Hur borrar jag en borrkrok och tappförband så jag kan förstärka den med en dowel?

9

Jag vill göra en mantel och tenonfog som hålls ihop med en dowel istället för lim. Hur kan jag borra hålet i mortised lager och tenon så att de stämmer exakt och producera en tät ledning?

    
uppsättning flamingpenguin 12.04.2012 15:12

3 svar

12

Den enklaste lösningen är att borra hålhålet efter som du passar ihop tillsammans.

Montera fogen och se till att allt är kvadratiskt och sant, så borra rakt igenom mortice och tenon på en gång och sätt in dowel. Mejsel / plan och sand det spola och du bör vara bra att gå.

Att göra ett märke på utsidan av mortice där du vill borra kommer att se till att du får platsen rätt.

    
svaret ges 12.04.2012 15:17
6

ChrisFs lösning ger dig ett gott och stabilt borrstöd och det kommer att se till att hålen stämmer perfekt ut på båda delarna. Men om du inte vill använda lim, kom ihåg att det inte nödvändigtvis är en dålig sak om hålen inte stämmer perfekt. Faktum är att det finns en specifik teknik som kallas "dragborrning" som kräver detta och gör en extra stark gemensam.

I grund och botten borrar du hålet något i mitten av tältet och slår sedan in den inre änden av din dowel. Detta gör att mortisen drar tappningen mekaniskt som du pundar i tappen. Tekniken är föremål för en nyligen Wood Whisperer-video: länk

Lycka till!

    
svaret ges 13.04.2012 23:57
4

Poängen med den dowelled / drawbored mortise-tenon-ledningen är inte att rada upp de till delarna, men för att skapa en spänning som drar tenonen tätt i mortise.

Därför delas borrningsprocessen i stället för borrning, trots borrning och tappning, i tre steg:

 • Borra genom mortisen ensam.
 • Sätt in tältet och använd borren för att markera hålets mitt på tältet.
 • Borra genom tennbenet ensam, förskjutning av hålet något från det markerade centrumet.
 • Förskjutning av hålet i tappningen, mot munnen av tornet, kommer att dra tappen i tappningen, vilket ger en tätt passform som inte kräver lim om det skärs exakt.

  På grund av "återanvändning" av borrkonfigurationen i steg 2 och 3 föredras en borrpress för handhållna alternativ.

  Den motsvarande tekniken för en genomgående tätningsledning skulle vara att lägga en kil genom tennbenet på utsidan av fogen - med den extra fördelen att fogen kan demonteras och liknar senare, där återmontering av dragborrslingan- tenon kan lossna passformen, till den punkt där dyvelen inte har någon verklig effekt.

  Jag har lagt till detta svar eftersom jag tycker att ChrisFs svar är felaktigt, och kwakmunkee är beroende av en extern källa som kan försvinna.

      
  svaret ges 11.08.2015 22:26