How skar jag optimalt en bult i längd?

17

En gång i taget behöver jag en bult av exakt rätt längd och det är inte en av de längder som finns i butikerna. Så jag får en längre bult och skär den i längd. Här är det förfarande jag följer.

Jag skruvar en eller flera muttrar på bulten så att de ligger mellan bulthuvudet och framtida snitt. Då griper jag bulten i en skruvstycke och skär den med en hacksåg. Sedan trimmer jag kanterna med en fil för att få dem till något som 45 grader. Till sist skar jag på bulten och skruvar på muttrarna och det rensar tråden av lös metall.

Det som jag inte gillar är att trimma kanterna kräver mycket tråkigt arbete och vanligtvis kan kanterna inte vara så rena som de var på originalbulten och så kommer bulten ibland fastna när jag börjar skruva en mutter på den och jag måste ta bort muttern och försöka skruva den igen. Detta är inte ett problem när anslutningen ska vara permanent, men är definitivt ett problem när det måste kopplas från och kopplas tillbaka ganska ofta.

Det är också ganska problematiskt att ha ett snitt perfekt vinklat mot bultens axel, eftersom tråden hjälper sågklingan att svänga lite. Detta är inte ett stort problem, men det är fortfarande bättre att undvika.

Finns det ett effektivare förfarande för att skära bultar i längd som skulle ge renare kanter och mer exakta nedskärningar?

    
uppsättning sharptooth 24.02.2012 08:29

5 svar

11

Efter att ha klippt bulten i längd, använd en stationär kvarn istället för en fil för att städa upp ditt arbete. Med en kvarn är det enkelt att ruta upp änden av bulten och applicera avfasningen som du vill ha.

Var försiktig, speciellt om bulten är kortare än grindens bord. Om bulten är kort använder du ett par vice grepp för att hålla bulten vid slipning. Och kom ihåg att bultens ände kommer att bli väldigt het efter slipning!

    
svaret ges 24.02.2012 11:07
8

Du har grunderna ner pat.

Nyckeln till att tråden ska fungera korrekt är:

 • Kvadrering av bultens trådänd. Ja, hacksåget kommer att följa trådarna något. Om du har en bandsåg med en lagerhållare som kan kvadras till bladet, kör en enda mutter så att hexen håller bulten på plats så rakt som möjligt på bladet. Annars är det färdigt att arbeta med en 10 till 12 tums kvarnfil med rätt handtag och en skruvmejsel. Den större filen ger dig kontroll.

 • Lägga av avfasningen på tråden som du använder antingen en fil och ett visst eller mjukt kvarnarbete för att producera jämnt runt bultomkretsen som möjligt. Du vill ha den så platt och minimal som möjligt för att hålla tråden och följ trådvinkeln som är 30 grader (hälften av 60 graders medföljande trådvinkel).

 • Det saknade elementet är rengöringen av tråd. Trådarna skärs med en vinkel på 60 grader. En standard 60 graders triangulär fil är perfekt. Du behöver en ganska liten som lätt passar så nära roden av tråden som möjligt, använd den för att bli av med den burr som bildades när du avfasade änden av bulten av och klippa en liten ledning i vilken tar bort allt som avviker från rätt trådvinkel. Gänget ska gå ut i avfasningen så mycket som en 60 graders skärgänga som möjligt.

 • Felaktig rengöring av tråd är där du får problem med att starta muttrar på bulten. Om det ser ut som en halv tråd som kommer från bultens ände, kommer den antingen att böjas delvis över eller lätt deformeras i bruk så att muttern inte kan starta ordentligt eller galls med svag tråd och sylt. Antingen leder till korsning och elände.

  Gjorde mer än min andel under min tidiga mekanikerkarriär som arbetar med gammal lantbruksutrustning där rätt längdbultar inte alltid är tillgängliga. När du väl har fått bilden i ditt huvud av vad en riktig bult ser ut som tråden leder in, går det ganska snabbt.

      
  svaret ges 03.09.2013 16:31
  3

  Du gör det optimalt för någon som bara gör det occaisonally. En skärning som är mer kvadratisk över bulten (OK - ortogonal ...) kan fås genom att använda en motoriserad huggsåg med ett slipande blad, en kvarn hjälper till att rensa, som Caleb säger.

  Om du skulle göra det på så sätt behöver du inte muttern gängad på att rengöra trådarna. MEN ... det låter som om du har ett icke-problem här. Varje blå måne måste du skära en bult och det tar lite extra tid att få muttern på? Det låter inte så illa.

      
  svaret ges 24.02.2012 17:16
  3

  Jag använder fyra muttrar för att skära bulten i rätt längd. Två muttrar på varje sida av klippet - en låser den andra muttern på plats så att ditt blad har ett säkert spår för att skära bulten. Jag använder också flänsade muttrar på insidan mot varandra för att ge en bättre guide till sågklingan.

      
  svaret ges 03.09.2013 15:17
  2

  Du kan försöka sätta en mutter på vardera sidan av skärbladet för att kvadrera skäret och att stoppa bladet från att glida längs tråden.

      
  svaret ges 23.03.2012 23:46