Vad är Guinan?

15

Hon är inte mänsklig.

Från "Time's Arrow" vet vi att Guinan bodde i San Francisco före 1889, vilket gör henne ungefär 500 år gammal vid tiden för TNG (faktiskt lite äldre).

I San Francisco ledde hon livet till en rik, privilegierad överklassig person. Hon är mycket uppenbarligen afroamerikansk - inte av typen lite-café-au-lait, men svartvitt - och ändå är hon accepterad och respekterad som medlem av hög samhällsår innan svarträtt etablerades. Även en framträdande författare av den tiden som tjänade som konfedererad partisan och brukar använda N-ordet i flera av hans böcker respekterar henne mycket (...)?

Guinan nämner ("Q Who") att hon inte var vid den tiden då Borg förstörde sin hemvärld för hundra år sedan och lämnade nästan ingen levande, men hon fick veta (av vem ?!) om det. Detta kan tyder på att hon stannade på jorden under ytterligare några århundraden.

Hon var dock ombord på SS Lakul. Som hände ungefär ett sekel före "Q Who", och råkade vara på väg i motsatt riktning.

Att hon är för gammal för att vara mänsklig, det faktum att hon "lyssnar" (och insisterar på att säga: "Jag lyssnar.") och att hon var på ett flyktingskepp från El Aurian föreslår att hon är El Aurian.

Hon är inte El Aurian

"Generationer" placerar henne på Lakul tillsammans med Soran, fly från hennes hemvärld efter att den har förstörts av Borg. Som vi vet hände det när hon inte var där. Det skulle dock innebära att hon behövde vara på två platser samtidigt.

Vidare är hon minst 300 år äldre än en tydligt åldrande El Aurian som sägs vara "nästan 200 år gammal", utan att visa några tecken på ålder själv.

El Aurians är "vanliga" levande varelser genom alla åtgärder. De kan "lyssna", men de har inga andra speciella krafter. I synnerhet är de ingen utmaning att Q.

Men Guinan kan känna av diskontinuiteter i tiden kontinuum, hon kan se in i parallella universum, hon kan känna närvaron av Q, och viktigast av allt verkar hon vara lika stor i makt att Q.

Q verkar rädd för Guinan, och hon verkar säker på att kunna bekämpa Q med en handfigur på tre fingrar. Guinan talar om Q och den Q som om de var gamla bekanta eller som om hon var en av dem och Q berättar Picard att hon inte är vad hon verkar vara (han kallar henne en ond ande som lockar kaos vart det än går).

Hon är inte El Aurian med Nexus supermakter

Guinan var i Nexus ombord på SS Lakul och revs bort därifrån när de överlevande sparades, strax innan fartyget exploderade. Förmodligen "något av henne" stannade i Nexus.

Eftersom du är inne i Nexus, finns det någon gång du vill, det verkar trovärdigt att detta "eko" av dig som lämnas tillbaka när du lämnar Nexus ger viss känslighet för tiden.

Även om återstående Nexus-supermakter kan förklara för denna känslighet, lånar de inte ut för krafter som strider mot Qs. Ingen annan El Aurian från ombord Lakul, inklusive Soran, nämns att ha några "speciella krafter" (förutom att de är empatiska lyssnare och goda män). Picard har inte heller särskilda befogenheter, även om han var i Nexus.

Residual Nexus supermakter förklarar inte heller hur hon kunde ha kommit till jorden i begränsad tid århundraden innan de enklaste varpdrifterna var kända om Enterprise behöver närmare 3 år vid maximal varvtal ("Q Who") för att komma till sektorn där hennes folk är från. Om El Auriansna var så avancerade redan 500 år tidigare, skulle de vara tekniker i TNG-inställningen, inte con men.

Förutom, om Guinan hade använt Nexus för att resa från Lakul till 1889 San Francisco, kunde hon verkligen ha gjort resan. Det är emellertid inte kompatibelt med den etablerade tidslinjen (hon bevisligen gjorde inte gör det, eftersom hon räddades från Lakul).

Hon är inte Q

Vi ser aldrig hennes använda Q-befogenheter. Den mest avancerade speciella kraften vi ser henne brukar säga Picard att något är fel (som kan sträcka sig till en annan tidslinje eller universum).
Det här är visserligen en Q-effekt (se hur Q blir beredd att inte agera som om han visste att allt svarar: "Men jag känner allt."), Men det verkar otypiskt.

Borg skulle också säkert inte kunna assimilera en Q eller förstöra Q hemvärlden, om de hade en hemvärld.

Så ... precis vad är hon?

    
uppsättning Damon 06.11.2015 20:44

1 svar

23

Jag tror att du tänker på det. Hon är El-Aurian.

Den officiella StarTrek.com-databasen listar henne som El-Aurian.

I Rascals , säger Guinan att hennes pappa är 700 år gammal, så 300 (än mindre 200) verkar inte vara så gammal för en El-Aurian.

Från Memory Alpha (betona min):

It is possible, as an offshoot of their prodigious memories and mental facilities, that El-Aurians were extraordinarily sensitive to the space-time continuum itself.

It was unclear if Guinan's special abilities and perceptions in regard to time and her ability to perceive Q were completely the result of her lineage, or if they were an extra side effect of her experience with the Nexus. According to the novel The Buried Age, Guinan's abilities were due to the echo of her left within the Nexus. This concept originated in an unfilmed scene in the Generations screenplay.

Du kanske vill kolla detta fråga för en befintlig diskussion om varför Q var rädd för Guinan. Här är en reddit-thread som diskuterar detsamma.

    
svaret ges 06.11.2015 20:56

Läs andra frågor om taggar