How lägger du till kompetensbonusen för dina sparande kast och färdigheter [stängd]

1

Jag har precis börjat spela 5e och jag försöker skapa en ny karaktär, men jag kan inte tycka att jag kan räkna ut hur man på lämpligt sätt lägger till min kompetensbonus för mina sparande kast och färdigheter. Jag behöver hjälp

    
uppsättning Tyler 08.01.2017 04:42

2 svar

6

Du lägger till din bonus på färdigheter och statsbaserade sparande kastar du är kompetent i.

Proficiency Bonus

The table that appears in your class description shows your proficiency bonus, which is +2 for a 1st-level character. Your proficiency bonus applies to many of the numbers you’ll be recording on your character sheet:

 • Attack rolls using weapons you’re proficient with
 • Attack rolls with spells you cast
 • Ability checks using skills you’re proficient in
 • Ability checks using tools you’re proficient with
 • Saving throws you’re proficient in
 • Saving throw DCs for spells you cast (explained in each spellcasting class)

PHB - Chapter 1, p. 12, emphasis mine.

Så om du har färdighet i smidighetskopierande kast och någon kollar en brandboll på dig, lägger du till din + (vad din kompetensbonus är vid den tiden) till sparande kasta. Du lägger också till din fingerfärdighetsmodifierare.

Detta gäller alla statistik och förmågaskontroller.

Om du gör en naturkontroll, eller kontrollera att du är skicklig, är det samma sak. Du lägger fortfarande till din lämpliga modifierare. Så om du har en karisma modifierare på +3 och du är skicklig, med en bonus på 2, i Deception, skulle du lägga till Charisma modifierare (3) + Proficiency bonus (2) + Tärningsrulle = Resultat

Om du måste göra ett karismabesparande kast, men du är inte skicklig i det, lägger du inte till kompetensbonusen för det. Du lägger fortfarande till din karisma modifierare dock.

Du kan hitta vilka sparande kast du är skicklig på under sidan "Klassfunktioner" i varje klass i PHB

En sida efter varje klassfunktionssida är ett diagram som innehåller all stavgjutning, statistisk ökning och andra funktioner för varje klass. På vänster sida av vart och ett av dessa diagram visar vad din färdighetsmodifierare kommer att vara för den nivån. Det är samma för alla klasser och baseras på dina övergripande nivåer, inte nivåer i en viss klass.

 • Nivåerna 1-4 kommer att ge dig en +2 bonus

 • Nivåerna 5-8 kommer att ge dig en +3 bonus

 • Nivåerna 9-12 kommer att ge dig en +4 bonus

 • Nivåerna 13-16 kommer att ge dig en +5 bonus

 • Nivåerna 17-20 kommer att ge dig en +6 bonus

svaret ges 08.01.2017 04:55
1

Se spelarens handbok (PH s. 12) för en fullständig lista över hur kompetensbonusen tillämpas.

För att helt enkelt svara på den specifika frågan, lägger du till din kunskapsbonus för att spara sparar och färdigheter kontrollerar var din karaktär har kompetens.

Spara kasta

Varje sparande kasta är associerad med vissa stat. Om din karaktärsklass har kunskaper i den staten lägger du till din kompetensbonus.

Exempel. Den barbariska klassen har kunskaper i styrka och konstitutionens sparande kastar (PH s. 47). Om theDM berättar en barbarare för att göra en konstitution sparande kasta, lägger de till kompetensbonusen. Om DM ber Barbarian att göra en Färdighetsbesparing, lägger de INTE färdighetsbonusen.

Förmåga

Om du har kunskaper i färdigheten, lägger du till din färdighetsmodifierare (PH 174).

Undantag och alla saker

Vissa klasser har förmågor som ger partiell eller högre kompetensbonus.

Bard får till exempel expertis på 3: e nivå som gör det möjligt för Bard att välja två av de färdigheter som Bard har och har dubbla färdighetsbonus för dessa färdigheter.

Ett annat Bard-exempel, klassen Jack of All Trades-klassen (PH p.54) gör det möjligt för Bard att tillämpa hälften av färdighetsbonusen (avrundad) till någon skicklighetskontroll för vilken Bard inte har kompetens.

    
svaret ges 08.01.2017 05:15