns här .

Som ett resultat kan raketmotorn producera betydligt mer dragkraft om hastigheten är riktigt hög. Det är också enklare, så motorn som är konstruerad för samma dragkraft är lättare.

    
svaret ges 27.12.2015 15:13
4

Svaret är enklare än andra nämner här. Det är helt enkelt att raketen arbetar vid mycket högre temperaturer än gassturbinerna gör. Detta innebär en större dragkraft vid de högre temperaturerna. Turbinblad i turbojets smälter vid sådana höga temperaturer. Raketer kyler den yttre beklädnaden av raketförbränningskammaren. Detta görs genom att använda flytande väte som är extremt kallt i rör som omsluter den heta förbränningskammaren. Den högre temperaturen i raketer ger större dragkraft.

    
svaret ges 09.04.2018 17:37
3

Den första och viktigaste orsaken är att mer bränsle pumpas in och bränns. Varför har ett bilbatteri mer lagrad effekt än ett AA-batteri? Därför är den konstruerad för att vara större, för att den är nödvändig för designkraven. Men det här är inte alltid fallet. Den kvicksilver-redstone-raketen, som bar Alan Shepard, hade 78 000 lbs tryckkraft, medan Boeing 777 kan ha upp till 115 000 lbs tryckkraft per motor!

    
svaret ges 27.12.2015 17:24
0

Ett par anledningar.

 • Atmosfärisk luft är en relativt osel oxiderare. För det första är det bara 20% syre, för det andra är det en gas, så du måste flytta stora volymer av det till förbränningskammaren. För det tredje varierar det tillgängliga trycket och volymen med flygregimen.
 • Jetmotorer har en turbin nedströms förbränningskammaren. Detta begränsar kammarens temperaturer som kan användas (beviljas att du kan komma runt det med hjälp av en efterbrännare).
 • Orbital launchets använder flytande syre som matas av separat drivna turbo pumpar, så att de inte har dessa problem.

  Naturligtvis är avvägningen att raketer brinner genom mycket bränsle och oxidator, så att de bara kan upprätthålla höga dragkraft under relativt kort tid. För att komma i bana är det vad du behöver, för att flyga ett plan är en motor med sämre viktförhållande, men lägre bromsförbrukning ett bättre val.

      
  svaret ges 08.10.2017 03:38
  0

  Stöten som alstras av en raket kan matematiskt relateras till drivmedelets eller drivmedels kvantitet och specifika energi och brinntiden. Till skillnad från kraften hos en turbojetmotor är den inte begränsad av luftens massa än vad som kan komprimeras och blandas med bränsle i en given tid eller genom koncentrationen av syre i atmosfären.

      
  svaret ges 30.11.2018 12:58