Are nordkypriotiska gränsövergångar utrustade med passort?

5

En vän och jag kan gå till norra Cypern och Cypern. Vi skulle komma in på Ercan flygplats, och eftersom han är på ett brittiskt pass skulle han få en poststämpel (eftersom norra Cypern inte är i EU).

Men jag har läst på tripadvisor att, sedan "någon gång i 2016", landkorsningar inte längre är utrustade med frimärken, så att personen inte skulle få avstämplar eller inmatningsstämplar vid återinträde. Medan jag förstår att officerarna är förmodligen alltför laxa för att det någonsin kommer att uppstå problem, skulle det fortfarande vara synd att missa frimærken (vilket han är en fan av).

Så, är det sant att passfrimlar har avskaffats vid nordkypriotiska landkontrollpunkter?

Ny erfarenhet?

    
uppsättning Crazydre 19.04.2017 22:36

4 svar

3

Vi är på ön när vi talar, och Ledra-gatan, Ledra Palace och Metehan-korsningen är inte längre utrustade med frimärken, endast Ercan flygplats, färjeterminalerna i Girne och Gazimagusa och (tydligen) Astomerit-korsningen ( vet inte om de andra)

På färjeterminalerna (väl, i alla fall Girne) sätts frimärken automatiskt i utländska pass (passagerare från fastlandet turkiska), medan ID-kortinnehavare (inklusive mig själv) får ett (turkiskt) inträdesbevis för att fylla i, som sedan stämplas.

Vid inresa på Ercan flygplats kunde jag inte göra en tydlig observation på grund av bullret från andra pax, men det verkade som att bara några officerare stämplade fastlands turkiska och EU-pass (även om min vän bad omedelbart efter lämna in sitt pass). Till sidan av båsen finns en hög med (turkiska / engelska) inträdesintäkter och en penna, men tjänstemannen sa att jag inte behövde fylla i det (även om jag gjorde ändå bara för att vara säker).

Vid utträdet genom Ercan var dock alla utländska pass stämplat konsekvent

    
svaret ges 07.11.2017 18:48
7

Här är min förklaring av hur systemet fungerade när jag åkte dit 2013. Vissa detaljer kan ha ändrats men den bredare bilden har inte.

(Denna beskrivning använder uttrycken "Nord-Cypern" för att hänvisa till det övervägande turkiska talande "turkiska republiken norra Cypern" -staten som har begränsat internationellt erkännande och "Republiken Cypern" för att hänvisa till det främsta grekiska talandet land som är medlem av EU som hävdar hela ön men kontrollerar bara den södra delen.)

 • När ditt plan landar på Ercan Airport landar du på territorium kontrollerat av norra Cypern. Eftersom norra Cypern anser sig vara en suverän stat, kommer du att passera genom det landets invandringskontroll strax efter landningen. Gränsmyndigheten utfärdar i allmänhet en stämpel till alla ankommande icke-cypriotiska (dvs. både EU-länder och icke-EU-medborgare.) Som vanligt stämplar de ditt pass, även om du kan begära att de stämplar ett officiellt papper (tillhandahålls av invandringen agent) om du inte vill fylla ditt pass med onödiga frimärken eller om du är oroad över eventuella framtida problem med Republiken Cyperns invandringsmyndighet.
 • När du korsar med land från norra Cypern till Republiken Cypern kommer du först att passera genom en nordkypisk utvandringskontroll eftersom Nordkyprus anser att du ska lämna sitt land. Mäklaren där kommer att placera en utgångsfri stämpel på samma medium som innehåller ditt norra Cyperns inträdesstämpel.
 • Du går då igenom den demilitariserade zonen.
 • På andra sidan kommer du fram till en kontrollpunkt kontrollerad av Republiken Cypern. Vid ett tillfälle kan denna kontrollpunkt ha utfärdat passort, dock är det stationen som andra internetkonton kan rapportera utan att ha längre passfrimärken. Det beror på att Republiken Cypern anser att hela ön är en del av detta land och därmed går du inte in i landet utan går från den "icke-statliga kontrollerade zonen" till den "regeringskontrollerade zonen". I bokstaven anges att icke-EU-medborgare som inte anlände till Cypern i en kontrollerad hamn (till exempel en flygplats i Republiken Cypern) inte kan passera denna punkt, men detta verkställs enbart ibland. (Jag, en icke-EU-medborgare, kunde passera utan problem). Om en tredjelandsmedborgare försöker flytta från Cypern från en flygplats i Republiken Cyperns kontrollerade zon, är det troligare att de hamnar i svårigheter. Eftersom Storbritannien är en del av EU (effektiv 2017) behöver du inte oroa dig för denna försiktighet. (Jag tror att detta tillvägagångssätt är att EU-medborgare inte behöver behålla register över deras tillträde till något EU-land eller någon liknande regel.) Du kommer troligen att lämna denna kontrollpunkt utan att kunna få en frimärke.
 • en. Om du väljer att resa tillbaka till norra Cypern från Republiken Cypern finns det ingen utvandring eller annan kontrollpunkt innan du kommer in i den demilitariserade zonen. En gång genom den demilitariserade zonen kommer du att möta en invandringskontroll i norra Cypern. Denna kontroll liknar den på Ercan flygplats, eftersom den kommer att utfärda en frimärke, men som standard kommer de att stämpla ett papper om du inte ber dem att stämpla ditt pass. Om du avgår från Ercan flygplats, kommer du att gå igenom en utvandringskontroll vid flygplatsen som kommer att utfärda en utgångsfri stämpel.
  b. Om du avgår med flyg från en flygplats i Republiken Cyperns kontrollerade zon, kommer du att passera genom en utvandringskontroll på flygplatsen. Den här utvandringskontrollen kommer att förvänta sig att matcha deras utgående frimärke med deras inmatningsstämpel. Eftersom passinnehavare i EU-länder i allmänhet inte är utfärda frimärken från andra EU-länder kommer detta steg att hoppas över och du får få passera oavsett inresa. Icke-EU-passinnehavare som försöker lämna ut ett motsvarande inträdesstämpel kommer sannolikt att uppstå i problem vid den här punkten där straffet kan variera från att skrivas av gränsvakten för att teoretiskt deporteras till landet som utfärdade ditt pass.
 • Som en sido, även om en gränsvakt normalt inte stämplar ditt pass kan du hövligt be om ett frimärke och de kommer normalt att ge en.

      
  svaret ges 05.05.2017 00:19
  4

  Jag korsade den gränsen för ett år sedan i Nicosia. Allt jag behövde är att visa passet. Inte säker på om de ens har frimärken, eftersom norra Cypern inte är tillåtet som en självständig stat i de flesta länderna (afaik, alla utom Turkiet). Du kan fråga om det, men det är osannolikt att sådana saker existerar.

      
  svaret ges 04.05.2017 11:09
  1

  Vi korsade vid Astromeritis / Zodhia den 6 januari 2018, och TRNC-sidan är definitivt utrustad med frimärken. Det var klart att tjänstemannen inte hade använt det för en stund, eftersom hon först fick ta ut den ur en lådan och sedan ändra datum, månad och år för inresa, men hon var glad att stämpla våra pass.

      
  svaret ges 15.01.2018 17:57