Är det verkligen så lätt för en skurk att flankera?

5

Jag har nyligen börjat DM-ing 5e för första gången.

Rogue's smygangrepp säger att skadorna för smugattackbonus appliceras en gång per tur till en vald attack som Rogue har en fördel på.

DMG, s.251 - som visserligen valfri regel - säger att flankering ger fördel. Jag är villig att tillåta det, eftersom det bara gör mycket mening, särskilt om fienden är exakt mellan två spelare.

Situationen: I en smal korridor finns en Rogue och druid står bredvid varandra, som upptar korridorer bredd. Ett monster (medelstorlek) närmar sig dem och börjar attackera. Rogue använder sin rörelseåtgärd för att röra sig bakom honom (lämnar aldrig fiendens räckvidd, så ingen AoO), och därför flankerar de - smörgås - monsteret. Genom flankerande regler har de nu fördel på attackrullarna, och Rogue kan tillämpa sin skada för smygskador.

Min fråga: Är det här scenariot korrekt, eller saknar jag någon viktig regel som gör detta ogiltigt? Jag bryr mig inte om att mina spelare har mycket skador, jag tycker att det är meningsfullt att en omgiven fiende blir knuffad till döden, men jag vill inte att alla mina beräknade möten är helt ojämförliga nu.

    
uppsättning Gerino 01.05.2015 10:56

2 svar

17

Ja, du läser reglerna korrekt.

Observera att i D & D är vissa befogenheter mycket kraftfulla på vissa nivåer, men även på senare nivåer. Sneakattack är ganska kraftfull på de första nivåerna, men senare, när människor får fler attacker och speciella attacker och stava, är det inte lika kraftfullt som det verkar på nivå 1 eller 2.

>     
svaret ges 01.05.2015 11:32
22

Det scenario du har angett är korrekt.

Flankering ger fördel att melee attackrullar och Sneak Attack kan tillämpas om rogue gör en attackrulle med fördel. Men det verkar vara en liten sak du tittar på.

En rogue kan välja att tillämpa Sneak Attack om de har fördel eller om en fiende i målet ligger inom 5 meter från målet och inte är oförmögna och den skurkliga inte har nackdel.
Om scenariot är som sådant (X = golv, Y = fiende, A = Rogue och B = Druid och fiende av Y):

xx
xx
xY
AB

än rogue kan välja att tillämpa Sneak Attack utan behöver den fördel som erhålls genom flankering. Den enda nackdelen här är dock att varken rogue eller druiden har fördelen på deras melee attack rullar, så flankering skulle fortfarande vara att föredra under alla omständigheter.

    
svaret ges 01.05.2015 11:55

Läs andra frågor om taggar