Science Fiction roman om en människa strandsatt på en planet av ursine utomjordingar, vinner en släde tävling

7

En annan av de mjuka minnena från gymnasiet ... Jag läste den som en paperback på 1990-talet eller så. Huvudpersonen är en människa på en planet som befolks med ursine aliens . Björnarna är ganska primitiva, ingen förbränningsmotor eller vapen. Jag tror att det populära vapnet bland dem var svärd storleken på våra claymores. Vid ett tillfälle deltar människan i en tävling som innebär att dra en släde full av stockar över en målgrupp. Jag tror att han försöker använda mekanisk fördel (ett remskivsystem?) För att försöka få en kant, men det misslyckas nära målstrecket, så han börjar istället lossa stockarna en efter en för att få dem över målstrecket i tid. Jag tror att han vinner, och han gratulerar till sin uppfinningsrikedom och hur han använder den för att kompensera för sin svaghet.

Jag vill säga att titeln var något som "Bearclaw", ganska säker på att det var en en-word-titel som hade "Bear" i den. Omslaget såg ut som en målad illustration och hade människan med ett av björnarna högt över honom, men inte i en hotande ställning. Jag tror att björnen hade ett svärd i handen eller fastspänd på ryggen.

    
uppsättning FuzzyBoots 20.10.2015 15:00

1 svar

10

När herr Lister frågade mig om titeln ovan, påminde det mig om exakt vad jag tänkte på. Spacepaw av Gordon R. Dickson.

Bill Waltham has a sneaking suspicion that a few important details were purposely withheld from him when he receives his assignment to the planet Dilbia. At first, the project - to teach the planet's bearlike inhabitants the basic agricultural skills - seems a straightforward, though boring, undertaking for a young engineer on the rise.

But Bill immediately senses a very keen hostility from the Dilbians toward interfering humans. And in trying to solve a major crisis on the planet, he finds himself involved in a knock-down, drag-out brawl that has all the undertones of a David-and-Goliath battle revisited.

Och det verkar som om jag hade fel om att björnen var icke-hotande ...

Om jag inte tänkte på den här ...

    
svaret ges 20.10.2015 15:14