Finns det en maximal flygfälthöjd där en Cessna 172P kan fungera?

5

Titeln säger allt: finns det en maximal flygfälthöjning där en Cessna 172P kan fungera? Eller en maximal densitetshöjd vid vilken start ska inte beaktas?

    
uppsättning gilbertohasnofb 17.07.2016 19:45

2 svar

5

Du bör titta i POH för ditt specifika flygplan (eftersom det kan ha haft ändringar i det som skulle göra det annorlunda från ett "standard" -flygplan) och se vad det säger.

Den 172P POH som jag hittade online innehåller ingen maximal flygplatshöjd för start och den Typcertifikatdatablad (TCDS) gör inte heller .

Därför kan du bara gå med prestandakartorna i POH. Enligt POH som jag hittade ovan, förutsatt att du har tillräckligt med landningsbana och kan klättra ut några hinder (stort antagande, måste du se till att det här är möjligt), kan du starta vid en tryckhöjd på upp till 8000 ft annat än i fall där flygplanet är mycket tungt och det är varmt, i vilket fall det kommer att begränsas ytterligare.

Det betyder inte att flygplanet inte kan ta av sig med högre tryck / densitet höjd och om du behöver göra så rekommenderar jag att du kontaktar tillverkaren direkt för att se om de har någon teknik data tillgängliga för din situation (ofta gör de men publicerar inte det, det kan eller kanske inte vara en avgift).

    
svaret ges 17.07.2016 21:13
3

Jag känner inte till en maximal flygfälthöjning, men jag antar att flygplans serviceloft skulle kvalificera som ett svar på den här frågan. När det gäller den andra frågan kommer det i stor utsträckning att bero på höjden av flygfältet, landningsbanans längd, klättra uppgraderingar som behövs för hinder och omgivande atmosfäriska förhållanden.

Dessa frågor måste besvaras under dina preflight prestationsberäkningar. Du kommer att behöva konsultera pilots handbok och korsa referensförteckningarna för både startavstånd och klättra prestanda med information i flygplatsen / anläggningskatalogen för höjning, landningsbanans längd och avgångsprocedurer plus information från ditt väder information.

Som exempelberäkning - och jag använder CE-172S POH för detta - låt oss säga att du avgår Lake Co Airport KLXV i Leadville, CO som flyger till Central Colorado Regional KAEJ. AWOS på KLXV rapporter Vindar 220 grader vid 7 kts med god sikt, temperatur 21deg C / 69deg F, lokal höjdmätare är 30,47 "Hg och Density Altitude är 12.262 ft. Under dessa förhållanden rapporterar POH inte ens ett startavstånd ovan och 8000 ft tryckhöjd. Flygplanets serviceloft är ca 12 500 fot vilket betyder att även om piloten på något sätt kan få luftburna och kämpa sig ut ur marken, skulle han fortfarande kunna klättra vid en anemisk 100 FPM max, oacceptabel för någon form av manövrering och hinderutrymme. Det skulle vara en extremt farlig övning för att försöka ta en start på denna flygplats under dessa förhållanden.

Ett annat exempel: Låt oss säga att vi är avgående Ogden-Hinckley KOGD i Ogden, UT på en IFR-flygplan till Fanning Field KIDA i Idaho Falls, ID. KOGD ATIS rapporterar vindar 129deg vid 6 kts, temp 30deg C / 86deg F, höjdmätare 29,98 "Hg. Och en densitetshöjd av 7 101 fot. Vindarna gynnar RWY 16, som är 5,195 fot lång. Antag att vi är fullt lastade på 2550 kg , med hjälp av prestanda diagrammet för startrullen, vid en tryckhöjd av 8000 ft (för att vara på den säkra sidan) och temp på 15deg C (kom ihåg, detta är vad densitetshöjd representerar), vi hittar en nödvändig kort fält startrulle, flikar 10 grader, banad nivå banan av 1995 ft i still luft. POH föreslår reducerande startrull med 10% för varje 9 kts huvudvind. Här har vi en ~ 4 kt huvudvind komponent, så vi kan extrapolera en startrulle på 1907 ft under dessa förhållanden. Jag gillar att använda en extra 20% säkerhetsmarginal, vilket ger oss en slutgiltig startrulle på 2288 ft. RWY 16 vid KOGD är 5 195ft utan några krav på hinder clearance. Din maximala stigningstakt skulle vara cirka 410 FPM som interpolerad från diagrammen - ganska läcker och återigen använder en 20% marginal av saf ety ger 328 FPM detta blir ännu slankare. Detta flyg skulle inte rekommenderas om du hade terräng eller hinder för att snabbt klättra över, och sträckorna till vår destination kräver minst 10 000 ft MEA-inlägg. Instrumentflygning skulle inte rekommenderas idag gör brist på flygplanets prestanda för den önskade vägen. En VFR-flygning upp genom dalarna av Logan, Downing och Preston kan dock vara möjligt.

    
svaret ges 17.07.2016 21:09