Vad tänker Gandalf på att chatta med Tom Bombadil om?

80

Det här är inte en annan "Vem var Tom Bombadil" fråga. Nära slutet av ROTK Gandalf berättar en av Hobbits att det är dags för honom att gå och ha ett långt samtal med Tom Bombadil. Var det något viktigt för det här samtalet? Vet någon vad det skulle handla om, etc?

    
uppsättning Joe C 21.09.2015 20:14

2 svar

6

Kanske ville Gandalf undersöka något som inte kunde påverkas av One Ring, eftersom det innehöll kraften från en Maiar (Sauron). Kom ihåg hur Bombadil var synlig när han lade ringen på hans finger och hur han faktiskt hade makt över det, så att den försvinna och återkom.

    
svaret ges 22.09.2015 23:37
96

Med förståelsen att

  • Bombadil var tydligt avbildad som den äldsta levande varelsen i Mellanöstern Jorden (Han säger Hobbitsna detta i sitt möte med honom ... "Tom var här före floden och träden" (FoTR))
  • Gandalf var en av Maiar, som var andar skapade innan Middle Earth tog den form som det var i när elven först vaknade ( Olórin han kallades före Gandalf, citerad i LOTR och The Silmarillion)

Det är lätt att hävda att dessa två var släktingar från waaaaay tillbaka.

Tolkien humaniserar Gandalf i sin roll som "gammal man", genom att han hungrar för att få friheten (efter hans långa arbete mot Sauron, även en gång i Maiar *) att sitta ner över ett rör och ha en lång diskussion eller påminnelse med någon mer som han, någon som kommer ihåg gamla dagar .

Det finns väldigt få varelser på Middle Earth som skulle kunna uppfylla den hungen: Bombadil var en sådan.

* Som @ corsiKa påpekade, hade Gandalf nyligen besegrat tre andra Maiar: (Durins banan aka Balrog (korrupta åldrar sedan av Morgoth), Sauron och Saruman (som hade blivit korrumperad av Lust efter Makt, eller som Gandalf satte det i LOTR, som ville "bli en makt")). Dessa tre var tillbaka under den stora musiken som beskrivs i The Silmarillion , ursprungligen andar av samma slag. Gandalf och Tom Bombadil kan mycket väl vara "rasens sista" i Gandalfs räkning, och ett av de få med vilka han kunde dela de gamla berättelserna.

** FWIW, hans Sindarin namn Iarwain Ben-adar (äldsta och faderlösa) är en annan punkt att han är den första väsen på Middle Earth som vi känner till.

    
svaret ges 21.09.2015 21:26