Typisk norsk mat

6

Jag ska snart till Norge (Bergen) och jag vill smaka på något som är typiskt från den nationen eller från Bergen.

Jag tänkte att en av de vanligaste maten var fisk, men jag är inte säker på det.

Vilken är en typisk norsk mat?

    
uppsättning Daniele B 25.02.2013 01:06

3 svar

7

Traditionella norska rätter är vanligtvis baserade på fisk och vilt. Med tanke på att Bergen är en hamnstads, misstänker jag att det finns några stilla restauranger som specialiserar sig på skaldjur.

Här är några restauranger som visade sig på flera webbplatser som högt rankade; Jag bläddrade genom menyerna och de såg bra ut, också:

Glad att äta!

    
svaret ges 25.02.2013 03:01
7

Något som kan anses vara Norges nationalrätt anses vara Fårikål - " får i kål "- bitar av fårkött med ben, kål, helvita peppar och ofta lite vetemjöl, kokt i flera timmar i gryta, serveras traditionellt med potatis kokta i sina jackor.

Traditionen kommer norska livsmedel från de naturliga livsmedelsresurserna som finns tillgängliga i sitt land - i stort sett vilt och fisk.

På senare tid har de blivit influerade av kontinentala Europa och Amerika - och faktiskt kan du hitta nästan vilken mat som helst i de flesta stora norska städer.

Men du är efter typisk mat att försöka, och förmodligen menar du inte den gemensamma pizza eller pasta:)

Skaldjur är något du kommer att vilja slå upp först - särskilt lax. Rökt lax från Norge är nu en stor export och kommer i många former - försök med graplaner (begravd eller gropslaks) - traditionellt saltad och begravd till jäsning.

Under senare år är även skaldjur, öring och musslor vanligare.

Kött och vilt - du vill försöka älg, ren, berghare, anka, foul och lamm (särskilt åldrar lamm eller fårkött som används i ovannämnda fårikål).

Köttkaker och köttboller är också ganska vanliga överallt.

Om du vill ha några livsmedel utan kött, försök grovbrød (eller grovt bröd) - vanligt vid frukost och lunch. Du ser det ofta med den gemensamma Jarlsbergost eller gammalost (gammal ost). Mejeriprodukter i allmänhet är extremt populära fortfarande i Norge.

Förhoppningsvis är det tillräckligt att göra din aptit. För mer idéer, förslag och alternativ, ta en titt på Wikipediaartikel om norska köket .

    
svaret ges 25.02.2013 05:49
3

Förutom vad som nämnts ovan är en typisk norsk delikatess som definitivt inte finns i andra länder, med undantag för kanske Island & Japan är Whale eller som kallas på engelska "Whale Beef".

Ett typiskt recept på en sådan maträtt kan hittas här:

länk

    
svaret ges 25.02.2013 12:46