Vår kan jag garantera livsmedelssäkerheten om mina köksredskap har berört rå kött?

11

Två gånger under den senaste veckan har jag undrat huruvida min matlagningsredskap fortfarande var tillräckligt ren för att laga mat / servera med. Här var situationerna:

  • Matlagningskorv (inget hölje). Medan brytning av korven kom rå rå korv på baksidan av skeden. Under kokning av korv och senare tillägg av grönsaker försvann alla synliga spår av det råa köttet. Jag slutade matlagning, använde skeen för att röra i lite penne och serverades sedan.

  • Candying some bacon . Sätt lite bacon i ugnen med lite brunt socker på det. Använd en gaffel för att vända bacon halvvägs. Sedan använde samma gaffel för att ta den kokta bacon ur pannan och på ett ställ.

Är det säkert? När behöver jag oroa mig för förorening på mina köksredskap? Vad är tillräckligt för att göra redskapet säkert igen?

    
uppsättning yossarian 20.12.2010 00:24

9 svar

6

Det beror på var du bor. Varje land har olika köttsjukdomar och bakterier som du måste vara försiktig med

Traditionellt i många västländer är de flesta kött relativt säkra, även om fjäderfän ofta inte är. Men definitionen av säker är inte universell. Frisk kyckling kan ha lite salmonella etc, men om inte detta får växa till stort antal sporer kommer det inte att vara farligt. Det finns några bakterier som är farliga i lika små mängder, men dessa bör vara olika sällsynta, och även den renaste kocken kommer troligen fortfarande att överföra dem.

Så att svara på fråga, när du lagar kött (eller något för den delen) måste du överväga hur mycket mat som följer med redskapet och tiden då den utsätts för en temperatur där bakterier kan växa etc

Om det fanns en formler skulle det vara något som

food type (risk of bacteria) * temperature * time

Allmänt köttfärs har bearbetats men inte alltför konserverat, så tiden börjar bli en faktor. Hur länge har det varit i en varm miljö? Bacon är starkt bevarat och inte en bra bakteriehem, så du har mer tid innan det blir en risk. Jag smet av baconjuice på en gaffel kommer inte att skapa en farlig nivå av bakterier under de 20 minuter som tar dig att laga maträtten. Men jag riskerar inte att kyckling (i mitt land på grund av att campylobacter fortfarande är ett problem)

I hemmiljöerna ger jag allt som har berört rå mat en snabb sköljning under kranen (Som bara händer att bli uppsamlat regnvatten och därför full av fågelpokar :-)) och ibland en mekanisk skrubbe med diskborsten före använder den igen i matlagningsprocessen

Det finns många gamla kvinnliga berättelser om köksrenlighet, men slutresultatet är att bakterier behöver vatten, mat och temperatur för att växa. Om du tar bort de flesta av dessa kan de inte vara flera till farliga nivåer

Från min erfarenhet i livsmedelsteknologilaboratorier är det ofta förbisedda problemet ytolja och fett. Dessa fällor vatten, mat och bakterier (den perfekta stormen). Enkel mekanisk skrubbning kommer att ta bort stora mängder av dessa för kort sikt (kokperiod) renhet

Detta gäller naturligtvis inte för mat som måste tillagas av icke-bakteriella skäl och mat som är känd för att vara oren. Kyckling är igen typiskt för detta, och jag skulle varmt vatten skura allt som används med rå eller delvis kokta kycklingar

    
svaret ges 20.12.2010 04:23
5

Kommersiella kök använder en uppsättning för rå och en för kokt.

Du plockar upp den råa med en uppsättning och du flyttar den runt pannan, men när den träffar ugnen, rör du inte den igen tills den är 3/4 klar och vid den tiden borde du använda det kokta köttet tänger.

Med en stekpanna skulle du kasta saker med att använda raka matredskap och kanske flytta runt det lite, men sedan köttet är kokat kommer du att röra om med en annan redskap igen. Vanligtvis en bred metallspatel.

Hemma har jag en uppsättning tang. Jag hämtar kött med dem och lägger det i pannan med dem. Jag slår köttet över och kasta sedan pannan i ugnen. När köttet slår på ugnen tvättar jag tangarna med en sprayflaska av blekmedel och tvål och packar bort alla skärbrädor som hade något rå kött på dem. Därefter är mitt arbetsområde en rå köttfri zon.

Jag tror att jag är alltför försiktig men det är en bra vana jag fick mig in och det kommer att rädda mig en dag och jag kommer inte ens veta det.

Hjälper det?

    
svaret ges 14.03.2012 04:18
3

Jag använder två uppsättningar tang på grillen. En har ett blått gummigrepp, och det andra har ett rött grepp. Blått och rått kött går på vänster sida av grillen, och rött och kokt kött går till höger. Jag är ganska flitig om den rå-vänstra kokta höger övergången.

Jag använder de blåa tangarna tills köttet är seared på båda sidor och sedan byt till rött.

När du lagar mat på kaminen, tycker jag att det är lättare att bara tvätta mina redskap när maten träffar korsningen.

    
svaret ges 20.12.2010 15:46
3

Jag själv gör det samma som du. Jag lagar lite kött i en panna, lägg till sås när den är kokt och använd samma redskap hela tiden. Jag har aldrig blivit sjuk från att göra det på så sätt. Men jag gillar att laga köttet minst 5 minuter efter att det är fullt kokat, bara för att vara säker. Jag räknar extra tid, med den heta värmen på redskapet är tillräckligt för att se till att juicerna på redskapet värms upp tillräckligt för att döda allting.

    
svaret ges 20.12.2010 17:18
2

En tumregel för mig själv är en redskap som rör rå kött bör aldrig röra någonting annat förrän det rengjorts. Detta förhindrar korskontaminering. Det kramar mig bara inte heller.

    
svaret ges 20.12.2010 05:40
2

Efter att ha kokat rå kött tenderar jag att bleka redskapet innan du rengör dem två gånger med tvål och varmt vatten.

    
svaret ges 24.09.2012 02:14
1

Bacon är ingen stor sak, eftersom den är botad. Den sked som används för att laga korven kan / kommer att bära några väldigt otäcka grejer tills det antingen är rengjort eller materialet på skedan är tillräckligt uppvärmd för att döda dessa nasties. Bäst att laga korven, ta bort, lägg sedan den till grönsakerna i slutet av kockcykeln för grönsakerna och avsluta med penne.

När du lagar kött från rå, rengör du alltid redskapet och fortsätt inte använda det tills det rengörs.

    
svaret ges 20.12.2010 04:17
0

Jag är alltid riktigt dålig om att komma ihåg vilken sked som användes när man lagade matlagningen. Jag gick ut och fick massor av träskedar (hej deras billiga) och håll dem i en crock vid kaminen. När jag någonsin använder en jag chuckar den i diskbänken så jag behöver inte komma ihåg om den användes på rå kött eller kokt kött. Det finns tillfällen där jag ska använda 8 eller mer men jag har mer än ett dussin, och de är lätta att rengöra.

    
svaret ges 20.12.2010 18:14
0

Nyckeln är att du vill döda eventuella patogener som kan ha funnits på den råa maten och överförts till dina redskap.

Om dina tänder kommer i kontakt med rå mat och ständigt rör om maten tills den är kokad, är det troligt att alla patogener på redskapet inte har värmts tillräckligt för att döda dem, helt enkelt genom omrörning. Om du inte lagar mat i kokande vatten (eller friterar), så att någon yta på dina redskap som kom i kontakt med rå mat har värmts över ~ 165 ° F, finns det fortfarande en chans att patogener kan förekomma på dina redskap och överföras till din lagade mat.

Så för att vara säker , använd separata redskap, eller tvätta noggrant för att undvika korskontaminering.

Självklart beror den verkliga faran på källan till din rå mat, och om den faktiskt är förorenad osv. Således är de flesta livsmedelssäkerhetspraxis bara för att vara säkra . Mycket rå mat är helt säkert att äta - det är bara omöjligt att berätta vad som är, och vilket inte är, genom att titta.

    
svaret ges 14.03.2012 04:36