Vad ligger under badrumsplattorna?

0

Vad ligger under badrumsplattorna?

 • Jag tror att plattorna själva placeras på en sorts kakel lim som fungerar som cement. Vad heter denna produkt?
 • Jag tror också att under det limet måste det finnas någon form av skydd så att vattnet inte orsakar skador. Vad är dessa skyddskikt? Eller är det bara på väggar?
 • Vad kommer efter? Fler saker, eller bara golv? Vilken typ av golv är det?

 • Ett golv på golvet har ofta en lutning så att vattnet går i avloppet. Vilken del av golvet säkerställer denna lutning när plattorna sätts på?

Bara försöker lista ut hur väggar och golv i ett badrum fungerar.

    
uppsättning Backo 21.02.2018 21:44

1 svar

6

Det beror på om din kakel är ordentligt installerad. Mer variation än vad du skulle hoppas i det avseendet.

Golvapplikationer

Skikten på ett korrekt installerat kakelgolv skulle vara följande, från topp till botten:

 • Kakel och injekteringsbruk
 • Tunna morter ("limet" du talar om)
 • Cement backer board
 • Tunna morter
 • Undergolv
 • Golvbjälkar
 • Tinsättmortel är vanligtvis polymerförstärkt för att ge en viss flexibilitet, vilket hjälper till att förhindra att substratets rörelse påverkar plattorna.

  Backerbräda (som Durock, HardieBacker eller WonderBoard) är som ett betongplåt som är ganska ogenomträngligt för vatten (men inte vattentätt). Det roter inte, varnar, växer mögel eller försämras när det är vatten eller fukt och det är ett stabilt underlag för kakel än träbaserade produkter som gips, plywood eller OSB.

  Bakplattan skruvas alltid på undergolvet, men jag fick också lära mig att lägga den i ett lager av tunnborste - typ av "lim och skruv" för cementplåt. Thinset hjälper till att fylla i eventuella oegentligheter i undergolvet, så att den resulterande plattinstallationen är solid.

  Under allt som är undergolvskiktet, fäst vid golvbalkarna. Om undergolvet är betong behöver du inte bakplattan och kan klistra fast plattan direkt på betongen. I båda fallen är golvet inte strikt vattentätt, men tillräckligt med vatten kommer att ta sig till undergolvet att det inte ger några problem. Korrekt försegling av injekteringen minimerar mängden vatten som går igenom det första golvlaget.

  Våtområdeapplikationer

  I en dusch eller annat område som upprepas utsätts för vatten, har du ett vattentätt foder eller membran mellan bakplattan och knopparna (i väggarna) och i duschen för att förhindra att vatten kommer in i stället ska inte vara.

  Redigera per kommentar:

  Ibland ser du duschväggsplattor klibbade direkt på gips eller "green board", vilket är en mer fjädrande typ av gips. Det är inte den bästa praxisen på grund av fuktproblem med papperet vänd, men det är inte alltid ett problem. Med tanke på möjligheten att ersätta gipsplattan eller grönbrädet med cementbräda (som under en ombyggnad), skulle jag personligen alltid välja att göra det för sinnesfrid.

  Ibland används en membranbildande beläggning som RedGuard istället för en liner under kakel och murbruk på väggar och golv. När den används korrekt kan den ersätta de traditionella arkprodukterna.

  Väggapplikationer

  Väggplattor är vanligare installerade med en produkt som kallas "mastic", som är mer av ett lim än tinsettmortel. Det bygger inte eller sängar samt tinset, så det är generellt inte lämpligt för golv eller särskilt tunga plattor. Du brukar hitta det som används för att klistra in dekorativa kakelplattor direkt på gipset, vilket är acceptabelt så länge gipset är förseglat (målade).

  Jag tror att det täcker det mesta. Om jag har gjort några gravfel, vänligen meddela mig det. Min källa till allt detta är min tidigare direktledare på Home Depot, som var ett professionellt golvlager i cirka 25 år. Jag jobbar inte längre där.

      
  svaret ges 21.02.2018 23:00