How ska jag tolka Assassins Death Attack-villkor?

6

Assassin Presige klassfunktionen heter Death Attack säger:

While studying the victim, the assassin can undertake other actions so long as his attention stays focused on the target and the target does not detect the assassin or recognize the assassin as an enemy.

(Dungeon Master's Guide, s. 180, betoning min)

Nu vet jag inte hur man ska tolka detta. Till exempel rullar en varelse en framgångsrik Spot check mot osynlighet gains a hunch that “something’s there” (DMG, s. 295). Däremot har varelsen inte upptäckt ett assasin, därför kan en dödsattack fortfarande utföras, eller så tror jag. Liknande fall med lyssnackningar: Det som upptäckts är ett misstänkt ljud, inte mördaren. Eller räknas det som detekteras?

Ett mer extrema fall attackeras av ett assasin i större osynlighet, eller när du använder Dölj skickligheten till snipe. Logiken "Assasin har inte upptäckts ännu, de vet bara att det är något som hylar daggers på dem" gäller fortfarande.

Vad är den rätta RAW-tolkningen av denna fråga? Om det är oklart, vad är det mest balanserade sättet att tolka detta?

    
uppsättning kravaros 21.07.2013 16:00

3 svar

4

Regeln, IMO, syftar till att en mördare får en dödsangrepp på någon som inte förväntar sig att bli gankad av dig. Så varning om att "det finns en misstänksam osynlig kille där borta" gör det verkligen en dödsattack eftersom den sätter målet mot vakt mot dig (även om "du" inte är helt klart för dem är din närvaro och torget det och det är bra tillräckligt med IMO). Du måste antingen vara oupptäckt eller alternativt inte erkänd som ett hot (standarden "förklädd som en barmaid" -gambit). Någonting som skulle sparka någon in i "Jag är på väg att bli attackerad" -läge, mycket som den förnekar flatfooted smygattacker, förnekar dödsattacker.

Några av detta är GM-diskretion (fasor!). Är det bruset misstänkt att någon verkligen är i "tid att piska ut sitt vapen" -läge om de hör det? Får killen en Sense Motive när du sidlar upp till honom i barmaidsken och vampar honom för att ställa in närområdet? Som en GM skulle jag styra "okänd osynlig kille" är förmodligen en död giveaway - om du inte är i en trollkarl där alla har en osynlig tjänare, i vilket fall kanske inte ...

Mordet i min Reavers-kampanj har tagit bort flera framgångsrika dödsattacker i dessa scenarier:

 • Festen såg en derro i ett rum och bestämde sig för att hänga sig tillbaka, han lurade upp och smyga attack / död attackerade honom
 • Han har fått krypskyttsdödsattacker när han gömmer sig i fartygets rigg under en melee; han studerar en kille som är engagerad med andra människor i tre omgångar och sedan poppar honom
 • Han dödade en besättningsmedlem som han hade problem med vid middagen
 • Nu, osynliga människor får smyga attack även när någon vet att de är där - jag anser att dödsangreppet har en högre förutsättning än.

      
  svaret ges 21.07.2013 17:30
  3
  Reglerna anger ganska tydligt att mördaren 1. måste detekteras, och 2. måste betraktas som en fientlig för att följa Dödsattack. (Eller som regel säger det att åtminstone en av att inte upptäcka Assassin eller inte känna igen Assassin, eftersom en fiende tillåter en dödsattack.) Så ja, helt enkelt med att veta att "någonting är där" eller "någons skott mot mig" är otillräcklig.

  Vad gäller balans är Death Attack i princip inte det. Den 3-runda fördröjningen gör det värdelöst i strid, och partidynamik gör det inte ofta Assassinet gör ett helt styvt uppdrag solo så att han kan försöka använda det utanför striden, och även bortom dessa detaljer är likströmen vanligen låg och många mål är immuna för att börja med. Å andra sidan är det en abrupt en-kill-död, som per definition, målet inte kan svara på - när det fungerar döms målet bara, det är det.

  Du kan inte riktigt balansera det; det är för svängigt. Om det var mer användbart, kan det förmodligen brytas, och även om det inte är det gör det inte så att döda spelets roliga om det fungerar för ofta. Det här beror på ett antal problem med d20-systemet i allmänhet och 3.x i synnerhet. Färdighetssystemet är till exempel inte så intressant: här får mördaren att rulla Dölj och flytta tyst och målet blir att rulla Spot and Listen. Assassin hoppas att hans båda är högre; målet hoppas att minst en av hans är högre. De kan, före mötet, försöka öka bonusarna på dessa kontroller för att driva saker i sin egen tjänst, men under mötet själv? Det är två motsatta rullar som är effektivt passiva. Då får mördaren en attackrulle; Målet är fortfarande passivt, och det finns inte riktigt några taktik som antingen kan använda här: det är bara en dödsrulle. @ Magician's Goblin Dice article täcker noga varför det här är ett så allvarligt problem.

  Vidare är kamprundor för "långa" i den meningen att gömmer sig i tre omgångar under en kamp så att du kan använda Death Attack är ett slöseri med tid: du kunde bara ha kämpat med dina allierade (Flanking, say) för tre rundor och du skulle ha varit mer benägna att döda ditt mål än du är med Death Attack. Många möten inte sen sista tre omgångar.

  Assassin är inte en dålig prestige klass; full BAB och full Sneak Attack är trevligt, och trollformlerna är ganska häftiga om du har sagt Spell Compendium . Men Death Attack är i princip en gimmick. Det kommer sällan att vara livsdugligt, och även om det kommer vara ganska bra, så kommer det bara att vara bara , eftersom du framgångsrikt använt en förmåga som vanligtvis är värdelös.

      
  svaret ges 21.07.2013 16:14
  -4

  Om du upptäcker att du inte kan använda dödsangreppet, förnekar en punktkontroll att avslöja en dold varelse eller objektvilja Vidare kontrollerar en sansmotiv för att avslöja fientlig avsikt på -Said bar wench-igen, om det lyckas, en annan förneka dödsangreppsåtgärden. Du kan bara förbereda en dödsangrepp om din motståndare är omedveten om dina presenter och / eller omedvetna om din fientliga avsikt.

  Den svåra delen av denna fråga är när en mördare gömmer sig i en massa människor och attacker! Klart de andra såg honom rätt - han hade rätt dem i crowed. WRONG! Att göra en dold check med tillräckligt med täckning gör att du har dölja och därmed behöver en spot check att märka - En folkmassa är tillräckligt täckande för en dold check.

  (Du får bara göra din platskontroll om du aktivt letar efter farliga eller misstänksamma medlemmar av det som crowed)

      
  svaret ges 21.07.2013 18:19