Is ledningar med smält isolering och exponerad koppar farligt?

9

En rörmokare har smält gråhöljet på en tvåkabelig elektrisk kabel i vårt kök medan du lödar en ledd på ett intilliggande kopparrör. Jag kan se exponerade koppar genom ett litet hål kabelhylsan. Detta hål är ca 1 cm i längd.

Kabeln ligger på golvnivå, under kylskåpet och så långt jag kan berätta, går det till ett vägguttag. Jag har kontrollerat allt i köket och det fungerar allt.

Är denna tråd farlig? Om han försöker fixa det med elektriskt tejp kommer det att räcka?

Tack på förhand.

    
uppsättning user68231 04.04.2017 08:42

3 svar

23

Låter som en eld som väntar på att hända. Du måste skära ut den skadade delen och skarva dem ihop igen.

Om det inte finns tillräckligt med slack behöver du en ny kortslutning av tråd för att överbrygga klyftan.

Eftersom du har fysisk tillgång till området Skarvarna borde vara inuti kryssrutor.

Räkna arbetet / materialet till rörmokaren eller dra av det från hans räkning om du inte har betalt honom ännu och berätta för honom att investera i en scorch pad för att undvika saker som detta.

    
svaret ges 04.04.2017 10:35
10

En bild skulle hjälpa till, men "ljudet i ett hölje" del ljud så här är en sladd och inte kabeldragning. Vilket gör det mycket enklare.

Om det finns en koppartråd utsatt och resten ser bra ut, så kommer 5-6 omslag av elektriskt band att vara bra - det är i grunden vad det elektriska tejpen är för.

Om du ser mer än en koppartråd utsatt finns det två val: Separera ledningarna och linda varje separat, eller bara skära sladden vid den tiden och sätt in en ny kontakt på änden. Kort förlängning till uttaget om den återstående ledningen inte är tillräckligt lång.

Om det inte är en sladd, och det här är i själva verket fast kabeldragning, beror den korrekta reparationen mycket på var du bor (land ska vara en obligatorisk etikett på elektriska frågor).

    
svaret ges 04.04.2017 14:34
1

Det finns en viktig extra övervägning. Denna skada är i ett kök. Är det en tråd på golvnivå eller en anständig höjd ovanför? Eftersom ett kök sannolikt kommer att leda till en översvämning, säg om tvättmaskinen eller diskmaskinens utlopp blir blockerad. Vid vilken tidpunkt sitter en kabel på golvnivå i varmt tvålvatten, och en av flera saker kommer att hända.

I bästa fall skyddas kretsen av egen RCBO och resor, och du upptäcker bara senare när all mat i frysen har tinas och blivit förstörd.

Mindre bra, husets enda RCD-resa, och huset stannar i mörkret, och eventuellt faller någon av trapporna eller slipsar på det översvämmade köksgolvet.

Värst, det finns ingen RCD alls, och någon är elektrocuterad. Tvålvatten är en bra ledare av el och kök är fulla av jordade metallartade saker som du berör.

Så även om tejpen kan vara acceptabel för ledningar som permanent är en fot över golvnivå, är det definitivt inte acceptabelt ner på golvet. Oavsett vad du gör får du någon som vet att el ska kontrollera och fixa den (inte den elektriskt okvalificerade rörmokaren som bröt den i första hand).

Jag känner inte till din ort, men här i Storbritannien skulle det vara ett öppet och stängt fall mot rörmokaren i smådomstolsdomstolen, om du får reparation av en kvalificerad elektriker som dokumenterar skadan på hans offert innan reparera det. (Ta också bilder). Den största risken är att rörmokaren har gått i konkurs innan du vinner ditt fall. Om han inte planerar att gå konkurs eller "göra en löpare", kommer han förmodligen att bosätta sig så snart han ser elektrikerens faktura för att undvika att vara på kroken för domstolsavgifter.

    
svaret ges 04.04.2017 15:29