Hjälp identifiera historia: Man strandsatt på Mars, romanser utomjordingar, slutar i tragedi

6

Det här är en knepig.

Jag kommer ihåg att läsa den här berättelsen om att en astronaut strandsatt på Mars, sannolikt en explorer. Det fanns inga kolonier på planeten. Han var ensam. Han vandrade runt och hittade någon form av installation, vilket ledde honom till ett underjordiskt komplex.

Jag kommer ihåg honom att gå på botten av en kanal på Mars och hitta något som ser ut som ett manhål. Detta var ingången.

Där träffade han en främling. Det visar sig att några utlänningar bor på Mars. Inte infödd, men där för att observera händelser i solsystemet.

Alien såg ut som en mänsklig kvinna, så vi kan kalla henne "hon". Hon kunde inte låta honom återvända till jorden efter att ha upptäckt hennes arts existens, men hon plågade den stackars killen. De blev vänner och lärde sig sitt språk, började läsa böckerna hon tog med och lärde sig om hennes art.

Hon slutade ta honom på ett rymdskepp tillbaka till sin hem planet. Killen befann sig på en knepig plats: den enda människan runt i en utomjordisk civilisation. De var välvilliga men ... vilken användning hade de för honom?

... Och det var självklart det oundvikliga som hände: de gick på en romantik ... och det slutade dåligt, på grund av att killen inte kunde mage det utomjordiska parningstullen. Jag tror att hon dog, men jag är inte säker på att minnas rätt.

Jag läste detta omkring år 2000-2005, och det var troligen en novella, inte en fulllängds roman. Slutet är tragiskt.

Beklagar bristen på information här, det här är allt jag kommer ihåg, men jag skulle verkligen vilja hitta den här historien, så om du har någon aning ... tack.

    
uppsättning peufeu 01.06.2017 00:32

1 svar

5

Jag antar att det här är en kort historia " Min systers bror " av Philip José Farmer , som ursprungligen publicerades i Konstiga relationer 1960, och sedan samlas in i många antologier (möjligen med olika grader av redigering och revision).

...about an astronaut being stranded on Mars, most likely an explorer. There were no colonies on the planet. He was alone. He wandered around and found some sort of installation, which lead him into an underground complex.

Historien handlar om en vuxen mänsklig solojordforskare, kanske en arkeolog eller ekolog, som utforskar ekologin hos en bikupa av vaguella insektoida varelser som bor mitt i och under resterna av en död martiansk civilisation.

There, he met an alien. Turns out there were a few aliens living on Mars. Not native, but there to observe events in the solar system.

The alien looked a bit like a human female, so lets call her "she".

Under utforskningen möter forskaren en solo humanoid alien som verkar vara något kvinnlig och lite aseksuell (i biologisk mening snarare än orientering ). De mänskliga könen är "hon" och de utvecklar en försiktig samexistens ... kanske en som utvecklas mot början av en vänskap. "Hon" är också engagerad i forskning inom samma terräng.

Om resten av din fråga är om "Min systers bror" så verkar du ha ordningsföljden lite krypterad. I berättelsen:

En slags intimitet utvecklas mellan de två på Mars, och det finns ett ögonblick där kanske något som en kyss håller på att hända. Som "hon" lutar fram något serpentine eller ofrivilliga fjädrar från hennes mun och både skrämmer och avskyder honom, och han krossar den. Saker går nedförsbacke, och han svär ut som mer av hennes sort visas och genomför ett lås ner när krisen stänger.

I slutet av berättelsen skrivs han (med konsekvenser att denna internering kommer att vara permanent), men en av hans tidigare väns medmänniskor kommer med förmågan att prata engelska och förklara för honom (a) arten av deras (unisex) reproduktionscykel, (b) att han hade dödat sin väns barn framför dem i ett ögonblick när de väntade sig intimitet, och (c) deras art ansåg detta som en indikation på mänsklighetens förkärlek för onödigt våld.

    
svaret ges 01.06.2017 20:38

Läs andra frågor om taggar