Vissa föreslår att varuautomater är dödligare än hajar

"Varuautomater dödar, hajar gör det inte", hävdade en Reuters-rubrik den 4 juli 2003. I artikeln citerades en livräddare i LA som hävdade att trots en allestädes närvarande rädsla för hajattacker i USA, "fler människor dödas i USA varje år av varuautomater" - vilket smakar av en urban legend, men förmodligen inte. Denna statistik upprepas om och om igen i listor över saker som är mer benägna att döda dig än en haj.

Det verkar som om automater dödar fyra till sex gånger fler människor i USA än hajar varje år. Mellan två och fyra personer dör varje år på grund av automatolyckor jämfört med att mindre än en dödas av en haj.

Inte bara är varuautomater mer dödliga, det finns över 1,700 rapporterade skador från varuautomater varje år, men färre än 25 hajattacker per år i USA.

Men det här låter inte hajar haka av. Du är tio gånger mer benägna att dö om du attackeras av en haj än om du attackeras av en varuautomat. För att inte tala om att de flesta av oss passerar varuautomater flera gånger varje dag utan att attacker inträffar, medan mycket färre av oss simmar i hajinfekterade vatten.

En darwin-utmärkelse

Nominering av Darwin Awards 2001 innehöll en nominering till Kevin, en 19-årig högskolestudent i Quebec, Kanada, som dödades när en Coca-Cola-maskin på 900 pund tippade på honom efter att han skakade den. Han fastnade under maskinen och kvävdes. Enligt kranskriverens rapport citerades 35 dödsfall och 140 skador på 20 år i Nordamerika vid den tiden. Coca-Cola svarade genom att placera klistermärken på sina maskiner och varna för att inte tippa dem eller gunga dem, åtminstone i Kanada.

Statistik över varuautomats död

Statistik från Consumer Product Safety Commission för 1995 listade två personer dog som ett resultat av att de krossades av fallande läskmaskiner i USA, jämfört med noll hajarelaterade dödsfall under samma tolvmånadersperiod.

Enligt US Consumer Product Safety Commission fanns det dessutom 37 kända dödsfall i varuautomater mellan 1978 och 1995, för i genomsnitt 2.18 dödsfall per år. Under årtiondet från 1994 till 2004 var det totalt sex registrerade dödsfall i hajattacker i USA, för i genomsnitt 0.6 dödsfall per år. Ergo, varuautomaterna är verkligen mer dödliga än hajar med en faktor på nästan fyra.

Nyare statistik över automatskador

National Electronic Injury Surveillance System har statistik över skador på varuautomater. Det årliga genomsnittet från 2002 till 2015 var fyra dödsfall av 1,730 skador per år, vilket gör det till det tionde farligaste föremålet av 15 i kontors- och skolkategorin. I den kategorin är lekutrustning långt borta nummer ett med över 135,000 16,000 skador per år, följt av sax med nästan 64 30 skador per år. Men för att inte oroa dig mycket för barnen runt varuautomater hade gruppen över 15 år hela 55 procent av skadorna medan alla barn i skolåldern uppgick till mindre än 45 procent. Några fler män än kvinnor skadades av varuautomater, XNUMX procent till XNUMX procent.

Den typ av skador du får från en varuautomat var 20 procent i huvudet, 13 procent i handen, 12.5 procent i övre bagageutrymmet, 8.5 procent i ansiktet och 7 procent i hela kroppen (som i en tipp-over ). Diagnoserna var över 25 procent kontusion eller nötning, 17 procent sårbildning, 10 procent töjning eller vrickning, 8 procent inre skada. Den goda nyheten är att under 11 procent av dem som söker medicinsk vård var på sjukhus. De allra flesta behandlades och släpptes eller lämnades utan behandling.

Moral: Simma aldrig i varuautomaterna.