How kan jag öka monsterstorleken / framstegen direkt?

1

Så jag har en ganska udda sak som jag försöker göra i min kampanj. Jag använder spindlar i en gruva där min fest är äventyrlig. Lång historia snart har folket framför dem i princip spindelägg som ligger inuti dem. Min plan är att när festen når dessa fattiga människor så att det kommer att utlösa huvudets huvuden exploderande och 20 eller så kommer små spindlar att hälla ut ur den döda kroppen. Min fråga är, och jag vet att det finns stavar för att förstora varelser och vad inte men vad jag vill göra är att flytta spindlarna till nästa storlekskategori som en slags medfödd förmåga eller programmerad händelse eller något. Så de små spindlarna angriper festen och som 5 omgångar säger att om de inte dödas växer de till nästa storlekskategori.

Har någon ett sätt att göra detta som inte är helt löjligt? Jag inser att för många mina planer är det redan löjligt men några användbara förslag skulle vara mycket uppskattade.

    
uppsättning Jonathan 08.01.2019 22:22

3 svar

1

Om timing

Först fem runder är mycket, mycket för länge. En typisk kamp bestäms i 2-3 rundor; en 5-runda strid är verkligen lång. Kanske med många mooks att mopa saker kan dra på så länge, särskilt om deras utseende är förskjutet så att de inte alla kan fångas i ett område spränga, men det genererar generellt inte en mycket bra kamp.

Faktum är att så mycket händer i en enda tur, för att inte säga någonting om en hel runda, som ger spelarna en hel runda kamp innan monster blir "riktiga" är en ganska stor fördel för dem. Jag skulle gå med bara en omgång.

Om balanseringen

För det andra handlar det här inte om regler. Jag menar, jag antar att de kunde ha skrivit något för det här, men jag är ganska säker på att de inte skulle vara ganska överraskande om de hade. Du måste bara göra det som en fråga om DM fiat. Det är bra, det betyder bara lite mer arbete från din sida att få siffrorna rätt.

Speciellt om du har en massa Tiny monster spindlar vid CR ¼, men efter en runda De ballongar in i små monsteriga spindlar på CR ½, oavsett om du ska räkna dem som CR ¼ eller CR ½ beror mycket på hur många som finns och hur mycket partiet kan eliminera i en omgång. Om partiet kan och kommer att spränga dem alla omedelbart, oavsett om det är en bågskytt med ett ton pilar per runda, en krigare med Whirlwind Attack eller något liknande eller en mage med brinnande händer eller fireball eller vad som helst och villigt att använda det, de flesta kommer att vara borta innan de faktiskt blir CR ½. Även om inte, du räknar med att partiet troligen kommer att gå igenom ungefär en vardera, så om du bara har 4, än en gång, allt borta. Om du har 20, och de bara går igenom 4, har de 16 kvar som nu är Small-each CR ½ -och kanske möter ditt möte mer som det är på den CR.

Om du planerar att få dem att växa igen i runda tre, skulle jag bara ignorera det. Vissa kan fortfarande dröja kvar vid den punkten, men om partiet har sin handling tillsammans borde det inte vara många.

I själva verket måste du i princip föreställa dig hur spelarna ska reagera, och skala därefter. Du måste tänka på vad deras möjligheter är och huruvida de sannolikt kommer att reagera på detta hot snabbt. Om deras områdesskador är begränsade kanske de inte använder dem på små spindlar - kanske är det OK om de trivialiserar mötet genom att spendera en stavningsplats eller vad som helst. Om deras områdesskador inte är begränsade, och du antar att de kommer att använda dem, kanske vill du att mötet blir större för att kompensera för det. Eller kanske vill du lämna några människor fortfarande OK, så de kan inte bara spränga alla spindlarna. Upp till dig, men de mer komplicerade faktorerna du slänger in - desto mindre sannolikt är de att kunna dopa spindlarna i rätt tid - ju mer ser det ut som det högre CR-alternativet än det lägre.

För rekordet valde jag även de små och små spindlarna eftersom du nämnde Tiny i din fråga. Skalar upp det här - med spindlarna påbörja Medium och bli stor, till exempel - bör träna ihop tillräckligt, upp till en gräns ändå. Men då är spindlarna förmodligen begränsade till att vara mindre än sina värdar, så det spelar ingen roll. Det är egentligen inte så annorlunda än något annat fall. CR-skivor och spelarens karaktärsffektnivåer är båda så väldigt olika att CR är fruktansvärt opålitligt. Oavsett vad du gör måste du noggrant överväga hur ditt parti kommer att hantera detta möte om du verkligen vill veta hur det ska gå.

Om hur det här jämförs med resten av spelet

För det tredje är det egentligen inte så annorlunda än andra fall-CR och spelarens karaktärsffektnivåer är båda så väldigt varianter att CR är fruktansvärt opålitligt. Oavsett vad du gör måste du noggrant överväga hur ditt parti kommer att hantera detta möte om du verkligen vill veta hur det ska gå.

    
svaret ges 09.01.2019 04:16
1

Kanske får de dem till en spindelsvärm bättre?

Från denna webbplats:

Spiders will lay between 2 and 1000 eggs, depending on the species.

Så när de kläcker, börjar alla spindlarna bilda en svärm. Efter den första rundan bildar spindelsvärmen. Eller spruter en full svamp från huvudet på varje NPC? Du sa inte vilken nivå din parti är, så en enkel spindelsvärm kan vara en ganska hård kamp för en startande fest som inte vet hur man använder en fackla mot svärmar eftersom de är immuniska mot melee-skador. Du behöver fortfarande oroa dig för AoE-skador från stavhjul, men de förstör alltid roligt med deras disintegrate och fireball stavar (tic).

    
svaret ges 10.01.2019 01:54
-1

Mekaniskt sett låter det som vad du vill ha spawn -förmågan plus en Wu Jen-stavning.

Med gyning blir en varelse infekterad av en monsterförmåga eller sår, och om den inte behandlas på ett lämpligt sätt inom en tidsgräns, omvandlar varelsen till mer av varelsen som påförde dem i första hand.

En gyta är ibland fullvuxen, ibland en omogen eller delvis version av monsteret (som vampyrer), och är vanligtvis under kontroll av det ursprungliga monsteret som infekterade varelsen.

Dessa grymma detaljer om exploderande huvuden (se Vargouille i MM1) är bara fluffar, inte riktigt viktiga mekaniska men viktiga för utseende och känsla, beskrivningar, historia och känslomässiga aspekter. Så du kan få dem att fungera men du vill ha utan för mycket inverkan på spelet.

När det gäller snabba ändringar i storleken finns det en Wu Jen-stavning som heter Giant Size , som borde göra tricket snyggt. Om de har det som en stavliknande förmåga ett begränsat antal gånger om dagen, har du dina jätte spindlar.

Note: the Wu Jen spell skips the middle and small size categories, duplicating an effect commonly found in Asian mythology, so this may not be a perfect fit, but boy will it surprise your party!

Bonuspoäng om några av dem är G.I.F.T.S.

    
svaret ges 10.01.2019 01:10